
Podotherapie
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Open dag
- Open dagen
- Meeloopdagen
- Proefstuderen
Over de opleiding
Fontys Hogeschool is één van de twee hogescholen die de opleiding Podotherapie aanbiedt. Je studeert doormiddel van blended learning. Dat betekent dat je zowel op de campus als in de praktijk en online alles leert over de bouw en werking van je eigen lichaam. Je leert allerlei vaardigheden: van zolen slijpen tot aan hypermoderne technieken om het lopen te analyseren, voetafdrukken te meten etc. Je wordt opgeleid om multidisciplinair te werken en te denken. Dit alles maakt jou de podotherapeut van de toekomst!
Waarom de opleiding Podotherapie?
- Kleinschalige opleiding, persoonlijke aandacht
- Goede begeleiding van een persoonlijk leiderschapscoach
- Multidisciplinair samenwerken: over de grenzen van je eigen opleiding heen kijken
- Er is een groeiende vraag naar podotherapeuten, een baan vinden na je opleiding is dan ook geen probleem
Wat ga je leren?
Leren wordt gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk, (vakexperts) én cliënten.
Je leert professioneel met cliënten om te gaan. Podotherapie is echt mensenwerk. Belangrijke doelgroepen zijn kinderen, sporters, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes of reuma. Je oefent wat je theoretisch leert meteen in de praktijk, op medestudenten en tijdens stages.
De kennis en vaardigheden die een podotherapeut nodig heeft ga je tijdens je opleiding toepassen op situaties die je in de praktijk ook tegen kunt komen. Hierbij kom je o.a. deze onderwerpen tegen: zool- en slijptechnieken, schoenkennis en sportgeneeskunde. Daarnaast is er aandacht voor:
- Praktijkvakken als zool- en slijptechnieken, schoenkennis en sportgeneeskunde
- Medische basisvakken als anatomie, fysiologie en neurologie
- Vaardigheden als onderzoeken van cliënten en vervaardigen van orthesen
- Theorie in praktijk brengen in het Skillslab en tijdens praktijkleren
Hoe ziet je week eruit?
We hanteren zoveel mogelijk een weekritme, maar de inhoud is afwisselend! Waarbij praktijk en theorie op verschillende manieren aan bod zullen komen. De kennis die je opdoet tijdens de theorie- en praktijklessen komt samen in bijbehorende projecten.
Al vanaf het eerste studiejaar ga je aan het werk met echte cliënten in de polikliniek. Hierin voer jij onder begeleiding van een docent daadwerkelijke behandelingen uit. Oefenen in het Skillslab, samenwerken met medestudenten én praktijkleren: het hoort er allemaal bij.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
We adviseren je om wiskunde (bij voorkeur wiskunde B) en natuurkunde in je pakket te hebben.
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
We adviseren je om wiskunde (bij voorkeur wiskunde B) en natuurkunde in je pakket te hebben.
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Wel sluit de ene vooropleiding beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via paramedisch@fontys.nl.
Neem ook een kijkje op: doorstroom van mbo naar hbo.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.
Heb je een andere vraag?
Neem dan contact met ons op via inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.

Benieuwd naar wat een podotherapeut doet en kan?Alumnus Angelique Penders vertelt >>
Na je opleiding
De vraag naar vakbekwame podotherapeuten is momenteel erg groot. Alle afgestudeerden vinden na de opleiding Podotherapie direct een baan of beginnen een eigen praktijk. Je kunt aan de slag bij:
- podotherapeutische praktijken
- multidisciplinair gezondheidscentra waar ook andere (para)medici werken (fysiotherapeut, huisarts, etc.)
- een ziekenhuis
- je eigen praktijk
Doorstuderen
Specialiseer je als diabetespodotherapeut of sportpodotherapeut met de 2-jarige post-bacheloropleiding van Fontys Hogeschool. Je volgt deze studies naast je werk als podotherapeut. Of kies voor de universitaire master Bewegingswetenschappen.
Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Voorlichting Podotherapie | Online
24 okt 2023
20:00 - 20:45
Programma
Meet and greet Podotherapie | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Ivm de verhuizing naar de nieuwbouw van campus Rachelsmolen kunnen we helaas niet ons volledige voorlichtingsprogramma aanbieden.
Maar… dat doen we wél op zaterdag 25 november tijdens de extra open dag voor deze opleiding! Je ziet dan in welke gloednieuwe gebouwen je gaat studeren, bezoekt de praktijklokalen en proeft de echte sfeer van de nieuwe campus. Docenten en studenten staan de hele dag klaar om jouw vragen te beantwoorden en je verder te helpen met jouw studiekeuze!
*De meet & greet en extra open dag op 25 nov. geldt voor een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar de nieuwbouw op campus Rachelsmolen (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs).
Open dag Podotherapie | Eindhoven
25 nov 2023
Programma
Hoe ziet de open dag eruit?
Na een korte introductie nemen we het programma met je door en krijg je nog een korte presentatie over de opleiding. Vervolgens krijg je in kleine groepjes een rondleiding onder begeleiding van studenten en docenten. Zo krijg je een goede indruk van de campus, proef je de sfeer van de praktijklokalen en kun je direct al je vragen stellen!
Tijdens de open dag maken we gebruik van tijdblokken. Een tijdblok duurt 1,5 uur. Vijf minuten voor aanvang van het tijdblok ontvangen wij jou graag op onze locatie Rachelsmolen 1.
We zien er naar uit je te begroeten tijdens de open dag van de opleiding Podotherapie!
*De open dag op 25 nov. geldt voor een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar de nieuwbouw op campus Rachelsmolen (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs).
Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma
Onze open dagen zijn op:
20 en 21 januari 2024.
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Podotherapie
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.