Sprint naar content

Podotherapie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Open dag

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Heb jij interesse in het menselijk lichaam en wil jij mensen verder helpen? Met de hbo-opleiding Podotherapie specialiseer jij je in het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan voeten, enkels, knieën, bekken en/of rug.

Over de opleiding

Fontys Hogeschool is één van de twee hogescholen die de opleiding Podotherapie aanbiedt. Je studeert doormiddel van blended learning. Dat betekent dat je zowel op de campus als in de praktijk en online alles leert over de bouw en werking van je eigen lichaam. Je leert allerlei vaardigheden: van zolen slijpen tot aan hypermoderne technieken om het lopen te analyseren, voetafdrukken te meten etc. Je wordt opgeleid om multidisciplinair te werken en te denken. Dit alles maakt jou de podotherapeut van de toekomst!

Waarom de opleiding Podotherapie?

 • Kleinschalige opleiding, persoonlijke aandacht
 • Goede begeleiding van een persoonlijk leiderschapscoach
 • Multidisciplinair samenwerken: over de grenzen van je eigen opleiding heen kijken
 • Er is een groeiende vraag naar podotherapeuten, een baan vinden na je opleiding is dan ook geen probleem

 

Wat ga je leren?

Leren wordt gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk, (vakexperts) én cliënten.

Je leert professioneel met cliënten om te gaan. Podotherapie is echt mensenwerk. Belangrijke doelgroepen zijn kinderen, sporters, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes of reuma. Je oefent wat je theoretisch leert meteen in de praktijk, op medestudenten en tijdens stages.

De kennis en vaardigheden die een podotherapeut nodig heeft ga je tijdens je opleiding toepassen op situaties die je in de praktijk ook tegen kunt komen. Hierbij kom je o.a. deze onderwerpen tegen: zool- en slijptechnieken, schoenkennis en sportgeneeskunde. Daarnaast is er aandacht voor:

 • Praktijkvakken als zool- en slijptechnieken, schoenkennis en sportgeneeskunde
 • Medische basisvakken als anatomie, fysiologie en neurologie
 • Vaardigheden als onderzoeken van cliënten en vervaardigen van orthesen
 • Theorie in praktijk brengen in het Skillslab en tijdens praktijkleren
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Fontys Paramedisch gaat verhuizen!

Najaar 2023 verhuizen wij samen met vier andere instituten naar een nieuw gebouw op campus Rachelsmolen. De werkzaamheden zijn in volle gang. Benieuwd hoe de campus eruit komt te zien? Bekijk de video!

 

Hoe ziet je week eruit?

We hanteren zoveel mogelijk een weekritme, maar de inhoud is afwisselend! Waarbij praktijk en theorie op verschillende manieren aan bod zullen komen. De kennis die je opdoet tijdens de theorie- en praktijklessen komt samen in bijbehorende projecten.

Al vanaf het eerste studiejaar ga je aan het werk met echte cliënten in de polikliniek. Hierin voer jij onder begeleiding van een docent daadwerkelijke behandelingen uit. Oefenen in het Skillslab, samenwerken met medestudenten én praktijkleren: het hoort er allemaal bij. 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 34 respondenten
3,7 gemiddeld, 71 respondenten
Aantal eerstejaars
 
14
15
Door naar het tweede jaar
 
73%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 57%
47%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
52%
Doorstuderen
 
0%
6%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

We adviseren je om wiskunde (bij voorkeur wiskunde B) en natuurkunde in je pakket te hebben.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

We adviseren je om wiskunde (bij voorkeur wiskunde B) en natuurkunde in je pakket te hebben.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.


  Wel sluit de ene vooropleiding beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via paramedisch@fontys.nl.
  Neem ook een kijkje op: doorstroom van mbo naar hbo.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Heb je een andere vraag?
Neem dan contact met ons op via inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.

 

Placeholder for Fontys video
Hoe verder we het jaar in gingen hoe meer praktijk we kregen. Dit blijkt echt mijn ding te zijn, ik vind het veel leuker dan theorie.
Lees het verhaal van student Britt >>
 

Opbouw

Het eerste studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. Tijdens deze modules kun je telkens 15 studiepunten oftewel EC verdienen.

Module 1:

Aan het einde van deze module kan jij uitleggen hoe het vakgebied en het zorglandschap van de podotherapeut eruitziet en wie de voornaamste samenwerkingspartners zijn. Je leert om door middel van de methode design thinking te komen tot een uitgewerkt plan hoe jij de opleiding podotherapie gaat behalen. Daarbij heb je al handvaten gekregen in communicatie door het cultureel sensitief handelen en het stimuleren van zelfredzaamheid. Tot slot leer je hoe je reflectie in kunt zetten tijdens je leerproces.


Module 2:

Tijdens deze module krijg je inzicht in hoe de reis van een podotherapeutische cliënt verloopt. Je stelt hierin een zorgpad op voor een cliënt met een laagcomplexe (suggestie: eenvoudige) klacht. Hierbij komen de verschillende aspecten van het methodisch podotherapeutisch handelen aan bod. Helder en duidelijk communiceren met je cliënt is hierin een heel belangrijk aspect. Net als bij het maken van een reis ligt de focus niet alleen op de eindbestemming, maar ook de weg ernaartoe. Het is van belang om hierbij je proces inzichtelijk te maken.


Module 3:

Binnen het podotherapeutisch handelen zijn er een aantal momenten dat er gewerkt wordt met EBP (evidence based practice). In deze module ga je dan ook aan de slag om te ontdekken hoe jij EBP kan toepassen in jouw podotherapeutisch handelen. Ook ga je ontdekken wat de meerwaarde is van toegepast onderzoek.


Module 4:

In deze module ga jij aantonen dat jij als podotherapeut kan functioneren voor cliënten met een enkelvoudige klacht in de voet- en enkelregio. Dit betekent dat jij voor deze eenvoudige, laagcomplexe zorg het gehele podotherapeutisch proces kan doorlopen. Je zult merken dat je voor deze module ook zeker de informatie uit andere modules moet gaan toepassen.

In het tweede jaar breid jij jouw kennis en vaardigheden uit het eerste jaar verder uit. Ook dit studiejaar werk je aan 4 modules van 15 EC.

Module 5:

In deze module ga je aan de slag als 'ondernemende podotherapeut'. De maatschappij vraagt om een wendbare en flexibele podotherapeut die in staat is om mee te gaan met een veranderende samenleving. Daarbij is het van belang dat je dus nieuwsgierig, creatief, kritisch en ondernemend bent om te zien waar kansen en mogelijkheden liggen voor de cliënt, de organisatie of het beroep.


Module 6:

Als podotherapeut is één van je kerntaken om casemanager te zijn voor jouw cliënten waarbij je rekening houdt met de mogelijkheden en onmogelijkheden van jouw eigen beroep en waar je dus ook met andere disciplines samenwerkt. Dit zou je kunnen zien alsof jij als spin in het web functioneert, en dat het web bestaat uit het landschap van de gezondheidszorg.


Module 7:

In deze module ga je alleen of in een groepje aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk middels een onderzoekscyclus van toegepast onderzoek. Je gaat voor de praktijk een relevant eindproduct opleveren.


Module 8:

Deze module is een integratiemodule van al jouw podotherapeutische kennis en vaardigheden voor cliënten met een enkelvoudige klacht in de knie, heup of rug-regio of een meervoudige klacht in de voet en enkelregio en/óf cliënten met een chronische aandoeningen zonder complicaties. Je gaat aantonen dat je het volledige podotherapeutische proces beheerst voor de middencomplexe zorg.


Profileren

Behalve verdieping in het podotherapeutisch vakgebied, ga je ook breder kijken naar belangrijke thema’s die in de zorg van nu spelen. Halverwege het tweede jaar ga je je oriënteren op de profileringsthema's waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft.

In het derde jaar volg je een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen Fontys Paramedisch. Zo focus én verdiep jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
 • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken!
 • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk

Na de minor werk je aan de module 9. Deze module bestaat uit 20 weken en hierin zijn dan ook 30 EC’s te verdienen.


Module 9:

De podotherapeut van de toekomst zal zich moeten blijven ontwikkelen. Die ontwikkeling zal plaatsvinden op verschillende vlakken. Gezien de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het van belang dat je leert hoe je om kunt gaan met innovaties en misschien ben je zelf wel een kei in het ontwikkelen van nieuwe innovaties.Tijdens deze module ga je hiermee aan de slag.

Het laatste jaar bestaat uit twee delen: je afstudeerstage en je afstudeeronderzoek. In de eerste fase ga je binnen je gekozen profileringsthema 20 weken op stage, voor 4 dagen in de week.

Je brengt al je opgedane kennis in de praktijk en werkt mee in een podotherapeutische organisatie. Deze kan gevestigd zijn in een multidisciplinair gezondheidscentrum waar ook andere (para)medici werken (fysiotherapeut, huisarts, etc.) of bijvoorbeeld in een ziekenhuis.

Afstudeeronderzoek

Het laatste deel van je studie werk je aan je afstudeeronderzoek. Het onderwerp hiervan kies je binnen je gekozen profilering.

Stage in het buitenland

Er zijn mogelijkheden om in het buitenland stage te lopen, maar deze zijn beperkt vanwege het grote verschil in niveau van podotherapeuten in Europa. Het is uiteraard wel mogelijk om je minor in het buitenland te doen.

Aan de slag met beroepsuitdagingen

Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen. Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Jij staat aan het stuur, met leerprocesbegeleiders die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken op je eigen tempo en manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren!

Fontys Paramedisch staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

 

Placeholder for Fontys video
Benieuwd naar wat een podotherapeut doet en kan?
Alumnus Angelique Penders vertelt >>

 

Na je opleiding

De vraag naar vakbekwame podotherapeuten is momenteel erg groot. Alle afgestudeerden vinden na de opleiding Podotherapie direct een baan of beginnen een eigen praktijk. Je kunt aan de slag bij:

 • podotherapeutische praktijken
 • multidisciplinair gezondheidscentra waar ook andere (para)medici werken (fysiotherapeut, huisarts, etc.)
 • een ziekenhuis
 • je eigen praktijk

Doorstuderen

Specialiseer je als diabetespodotherapeut of sportpodotherapeut met de 2-jarige post-bacheloropleiding van Fontys Hogeschool. Je volgt deze studies naast je werk als podotherapeut. Of kies voor de universitaire master Bewegingswetenschappen.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Opleiding Podotherapie in beeld

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Podotherapie | Online
24 okt 2023 20:00 - 20:45
Programma
Meet and greet Podotherapie | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Tijdens de Meet & Greet is er een voorlichting en ruimte om je vragen te stellen over de opleiding Podotherapie aan de docenten en studenten.
Ivm de verhuizing naar de nieuwbouw van campus Rachelsmolen kunnen we helaas niet ons volledige voorlichtingsprogramma aanbieden.

Maar… dat doen we wél op zaterdag 25 november tijdens de extra open dag voor deze opleiding! Je ziet dan in welke gloednieuwe gebouwen je gaat studeren, bezoekt de praktijklokalen en proeft de echte sfeer van de nieuwe campus. Docenten en studenten staan de hele dag klaar om jouw vragen te beantwoorden en je verder te helpen met jouw studiekeuze!

*De meet & greet en extra open dag op 25 nov. geldt voor een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar de nieuwbouw op campus Rachelsmolen (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs).
Open dag Podotherapie | Eindhoven
25 nov 2023
Programma

Hoe ziet de open dag eruit?

Na een korte introductie nemen we het programma met je door en krijg je nog een korte presentatie over de opleiding. Vervolgens krijg je in kleine groepjes een rondleiding onder begeleiding van studenten en docenten. Zo krijg je een goede indruk van de campus, proef je de sfeer van de praktijklokalen en kun je direct al je vragen stellen!

Tijdens de open dag maken we gebruik van tijdblokken. Een tijdblok duurt 1,5 uur. Vijf minuten voor aanvang van het tijdblok ontvangen wij jou graag op onze locatie Rachelsmolen 1.

We zien er naar uit je te begroeten tijdens de open dag van de opleiding Podotherapie!

*De open dag op 25 nov. geldt voor een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar de nieuwbouw op campus Rachelsmolen (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs).

Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
20 en 21 januari 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Sfeerafbeelding Fontys

Meer weten over de opleiding Podotherapie

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact

De openingstijden van de balie zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.00 uur. Tijdens schoolvakanties is de balie beperkt geopend. Wil je een bezoek brengen aan onze locatie, maak dan altijd eerst een afspraak via de mail.