Sprint naar content

Leraar Economie

Studenten Leraar Economie

Leraar Economie

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg
Sittard

Van omgaan met geld en ondernemen tot europese invloed op de economie. Leer jongeren de financiële wereld begrijpen.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Maak leerlingen wegwijs in de economie

Tijdens de hbo-opleiding Leraar Economie leer je lesgeven in de schoolvakken algemene economie en bedrijfseconomie. Jij legt ingewikkelde theorieën straks duidelijk uit. Van economische modellen, wetten en marktwerking tot budgetteren, marketing en financieel beleid.

Past de opleiding Leraar Economie bij jou?

  • Je wilt anderen een goede economische basis en inzichten geven.

    Met geduldige uitleg en praktische voorbeelden help jij anderen graag.

  • Je wilt álles weten over economie.

    Dat komt goed uit: je verdiept je zowel in het vak algemene economie als bedrijfseconomie.

  • Persoonlijke aandacht vind jij belangrijk.

    Bij de lerarenopleiding ben jij geen nummer. Docenten en studenten kennen elkaar.

Bekijk ook deze opleidingen

Het contact met de docenten is heel prettig

Jozir

Alumnus Lerarenopleiding Economie Sittard

De 21-jarige Jozir Vrolijk komt uit Aruba. Hij kwam speciaal voor het onderwijs naar Nederland. Hij schreef zich in bij de opleiding Fiscale Economie aan de Universiteit Maastricht. Toen hij er na een tijdje achter kwam dat hij het daar niet zo naar zijn zin had, besloot hij wat anders te gaan doen. Na een korte oriëntatie kwam hij bij Fontys Lerarenopleiding Sittard terecht, waar hij nu al drie jaar met veel plezier de voltijdopleiding Leraar Algemene Economie en Leraar Bedrijfseconomie volgt.“Toen ik drie jaar geleden naar de open dag van Fontys in Sittard ging, was ik meteen enthousiast. Ik kreeg veel informatie over de studie en hoorde dat ik een dagje mee kon lopen. Dat heb ik gedaan en het beviel me goed. Niet veel later schreef ik me in.”

Inmiddels heeft Jozir al drie stages gelopen. “Dat vind ik zo prettig aan deze opleiding: je mag veel stages lopen. De eerste volgt al vrij snel in het eerste jaar. Iets wat heel fijn is, want zo ervaar je meteen of het docentenvak bij je past. Bij mij is er echt sprake van een match. Als ik de hoogtepunten van de studie zou moeten benoemen, horen de stages daar zeker bij.”

Waardering

Iets anders wat Jozir zo enthousiast maakt over de opleiding, is de waardering die hij krijgt van leerlingen. “Toen een van mijn stages net was afgelopen, kwam ik twee oude leerlingen tegen in de Albert Heijn. Ze zeiden meteen dat ik terug moest komen. Vonden het jammer dat ik weg was gegaan. Ja, dat is natuurlijk wel fijn om te horen.”

Jozir krijgt als docent veel complimentjes van zijn leerlingen, maar diezelfde complimentjes heeft hij ook voor de leraren waar hij les van krijgt. “Het contact met de docenten bij FLOS is heel prettig. Je kunt altijd, op ieder moment van de dag, contact opnemen met je docenten. Als je een mailtje stuurt, krijg je binnen no time een antwoord. Als je een tentamen hebt, krijg je direct je cijfer terug. Als ik bij wijze van spreken om 10.00 uur een toets heb, hoef ik niet raar op te kijken als ik vier uur later mijn punt binnen heb.”

Terug naar Aruba

Als Jozir klaar is met deze studie, wil hij nog even doorstuderen. Daarna is hij van plan om terug te gaan naar Aruba om daar les te geven op een middelbare school. Maar voor het zover is, geniet hij eerst nog van het onderwijs in Nederland. En ja: dat kan hij wel waarderen. “Vooral de verdeling tussen de economische vakken en de onderwijskundige vakken is bij FLOS heel fijn. Je krijgt les in lesgeven, maar krijgt tegelijkertijd ook les over de stof die je in je eigen lessen moet behandelen. We hebben veel werkcolleges en heel weinig hoorcolleges. En vanaf het tweede jaar heb je iedere week wel een of twee dagen vrij, wat natuurlijk ook niet verkeerd is”, lacht de student.

Jozir als docent

“Ik hou ervan om een prettige sfeer te creëren in een klas. Dat doe ik met veel humor en door vriendelijk te blijven. Streng zijn is niet mijn sterkste kant, maar ook dat hoort er soms bij.”

Ik vind dat Fontys er goed in slaagt om je talent in lesgeven te ontwikkelen

Demian

Student Lerarenopleiding Economie Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Algemene Economie gekozen?

“Ik was gezakt voor mijn havo-diploma en ineens zag ik ruimte om eens goed na te denken over mijn studiekeuze. Wat wil ik nu écht gaan doen? Economie bleek tijdens de middelbare school één van mijn sterkste punten. Ik gaf zelfs medestudenten in de klas uitleg over dit vak. Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: waarom maak ik daar niet mijn baan van? Het belangrijkste vind ik het contact met mensen en het vak spreekt me heel erg aan.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“In dat geval blik ik even terug op mijn allereerste stage op het Koning Willem l College in Den Bosch. Als je als achttienjarige op een mbo-school voor de klas staat, is dat best even spannend! Na twee weken mocht ik mijn eerste les geven en kreeg ik na afloop een daverend applaus. Toen dacht ik wel: dit is leuk om mee te maken. In de jaren daarna maak je nog zoveel van dit soort dingen mee. Leerlingen geven je kerstkaarten of komen na de les nog even naar je toe om iets persoonlijks met je te delen. Dat geeft echt voldoening!”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Ik vind dat Fontys er goed in slaagt om je talent in lesgeven te ontwikkelen. Dit is geen opleiding waarin je alleen in de schoolbanken zit. Vanaf het eerste jaar ga je al stage lopen. Het beroep leraar is zeker niet voor iedereen weggelegd. In het begin vraag je jezelf echt wel eens af of het iets voor jou is om voor een groep van 30 leerlingen voor de klas te staan. Maar daar kom je gelukkig al snel achter. Je werkt samen met je praktijkbegeleider naar het resultaat van een studieopdracht toe, zodat je kunt werken aan je eigen leervragen en kunt achterhalen hoe jij jezelf verder kunt ontwikkelen in het lesgeven.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik vind het heel erg belangrijk om een goede relatie met de leerlingen op te bouwen. Door écht bezig te zijn met de lesstof, op een manier die voor leerlingen interessant is. Ik begin mijn lessen vaak met een een artikel. Zo gaf ik recent een les over ‘verzekeren’. Als voorbeeld gebruikte ik iemand die bewust met een scooter tegen een auto is aangelopen om een schadevergoeding te krijgen. Dat vinden leerlingen grappig, ze kunnen het zich inbeelden. Daar heb je het dan met ze over. Je merkt dat je daarmee de lesstof op een heel andere, interactieve manier overbrengt. Daar worden leerlingen enthousiast van. Doordat ik de lessen pas een dag van tevoren voorbereid, kan ik heel erg op actualiteiten inspelen. Ik kijk op internet wat er speelt en wat ik kan gebruiken in mijn lessen. De combinatie coronacrisis en economie is enorm veelzijdig, daar kan ik veel van gebruiken!”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Ik heb in het begin heel erg geworsteld met de vraag: hoe kom ik erachter of de lerarenopleiding echt iets voor mij is? Hierbij heb ik heel veel hulp van mijn mentor op de middelbare school gekregen. Met wie kun je er beter over praten dan met een leraar die zelf dit pad heeft gevolgd? Tijdens de meeloopdag heb ik ondervonden dat de opleiding heel praktisch is, ook dat sprak me aan. Ondanks dat ik op de middelbare school geen bedrijfseconomie volgde, kun je met hulp van medestudenten en docenten de lesstof goed eigen maken. Natuurlijk wel zolang je je daar zelf voor inzet.”

Docent opleiding Leraar Economie voor klas met leerlingen in carré-opstelling
Jouw opleiding

Jij verrijkt de economische blik op de wereld

Tijdens de Lerarenopleiding Economie duik je in economische vraagstukken. Je leert hoe je daar met verschillende leerlingen mee aan de slag kunt. Van financiën, gedragseconomie en maatschappelijk ondernemerschap tot economische groei, prijsvorming, administratie en globalisering.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Je wordt breed opgeleid in het vakgebied economie.

    Met je diploma mag jij in het tweedegraads werkveld in alle economische vakken lesgeven.

  • Jij bent straks een inspirerend docent met oog voor iedere leerling.

    Met boeiende lesactiviteiten deel je jouw kennis met leerlingen op verschillende niveaus.

  • Je leert over en mét het werk- en beroepsveld.

    Stagelopen op school, kennismaken met het bedrijfsleven en samenwerken met andere opleidingen.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

Binnen de opleiding Leraar Economie wordt vakinhoud van (bedrijfs)economie, pedagogiek en (vak)didactiek gecombineerd aangeboden. Dat wil zeggen dat je alles wat je leert in de praktijk kunt oefenen. Met een mix aan toetsvormen toon je jouw kennis en vaardigheden aan.

Leraar Economie zit in de klas met een groepje leerlingen
Jouw toekomst

Geef jongeren handvatten voor een financieel gezonde toekomst

Met jouw Bachelor of Education (BEd) in economie kun je in of voor het onderwijs aan de slag. Je mag lesgeven aan vmbo, mbo of onderbouw havo/vwo. Of werk achter de schermen aan het ontwikkelen van les- en toetsmateriaal voor het schoolvak (bedrijfs)economie.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten.

    Voor bepaalde havo- en vwo-profielen gelden aanvullende toelatingseisen.

  • Vak niet in jouw pakket of niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Economie

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Economie

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Economie

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Economie

Meld je aan voor een dag proefstuderen, meeloopdag met een student, online voorlichting of andere studiekeuzeactiviteiten.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Sittard

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Bij Fontys wordt er geen verschil gemaakt tussen de opleidingen Leraar Algemene Economie en Bedrijfseconomie. In de opleiding Leraar Economie krijg je een brede economische basis. Met deze Bachelor of Education kun je in alle economische vakken in het tweedegraadsgebied lesgeven. Let op: je schrijft je via Studielink wel in voor een van de twee richtingen, maar in de opleiding word je in beide richtingen geschoold.

Allebei de lerarenopleidingen kenmerken zich door het kleinschalige en persoonlijke karakter; bij de campusinformatie krijg je een beeld per locatie. Per leslocatie verschillen bijvoorbeeld studiereizen en projecten. Kom vooral een kijkje nemen op beide open dagen.

Een leraar economie wordt ingeschaald volgens de cao voortgezet onderwijs of mbo die op de website van de Rijksoverheid te vinden zijn. Er is een begin- en een eindschaal (LB en LC), afhankelijk van dienstjaren en verantwoordelijkheid. Je kunt verder doorgroeien als je je eerstegraads lesbevoegdheid haalt.

De baankansen voor een leraar economie / bedrijfseconomie zijn in de huidige arbeidsmarkt afhankelijk van de regio of onderwijssector waarin je wilt gaan werken. Er is in het algemeen veel vraag naar goede leraren. Met deze opleiding zijn er ook educatieve mogelijkheden buiten het onderwijs.