Sprint naar content

Communicatie - SPECO Sportcommunicatie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Agenda

 • Open dagen
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Word jij enthousiast van sport in combinatie met communicatie? Zou je graag nadenken over hoe je toffe communicatiecampagnes ontwikkelt voor sportorganisaties zodat je fans en andere doelgroepen weet te raken met de kracht van sport? SPECO Sportcommunicatie is de ideale opleiding voor wie op zoek is naar een carrière als communicatie- of (social) media-expert in de sportwereld.

Over de opleiding

Bij de hbo opleiding SPECO Sportcommunicatie leiden we je in vier jaar op tot (marketing)communicatie- of (social) mediadeskundige in de sportwereld. We dagen je uit en stomen je klaar voor de dynamische wereld van de sport door aandacht voor diverse sporten en actuele relevante thema’s uit het werkveld. Je gaat altijd aan de slag met actuele communicatievraagstukken van echte opdrachtgevers uit de wereld van de sport. Waarbij je kan rekenen op persoonlijke begeleiding en aandacht van betrokken docenten met een écht sporthart en veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling als student.

Waarom de opleiding SPECO Sportcommunicatie?

 • Onderwijs met volledige focus op de sportwereld vanaf het eerste studiejaar
 • Werken aan vraagstukken voor echte opdrachtgevers uit het werkveld
 • Persoonlijk, kleinschalig en coachend onderwijs van hoge kwaliteit
 • Een eigen coach en een vast rooster
 • Enthousiaste docenten met passie voor sport, uit de sportpraktijk en expertise in de sportbusiness

 

Wat ga je leren bij deze opleiding?

Bij de hbo opleiding SPECO Sportcommunicatie staat alles in het teken van sport in combinatie met communicatie. Je doet kennis op over de interactie tussen sportmerken en hun stakeholders. En hoe dit kan worden versterkt. Als Sportcommunicatieprofessional bedenk en voer je communicatiecampagnes uit voor allerlei sportgerelateerde organisaties zoals ESPN, Nike of je favoriete sportclub.

Denk hierbij aan taken zoals het ontwikkelen van campagnes voor sociale media, het opstellen van persberichten, het creëren van (digitale) content en het samenwerken met belanghebbenden in de sector.

Voorbeelden van onderwerpen waar je mee aan de slag gaat:

 • Branding : wat wil een topsporter uitstralen en hoe richt deze zijn/haar social mediakanalen in
 • Contentstrategie: welke communicatiemiddelen moeten we op welk moment inzetten voor de sportvereniging
 • Crossmedia en online media: welke middelen moet je inzetten voor welke doelgroep
 • Vormgeving en Adobe Skills: hoe gebruik je o.a. Photoshop en Première
 • Interne communicatie: hoe communiceert een bedrijf met medewerkers
 • Marketing, marketingcommunicatie en consumentengedrag: waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun je gedrag veranderen

Voorbeelden van opdrachten waar je mee aan de slag gaat:

 • Hoe kan een voetbalclub haar fans nog beter bereiken om meer tickets of merchandise (zoals voetbalshirts) te verkopen?
 • Creëer een reclamecampagne om het imago van een sneakermerk te verbeteren of bedenk een campagne voor een sportsponsor in combinatie met een goed doel.
 • Hoe kan een sportevenement meer deelnemers of toeschouwers aantrekken, o.a. met behulp van een social mediastrategie?

Voorbeelden van vaardigheden die je gaat ontwikkelen:

 • Onderzoeken, analyseren en adviseren
 • Organiseren, communiceren en creëren
 • Presenteren, schrijven en ontwerpen
 
 

Hoe ziet je week eruit bij SPECO Sportcommunicatie?

De opleiding SPECO Sportcommunicatie is opgebouwd uit een combinatie van theorie en praktijk. Je volgt kenniscolleges en versterkt vervolgens je vaardigheden door deel te nemen aan workshops over onder andere het schrijven van creatieve teksten, ontwerpen met Adobe programma's en presenteren.

Daarnaast werk je onder begeleiding van je coach aan de projectopdracht die je aan het begin van de periode krijgt van een opdrachtgever uit de sportwereld.

Tot slot krijg je met interessante gastcolleges en bedrijfsbezoeken waardevolle inzichten in de sportindustrie en bouw je aan je professionele netwerk.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 488 respondenten
3,6 gemiddeld, 3581 respondenten
Aantal eerstejaars
 
211
125
Door naar het tweede jaar
 
74%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 44%
46%
 
HBO-bachelor of hoger 49%
52%
Doorstuderen
 
15%
16%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
85%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Communicatie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportcommunicatie.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Verkort traject voor vwo-leerlingen
Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar 2 en sluit je via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

Hoe kun je in het verkorte traject instromen?
Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo-diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar fmc@fontys.nl.
Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Wiskundetoets voor havisten is vervallen
Sinds december 2022 is de wiskundetoets voor havisten met het profiel C&M zonder wiskunde niet meer nodig. Je bent met het profiel C&M dus ook zonder wiskunde direct toelaatbaar voor de opleiding SPECO Sportcommunicatie.

 

Placeholder for Fontys video
De docenten helpen je om te bereiken wat je wil, zijn eerlijk én je kunt met ze lachen."
Lees hier het verhaal van oud-student Ruben Rijpma
 

Opbouw

Het eerste jaar legt een goede basis qua kennis én vaardigheden die van belang zijn voor het communicatievakgebied en de wereld van de sport. Je krijgt inzicht in de wereld van sportcommunicatie en –organisaties aan de hand van vier thema’s: 

 • Contentmanagement voor een sportclub
 • De wereld van de sport
 • Branding van topsporters
 • Crossmediale campagnes voor sportbonden

Daarnaast besteed je tijd aan mediadesign, sportjournalistiek, presenteren én je Personal Branding: dit is hét programma voor SPECO studenten die zich willen onderscheiden en ontwikkelen naast de studie.

Aan het einde van de periode lever je een beroepsproduct op. Denk aan een advies voor een vereniging, een brandbook voor een topsporter en een crossmedia advies voor een sportbond.

Het tweede studiejaar begint met een outdoorkamp om jezelf en je klasgenoten beter te leren kennen. Dit studiejaar ligt de focus op corporate communicatie, persvoorlichting, online communicatie, marketingcommunicatie, sportevents en sportsponsoring. Je gaat aan de slag voor een sportorganisatie of sportbond, een sportmerk en een sportevent. Hierbij kruip je in de rol van reputatiemanager, campagnemanager, online communicatiestrateeg en communicatiemanager. Verder vindt in het tweede jaar de studiereis plaats. Ook word je voorbereid op je stage in het derde jaar.

In het derde jaar draait alles om ervaring in de praktijk. Stage lopen is de perfecte manier om het werkveld van de sportcommunicatieprofessional te leren kennen. Tijdens de stageperiode, bij een organisatie naar eigen keuze, werk je mee én breng je jouw opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk bij een (sport)organisatie.

Ook volg je dit jaar een minor, waarbij je je specialiseert in een vakgebied naar keuze. Volg onze eigen minor
Waardecreatie binnen de topsport, een minor binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.

Het vierde en laatste jaar begin je met een adviesproject voor een sportorganisatie met een communicatievraagstuk en volg je keuzevakken. Vervolgens ga je al je opgedane kennis en vaardigheden toepassen tijdens een afstudeerstage waarbij onderzoek en advies centraal staan. Je schrijft een afstudeerrapport op basis van een probleemstelling of vraagstuk van een echt (sport)bedrijf of sportorganisatie. Deze afstudeerstage is de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.
 
 

Na je opleiding

Wat kun je worden met de opleiding SPECO Sportcommunicatie?
SPECO Sportcommunicatie is dé springplank voor een baan in de sport. Met kennis van communicatie, media en sport kun jij terecht bij allerlei werkgevers in de sport- en mediabranche. Denk aan sportmerken, sportclubs, sportbonden, sportretailers, evenementen sponsoren, gemeenten, goede doelen en mediaorganisaties. Je kunt aan de slag als:

 • Contentmanager
 • Manager sponsoring
 • Social Media Expert
 • Redacteur
 • Sportjournalist
 • Communicatiemedewerker
 • PR-manager

 

Bas Tolenaars, Social Media Redacteur bij AFC Ajax

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Koen Adriaanse, Communicatieadviseur NOS Sport

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Whatsapp of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Stuur ons gewoon een appje, wij maken graag tijd om met je te 'kletsen'.

App met de opleidingscoördinator

Lars Hagen beantwoordt al je vragen via de app.

App je vragen naar een SPECO student

Stel al je vragen over de opleiding aan Kirsten.

Mail je vragen naar onze docenten

Stel al je vragen gerust aan onze SPECO Sportcommunicatie docenten.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis, meld je aan voor een open dag en kom meelopen of proefstuderen. Houd onze website goed in de gaten voor nieuwe datums. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Impressie meeloopdag

Tijdens de meeloopdag kun je als studiekiezer met eerstejaars studenten meelopen en sluit je aan in de lessen. In deze video krijg je een indruk van een meeloopdag van SPECO Sportcommunicatie.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Meer weten over de opleiding Communicatie - SPECO Sportcommunicatie

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Kosten studiereizen
Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.


Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale vragenlijst van je opleiding.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact SPECO Sportcommunicatie