Sprint naar content

Leraar Pedagogiek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Sittard

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Wil jij iets betekenen voor jongeren? En zie jij jezelf wel lesgeven? Kies dan voor de opleiding Leraar Pedagogiek. Je leert alles over pedagogiek en hoe je jouw kennis kunt overdragen aan leerlingen in het (v)mbo.

Over de opleiding

Als Leraar Pedagogiek werk je met jongeren binnen het (v)mbo onderwijs. Tijdens de opleiding leer je om les te geven, studenten te coachen in hun loopbaanontwikkeling en voor te bereiden op het werkveld. Als leraar heb je kennis nodig over de ontwikkeling van jongeren, hoe je hen motiveert en aansluit bij hun belevingswereld.

Waarom opleiding Leraar Pedagogiek bij Fontys?

 • Fijne, open en toegankelijke sfeer. Je voelt je hier snel op je gemak.
 • Je bent onderdeel van een leergemeenschap. Hierin leer je van én met elkaar. Je creëert jouw kansen en uitdagingen.
 • Je krijgt ondersteuning van ervaren coaches
 • Je leert jezelf goed kennen en ontwikkelt je identiteit als professional.
 • Je start met brede kennis van het vakgebied pedagogiek, daarna verdiep je je in het overbrengen van lesstof op anderen.
 

Wat ga je leren?

Bij Fontys Pedagogiek leer je niet alleen, maar leer je samen. Je leert hoe jij je pedagogisch en didactisch handelen kunt verantwoorden op basis van kennis op het gebied van kinderen en jongeren. Je ontwikkelt met medestudenten, professionals in het (v)mbo werkveld, experts en coaches je pedagogische en didactische vaardigheden in de onderwijspraktijk. Deze samenwerking zorgt ervoor dat je zelf de verantwoordelijkheid voor je leerproces neemt, nieuwe ideeën vormt en je kennis als Leraar Pedagogiek vergroot.

 • Luisteren en aanvoelen hoe je het beste kunt aansluiten op kinderen en jongeren
 • Begeleiden en ondersteunen van jongeren in het onderwijs
 • Zelfreflectie, zelfvorming en samen leren
 • Didactische vaardigheden om goed les te leren geven
 
 

Hoe ziet je week eruit?

De opleiding Leraar Pedagogiek zit vol afwisseling! Je begint en eindigt je week met een gezamenlijk moment. Gedurende de week heb je dialoogsessies (kennisdelen), werk je aan pedagogische kwesties, ga je naar je Individuele Werkplek (stage) en heb je voorgangsgesprekken. Je rooster bepaal je samen met je leergemeenschap binnen een kader. Om samen leren goed vorm te geven ben je van 9.00-17.00 met onderwijs bezig.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
3,6 gemiddeld, 33 respondenten
Aantal eerstejaars
 
7
17
Door naar het tweede jaar
 
Geen data
62%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding Geen data
32%
 
HBO-bachelor of hoger Geen data
47%
Doorstuderen
 
Geen data
5%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
Sfeerafbeelding Fontys

 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met elk mbo-diploma (niveau 4) ben je toelaatbaar tot de bachelor Leraar Pedagogiek. De opleidingen Sociaal Werker, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, Pedagogisch Werker Kinderopvang of Onderwijsassistent sluiten het beste aan.

  Twijfel je of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit, neem dan contact met ons op.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

 

Opbouw opleiding Leraar Pedagogiek

Omdat jij graag docent wilt worden, kies je voor de opleiding Leraar Pedagogiek. Hierbij is een individuele werkplek (stage) op een (v)mbo-school verplicht. 
Pedagogiek bij Fontys is misschien anders dan je gewend bent. We verwachten dat je jezelf (ver)kent. Je krijgt zicht op wie je bent en hoe je relaties vormgeeft. Waar je naar verlangt en wat je ideeën zijn. Daarnaast kun je goed samenwerken. Dit zie je terug in onze manier van opleiden. Je bent onderdeel van een ‘leergemeenschap’. Samen leren staat centraal. Onze docenten zijn je coaches, zij ondersteunen je in jouw leerproces. Je leert samen met medestudenten, professionals uit het werkveld en je coaches. We leren je om zelf de verantwoordelijkheid voor je leerproces te nemen. Je volgt geen hoorcolleges en lessen. Wij delen o.a. kennis via thema’s waarover we samen in gesprek gaan (‘dialoogsessies’). Hiervan bepaal jij de inhoud. Je ontvangt continu feedback van jongeren, werkveld, coaches en medestudenten. Zo volg je je eigen leerproces. In je portfolio toon je aan wat je kunt en geleerd hebt, hiervoor krijg je je studiepunten.
De propedeuse (jaar 1) bestaat uit twee semesters. Je werkt ieder semester aan bekwaamheden. Dit doe je één dag in de week op je individuele werkplek (stage) en de andere vier dagen op school of in het werkveld. Daarnaast ga je als toekomstig leraar jouw pedagogische en didactische vaardigheden ontwikkelen.

Ook de postpropedeuse (jaar 2 t/m 4) is ingedeeld in semesters waar je werkt aan bekwaamheden. Daarnaast ga je:

 • In het tweede jaar twee dagen naar je Individuele Werkplek (stage)
 • In het derde jaar drie dagen naar je Individuele Werkplek (stage)
 • In het vierde jaar vier dagen naar je Individuele Werkplek (stage)

Tijdens je opleiding ga je door middel van je individuele werkplek (stage) en je minor keuze accenten leggen richting het werkveld van Leraar Pedagogiek.

Leren in de praktijk vormt een belangrijk onderdeel van onze voltijdopleiding Leraar Pedagogiek. Je bent actief in het (v)mbo onderwijs en krijgt zo de gelegenheid je te oriënteren op de praktijk. Wij noemen dit geen stageplek maar individueel werkplekleren. Je bent hierbij zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces, uiteraard ondersteund door je coach en begeleider uit het werkveld.

Je gaat vanaf jaar 1 leren in de praktijk door voor langere tijd mee te lopen op jouw individuele werkplek. Leren in de praktijk doe je niet alleen in Nederland. Je hebt de mogelijkheid om voor kortere of langere tijd naar het buitenland te gaan.

Bekijk hieronder de video over Individueel Werkplekleren.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Na je opleiding

Na de opleiding Leraar Pedagogiek ben je klaar om les te geven in het (v)mbo. Ook buiten het onderwijs zijn er mogelijkheden, zoals het verzorgen van trainingen of het begeleiden van opleidingstrajecten.

Mogelijke functies:

 • Docent Pedagogiek op een (v)mbo-school
 • Onderwijsontwikkelaar
 • Schoolloopbaanbegeleider
 • Begeleider beroepspraktijkvorming (stages)

Doorstuderen
Wil je verder studeren? Veel studenten kiezen voor een hbo- of universitaire master in de Onderwijskunde, voor de master Pedagogiek (Educational Theory) of de Master Educational Needs.

 

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Meelopen Leraar Pedagogiek | Sittard
14 jun 2024 10:00 - 14:00
Programma
nog 10 plaatsen
Leuk dat je komt meelopen bij onze voltijd opleiding Lerarenopleiding Pedagogiek in Sittard.
Op die dag maak je kennis met de studenten en de 2 coaches van onze opleiding en volg je het geplande aanbod/programma van die dag.
We verwachten je om 10:00 op de locatie Sittard, Mgr. Claessensstraat 4, lokaal 2.04. Om 14:00 sluiten we de dag af.
Tot dan!

Simone, Monique en Sanne
Hbo voorbereiding havo/vwo Opvoeden; hoe? Zo! | 's-Hertogenbosch
26 sep 2024 14:45 - 17:00
Programma
Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Pedagogiek

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Whatsapp of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Stuur ons gewoon een appje, wij maken graag tijd om je vragen te beantwoorden.

App met student Lena

Stel mij al je vragen over de sfeer, het contact met coaches en de begeleiding tijdens de opleiding. Ik kan je precies vertellen hoe ik het ervaar!

Stuur mij een appje

App met coach Monique

Stel mij al je vragen over de inhoud van de opleiding.

Stuur mij een appje

In contact per mail

Kom je graag per mail met ons in contact? Wij beantwoorden je e-mail met vragen over de opleiding graag!

Stuur ons een e-mail

Locaties en contact Leraar Pedagogiek