Sprint naar content

Minor Ondernemerschap

Startmoment(en)
September, February
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Lesdagen
Maandag t/m vrijdag

  • Over deze minor
  • Inhoud minor
  • Voor wie?
  • Varianten minor
  • Minor voorlichtingen
  • Aanmelden
  • Minorregeling

Heb jij al nagedacht of je voor een baas gaat werken of voor jezelf wilt beginnen? Of ben je simpelweg benieuwd wat je van het ondernemingsleven kan verwachten? Kies dan voor de minor ondernemerschap! Met deze minor kies je voor een ontdekkingstocht, die kan leiden tot een kansrijk businessmodel en inzicht in jouw (onderscheidende) competenties.

De Lean Startup Methodiek staat centraal bij het opzetten van jullie eigen bedrijf of voor het doorontwikkelen van een eigen bedrijf. Vragen die daarbij komen kijken zijn: hoe groot is het probleem? Voor wie is het probleem? Hoe wordt het nu opgelost en kunnen wij een betere oplossing verzinnen? Is het haalbaar en wil de doelgroep betalen voor de oplossing? Kunnen jullie komen tot een eindproduct?

Daarnaast gaan we aan de slag met de persoonlijke ontwikkeling van jou als (toekomstige) ondernemer. Je krijgt trainingen en coaching in vaardigheden die je nodig hebt als ondernemer. Op deze manier werken we aan je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer maar zorgen we ook dat je flinke stappen kunt zetten met je eigen bedrijf.

De minor kun je volgen in 3 varianten:

  • Variant 1: ontdekken of ondernemerschap iets voor jou is. Met een groep van maximaal van 5 studenten ga je aan de slag met het opzetten van een eigen bedrijf.
  • Variant 2: Je hebt al een eigen bedrijf en je wilt deze verder doorontwikkelen.
  • Variant 3: Buitenland minor ondernemerschap. Met het kiezen voor deze variant van de minor volg je deels het programma in Suriname, Curaçao en Nederland. 

Hoe ziet de minor eruit?

Tijdens de minor doe je veel op eigen initiatief of in teamverband. Ook worden er colleges gegeven ter ondersteuning van de benodigde basiskennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Daarnaast neem je ook deel aan workshops zoals (online) marketing, juridisch en financiën en wekelijks trainingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Buiten deze verplichte contacturen om wordt er verwacht dat je individueel of met je groepje werkt aan je onderneming. Dit kan op onze locatie op Strijp-S waar je als ondernemende Fontys student kunt werken, netwerken en samenwerken met andere ondernemers. Zo heb je genoeg ruimte om naast de lesuren ook in de praktijk bezig te zijn om zaken voor je onderneming te regelen of (potentiële) klanten te benaderen. 

Natuurlijk word je tijdens dit proces bijgestaan door ervaren ondernemende trainers, coaches en externe praktijkexperts die er voor je zijn om je intensief te coachen op het gebied van ondernemen en persoonlijke vaardigheidsontwikkeling. Door onder andere te reflecteren ontwikkel je je onderneming en je ondernemende competenties. De bereidheid om uit je comfortzone te treden, zelfreflectie en het openstaan voor feedback zijn dan ook cruciaal voor jou om de minor succesvol te doorlopen en je als studentondernemer te ontwikkelen.  


Tijdens deze minor krijg je veel vrijheid maar is het zeer belangrijk dat je handelt naar het ‘get out of the building’ principe, zodat je daadwerkelijk het werkveld binnenstapt om je idee of onderneming te toetsen en te verbeteren. Oftewel, leren door te doen!

De minor Ondernemerschap is dus geen minor waar je dagelijks in de les zit, maar wel een minor waar je dagelijks mee bezig bent en waardoor je ervaart hoe het ondernemingsleven nou eigenlijk is. Ook word je tijdens de minor actief gestimuleerd om verschillende netwerkactiviteiten en andere evenementen bij te wonen, om zo in contact te komen met andere ondernemers en potentiële klanten. 

Als je na de minor beslist om niet door te gaan met je onderneming of als ondernemer, ontwikkel je tijdens de minor in ieder geval competenties die je kunt gebruiken binnen een ander bedrijf als manager of “intrapreneur” (ondernemende medewerker). Zo haal je altijd toegevoegde waarde uit de minor!
Indien je wel besluit om je onderneming voort te zetten, is de minor een ideale aanzet naar de Fontys Studentondernemersregeling.

Hoe word je getoetst?

Je wordt beoordeeld via zowel schriftelijke tentamens en/of opdrachten, als ook assessments en een pitch.

De minor ondernemerschap is niet alleen voor studenten met al een eigen onderneming of ondernemingsidee. De minor is er ook voor de studenten die willen ervaren wat ondernemerschap inhoudt en willen ontdekken of ondernemen iets voor hen is.

Ontdek of ondernemerschap iets voor jou is:

Heb je nog geen eigenonderneming en wil je het ondernemerschap gaan ontdekken? Dan volg je variant 1. Hierin ga je aan de slag in teamverband met het opzetten van een onderneming. Dit op basis van een door je team gekozen idee. Gedurende de minor doorloop je de verschillende ondernemingsfasen om een succesvol product of dienst in de markt te zetten. Ondanks dat je in een groepje samenwerkt, krijg je naast de gezamenlijke opdrachten ook individuele opdrachten. Een team bestaat daarbij uit ca. 5 studenten, vanuit verschillende studierichtingen. 

Jij hebt al een eigen bedrijf:

Heb jij al een eigen onderneming of heb je al een ondernemingsidee? Dan kun jij via deelname aan deze variant van de minor individueel of met je ondernemingspartner aan het werk met jouw eigen ondernemersidee/onderneming. Ken jij een onderneming in je omgeving die overgenomen kan worden of een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer? Dan mag dat ook! Dit is een kans om te werken aan je eigen onderneming tijdens je studie!

(!) Voor toelating tot deze variant 2 (het aan de slag gaan met je eigen bedrijf) is een selectiegesprek vereist. Dit gesprek gaat voornamelijk over de motivatie voor ondernemerschap en het hebben van een voldoende onderbouwd idee voor een onderneming. Op basis van dit gesprek word je toegelaten tot variant 2.

Buitenland minor ondernemerschap:

Heb jij interesse in ondernemerschap en wil je ook deels kennis op doen in het buitenland? Dat kan! Onze Fontys Minor Ondernemerschap breidt uit met een derde variant; de internationale Fontys minor ondernemerschap die je 2x per jaar kunt volgen! Dit is een Nederlandstalige minor. 
Met het kiezen voor deze variant van de minor volg je deels het programma in Suriname, Curaçao en Nederland. 

(!) We ontvangen van jullie graag een motivatiebrief (1 A4) waarin staat beschreven wie je bent, wat je motivatie is voor deelname en wat jij bij kan dragen in het groepsproces. De coördinatie nodigt je uit voor een gesprek en uiterlijk 3 mei 2024 ontvang je reactie of je officieel kunt deelnemen aan deze minor. Meer informatie hierover vind je op deze website.

We bieden de minor Ondernemerschap in de volgende varianten aan

Variant 1: 
Je gaat aan de slag in teamverband (een “student company”) met het opzetten van een onderneming. Dit op basis van een door je team gekozen doelgroep of idee. Gedurende de minor doorloop je de verschillende ondernemingsfasen om een succesvol product of dienst in de markt te zetten. Ondanks dat je in een groepje samenwerkt, krijg je naast de gezamenlijke opdrachten ook individuele opdrachten. Een team bestaat daarbij uit ca. 5 studenten vanuit verschillende studierichtingen. 

Variant 2: 
Heb jij al een eigen onderneming of heb je een vergevorderd ondernemingsidee? Dan kun jij na een intakegesprek individueel of met je ondernemingspartner binnen de minor aan het werk met jouw eigen ondernemersidee/onderneming. Heb jij een onderneming overgenomen of word je mede-ondernemer van een bestaand bedrijf? Ook dan kun je je inschrijven voor deze minor. Dit is dus een kans om te werken aan je eigen onderneming tijdens je studie.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek van 6 tot 9 november 2023. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Aanmelden is nu mogelijk!

De minor wordt twee keer per jaar aangeboden, in september en februari. Fontys studenten kunnen zich aanmelden voor de minor via Progress. Ben je geen Fontys student? Meld je dan aan via Kies Op Maat

Toelating
Iedere gemotiveerde HBO student is welkom mits de propedeuse behaald is. 
Wil jij variant 2 volgen in de minor? Dan zal er een intakegesprek plaatsvinden om te onderzoeken of je motivatie voor ondernemerschap voldoende onderbouwd is en in hoeverre je idee voor een onderneming uitgewerkt is.

Heb jij nog vragen over de minor? Mail dan naar minorondernemerschap@fontys.nl of bel ons: 0613732152

Je kunt hier de minorregeling voor het huidige studiejaar vinden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.