Sprint naar content

Professionaliseringstraject docent PIE

  • 5 maanden
  • 05-09-2024
  • Eindhoven
  • € 5.980 (BTW vrijgesteld)
Wil jij de volgende stap zetten in jouw loopbaan als docent? Wil je je graag verdiepen in het lesgeven binnen een beroepsgericht profiel? Ben jij technisch, praktisch aangelegd en wil je dit overbrengen aan leerlingen of studenten? Dan is het professionaliseringtraject docent Produceren, Installeren en Energie (PIE) misschien wel iets voor jou.

Over deze cursus

Binnen het vmbo wordt gewerkt met verschillende beroepsgerichte profielen. Eén van deze profielen is Produceren, Installeren en Energie (PIE). Voor docenten die binnen dit profiel les willen geven en/of ervoor bevoegd willen worden, biedt Fontys Hogescholen een professionaliseringstraject aan. Met jouw interesse en/of achtergrond in techniek word je klaargestoomd om zelfstandig les te geven binnen dit beroepsgerichte profiel. Techniek is de toekomst! 

Waarom het professionaliseringstraject docent Produceren, Installeren en Energie?  

  • De keuze voor een volledig traject of een maatwerktraject
  • Verdere ontwikkeling van vakdidactische en vakinhoudelijke vaardigheden
  • Ga meteen aan de slag als PIE docent op een werkplek/stage op een vmbo-school
  • Een mix van online en face to face leeractiviteiten
  • Praktijk en theorie worden afgewisseld.

 

Voor wie?

Het professionaliseringstraject Docent PIE is opgesteld voor docenten die al in het bezit zijn van een 2e graad getuigschrift, waaruit blijkt dat voldaan is aan de bekwaameisen voor het lesgeven in het vmbo.  

Met het eindcertificaat ben je zelfstandig bevoegd om les te geven binnen het profiel PIE. Je kunt een technische achtergrond hebben maar ook met een wiskundige of natuurkunde achtergrond (of iets anders) ben je uiteraard welkom! 


Toelatingseisen

Om deel te nemen aan het professionaliseringstraject Docent PIE:

  • Ben je in het bezit van een getuigschrift waaruit blijkt dat je voldaan hebt aan de bekwaamheidseisen voor het lesgeven in het voortgezet onderwijs.
  • Beschik je over een PIE werkplek/stage op een vmbo-school (minimaal 1 dag per week, waarvan 50% in de PIE-lesuitvoering).

Mocht je niet voldoen aan de bekwaamheidseisen voor het lesgeven in het vmbo, dan kun je instromen via de reguliere Fontys lerarenopleiding “Leraar Technisch Beroepsonderwijs” (vmbo-route) en zodoende ook ‘PIE-bevoegd’ worden. Zij-instroom behoort ook tot de mogelijkheden. Een aanstelling als docent voor 0.4 fte is minimaal dan een vereiste.  

 

 

Inhoud en opbouw

Nadat je je hebt aangemeld voor het Professionaliseringstraject Docent PIE, geef je aan of je kiest voor het volledige traject of het maatwerktraject.  

Kies je voor het maatwerktraject, dan volgt er een intakegesprek. Op basis daarvan wordt vastgesteld welke modules/eenheden je gaat volgen. Dit wordt opgenomen in een individueel maatwerkcontract.  

Als je kiest voor het volledige traject dan volg je een van de volgende modules of allemaal: 

  1. Module Metaaltechniek
  2. Module Elektrotechniek
  3. Module Installatietechniek

Indien je al beschikt over een 2e graads onderwijsbevoegdheid in één van bovenstaande richtingen, dan krijg je vrijstelling voor deze module. In de praktijk betekent dit dat je vaak maar 2 of zelfs maar 1 module hoeft te volgen om bevoegd te blijven.  

De modules zijn gericht op vakdidactische en vakinhoudelijke bekwaamheid, voor het verzorgen van het profielvak PIE en de keuzevakken. Met deze nieuwe specialisaties professionaliseer je jezelf om als PIE docent allround inzetbaar te zijn.  

Het professionaliseringstraject wordt aangeboden in delen van een half jaar (1 module = 20 contactdagen). De nominale doorlooptijd van het gehele professionaliseringstraject is anderhalf jaar, ofwel een half jaar per module. 

De scholingseenheden per module bestaan uit:

Module Metaaltechniek:
- Ontwerpen en maken
- Bewerken en verbinden van materialen
- Funderende vakken
- Materiaal en productie

Module Elektrotechniek:
- Ontwerpen, installeren en monteren
- Besturen, automatiseren en domotica
- Elektrotechnische woninginstallaties
- Project utiliteitsinstallatie

Module Installatietechniek:
- Besturen en automatiseren (I-deel)
- Installeren en monteren (praktische vaardigheden)
- Woningbouw (kleine utiliteit)

De toetsing van de modules bestaat uit: 

  • Beroepsproducten per module.
  • Het opleveren van een portfolio met o.a. resultaten uit de scholingseenheden van de verschillende modules
  • Een VCA kennistoets
  • Het ontwerpen en maken van een geintegreerd onderwijsleermiddel welke je in je eigen klas kunt gaan gebruiken
  • Een Proeve van Bekwaamheid (PvB)
  • Een Criterium Gericht Interview (CGI)
 
 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Heb je een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Niveau
Module
Kosten
€ 5.980(BTW vrijgesteld)
Studieduur
7 maanden
Startmoment(en)
13-02-2025

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?

Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Ontdek hier alle tegemoetkomingen en subsidies.

Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van dit traject en kun je je aanmelden.
    Na aanmelding voor het Professionaliseringstraject docent PIE, sturen wij via email een bevestiging. Hierin staat vermeld dat de inschrijving geldt voor de module Installatietechniek. Kort voor de startdatum maken we een definitieve indeling voor de drie modules. Het is dus mogelijk dat je bij de module Metaaltechniek of Elektrotechniek wordt ingedeeld.

    Startdata


    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.