Sprint naar content

Voor studiekeuzebegeleiders

Jij helpt studiekiezers met het vinden van hun rol in een complexe wereld vol uitdagingen. Bij Fontys groeien ze uit tot betekenisvolle professionals, waarbij hun dromen en talenten worden gewaardeerd. Hier leren ze over grenzen heen te kijken en vormen ze samen met docenten en het werkveld een gemeenschap van kennis en aanpak. Samen streven we naar initiatieven die onze samenleving vitaler, inclusiever en duurzamer maken.

Op deze pagina vind je...

 • de planning voor studiejaar 2023-2024
 • uitleg over de verschillende studiekeuzeactiviteiten
 • nieuwsbrieven voor vo/mbo
 • contactgegevens

Studiekeuzeactiviteiten

Iedereen verdient het om weloverwogen een passende keuze te maken voor de toekomst. Om het keuzeproces van studiekiezers te ondersteunen biedt Fontys verschillende studiekeuzeactiviteiten aan. Voor sommige activiteiten komt Fontys naar de school waar je werkzaam bent. Voor de meeste activiteiten bezoekt de leerling of student Fontys (op locatie of online).

Studiekeuzeactiviteiten op jouw school

Speciaal voor de startende oriënteerders, die nog niet zo goed weten wat ze kunnen studeren na de middelbare school, zijn er de 'Iets met...' voorlichtingen. Het gehele opleidingsaanbod van Fontys is vertaald naar een overzichtelijk voorlichtingenaanbod waarbij de opleidingen zijn geclusterd op basis van interessegebieden, zoals bijvoorbeeld iets met onderwijs, economie, techniek of gezondheidszorg. Deze voorlichtingen worden verzorgd op een Fontyslocatie, of op jouw vo-school. 

Op aanvraag biedt Fontys Student in de klas aan op jouw school. Fontysstudenten bezoeken hun voormalige middelbare school om de leerlingen vanuit hun eigen ervaring te vertellen wat ze van het hbo kunnen verwachten. Het doel van deze activiteit is om de aansluiting tussen het vo en hbo te verbeteren. Lees hier meer informatie en hoe je zo'n voorlichting kunt aanvragen.

Studiekeuzeactiviteiten bij Fontys

Op Fontyslocaties worden er gedurende het studiejaar verschillende studiekeuzeactiviteiten aangeboden, zoals open dagen, opleidingsvoorlichtingen en verdiepende studiekeuzeactiviteiten (meelopen, proefstuderen en voorbereidingsprogramma's).

Open dagen voltijd opleidingen & Ad's

 • Online voorlichtingen: 23 t/m 26 oktober (alle locaties)
 • Eindhoven: 4 november, 25 november*, 7 december **, 21 januari en 16 maart
 • Tilburg: 5 november, 20 januari en 16 maart
 • Sittard: 5 november, 20 januari en 16 maart
 • Venlo: 4 november, 21 januari en 16 maart
 • 's-Hertogenbosch: 5 november, 20 januari en 16 maart
 • Utrecht: 20 januari en 16 maart

* alleen opleidingen Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.


** alleen de opleiding Vastgoedkunde

Open avonden deeltijd, masters & Ad's

 • Online voorlichtingen: 21, 22 en 23 november (alle locaties)
 • Eindhoven: 28 februari
 • Tilburg: 28 februari
 • Sittard: 28 februari
 • Venlo: 28 februari
 • 's-Hertogenbosch: 28 februari
 • Utrecht: 28 februari
 • Online voorlichtingen: 4, 5 en 6 juni (alle locaties)  Studiekiezers kunnen doorlopend bij verschillende Fontysopleidingen deelnemen aan een verdiepende studiekeuzeactiviteit. Studiekiezers kunnen bijvoorbeeld bij een meeloop- of proefstudeerdag een goede indruk krijgen van een opleiding en hoe een dag in het leven van een student eruit ziet, of online kennismaken met een opleiding via de sneakpreview.
  De hbo-voorbereidingsprogramma’s zijn bedoeld voor Havo 4/5 en vwo 5/6 scholieren die een vervolgopleiding aan het hbo overwegen en richt zich voornamelijk op kennismaken met het studeren aan het hbo en met de inhoud van de hbo-opleiding. De bijeenkomsten worden gegeven door hbo-docenten en -studenten.

  Deelnemers aan een hbo voorbereidingsprogramma volgen een serie lessen en werken samen in projectgroepen aan een casus of product van de opleiding naar keuze. De uitwerkingen van de opdrachten binnen deze module kunnen worden gebruikt als input voor het profielwerkstuk.

  De hbo-voorbereidingsprogramma zijn bedoeld voor mbo-studenten die een vervolgopleiding aan het hbo overwegen en richt zich voornamelijk op kennismaken met het studeren aan het hbo en met de inhoud van de hbo-opleiding. De bijeenkomsten worden gegeven door hbo-docenten en -studenten.

  Deelnemers aan een hbo voorbereidingsprogramma volgen een serie lessen en werken samen in projectgroepen aan een casus of product van de opleiding naar keuze. De uitwerkingen van de opdrachten kunnen gebruikt worden als input voor het portfolio van het Keuzedeel Voorbereiding hbo.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Begeleiding bij studiekeuze

  Het kan voorkomen dat een leerling of mbo-student meer hulp nodig heeft bij het maken van een passende studiekeuze. Bij Fontys maken we onderscheid tussen drie fases in het studiekeuzeproces:

  Op basis van de fase waarin de studiekeiezer zich bevindt bieden we verschillende begeleidingsmogelijkheden aan, zoals de workshop studiekeuze en een persoonlijk gesprek met een studiekeuzeadviseur van Fontys.

  Op de hoogte (blijven)?

  Om de twee maanden versturen wij een nieuwsbrief naar collega's in het vo en mbo. Bekijk hier de eerdere edities:

  Vragen of opmerkingen?

  Neem contact op met een van de consultants aansluiting:

  Sfeerafbeelding Fontys