Sprint naar content

Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Wil jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Daar kan de 2-jarige hbo Retail Management je bij helpen. Ben jij geïnteresseerd in ondernemen en is de rol van ondernemende manager of ondernemer jou op het lijf geschreven? Dan is de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) echt iets voor jou.

Over de opleiding

Tijdens deze hbo ondernemerschap en retail management opleiding leer je alle facetten van het ondernemerschap. Je groeit uit tot ondernemende manager of ondernemer van de toekomst. Je leert kansen te herkennen in jouw dynamische werkomgeving en houd je bezig met duurzaamheid en innovatie. Tijdens de praktijkgerichte opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) wordt jij klaargestoomd voor het werkveld!

Bij Fontys kun je de opleiding Ondernemerschap & Retail Management in verschillende vormen volgen. Zo kun je ervoor kiezen om een bachelor variant te volgen (4-jarige opleiding), een Associate degree variant (2-jarige opleiding), voltijd variant (voltijd onderwijs) of een duaal variant (1 dag per week school, overige dagen werken). Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk de verschillende varianten:

Waarom de 2-jarige Associate degree opleiding?

 • Je wordt breed opgeleid en leert tijdens de opleiding alles wat je nodig hebt om een onderneming succesvol te maken en houden.
 • Je werkt in teamverband aan praktijkopdrachten voor gerenommeerde bedrijven uit de regio of je eigen bedrijf.
 • De opleiding is gericht op het ondernemen van de toekomst met innovatie en duurzaamheid.
 • Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.
 

Wat ga je leren?

Tijdens de 2-jarige opleiding retail management leer je onder andere hoe je de haalbaarheid van productideeën onderzoekt, hoe je een ondernemersplan schrijft en hoe je zo’n plan ook daadwerkelijk uitvoert. Daarnaast ga je tijdens de opleiding veel praktijkervaring opdoen waardoor jij na 2 jaar ondernemerschap hbo klaar bent voor het werkveld. Tijdens de opleiding: 

 • Heb je een goede mix tussen lessen, projectwerk en zelfstudie
 • Leer je vaardigheden zoals presenteren, communiceren, onderzoeken, plannen en netwerken
 • Ga je aan de slag met vakken als (retail)marketing, marktonderzoek, bedrijfseconomie, HRM en Engels

 
 

Binnenkijken bij Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.


Heb je een havo of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen van een toelatingstoets.

Buitenlands diploma 

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. 

 

Andere vooropleiding en 21 jaar en ouder? 

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Kijk voor meer informatie op deze pagina

 

Studiekeuzecheck 

Iedere nieuwe student krijgt na aanmelding een uitnodiging voor een online studiekeuzecheck. 

 

Placeholder for Fontys video
Heb je een vraag over de opleiding die ik volg of wil je meer weten over studeren en ondernemen? Stuur mij een berichtje!
Lieke, student Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)
 

Opbouw

Jaar 1 heeft twee semesters van een half jaar. De semesters staan in teken van beroepsrollen. In het eerste semester leer je hoe je je gedraagt als ondernemende manager van de toekomst. Zo ga je een businessplan schrijven voor een nieuw, innovatief product. De hoofdvakken in dit semester zijn onder andere marketing, algemene economie, bedrijfseconomie en recht.

Tijdens het tweede semester stap jij in de rol van junior consultant. Je schrijft een adviesplan voor een bestaand bedrijf uit je eigen netwerk. De vakken die centraal staan in het tweede semester zijn onder andere marketing, e-marketing, bedrijfseconomie en marktonderzoek.

Je volgt tijdens beide semesters lessen die worden afgesloten met een tentamen en/of opdracht. Daarnaast werk je aan projecten en leer je meer over het werkveld. Tijdens het eerste studiejaar moet je 52 studiepunten behalen. Je weet daardoor ook relatief snel of de opleiding geschikt is voor jou en of jij geschikt bent voor de opleiding.

Je weet nu wat een ondernemende manager en junior consultant doet, maar hoe is het als store manager en ondernemer? Dit leer jij in het tweede jaar!

Tijdens het eerste semester ga je aan de slag met de interne processen van een organisatie, zoals de supply chain management, personeel (HRM), administratie, performance management en retailmarketing. Het is belangrijk dat deze interne processen optimaal georganiseerd zijn en ook goed op elkaar zijn afgestemd. Naast kennis over het inrichten van processen heeft een ondernemer/manager ook hulpmiddelen nodig zoals een besturingssysteem, stuurinformatie en een ‘dashboard’ om alles goed te kunnen beheersen. Uiteindelijk pas je alles wat je in dit semester hebt geleerd toe in een project. Je voert daarvoor een opdracht uit voor een bestaand retail- of leisure bedrijf.

Als kers op de taart ga jij afstuderen. Tijdens je afstudeeropdracht ga je de kennis en vaardigheden die je de afgelopen jaren hebt opgedaan toepassen. Je gaat bij een bedrijf naar keuze op zoek naar kansen die het bedrijf helpen resultaten te verbeteren. Je levert het plan in adviesvorm op, waardoor je het bedrijf écht verder helpt met ontwikkelen. Met jouw diploma op zak ben je klaar om het werkveld te betreden!

 
 

Na je opleiding

Je kunt na jouw Associate degree opleiding Ondernemerschap & Retail Management veel verschillende richtingen op. Zo is er tegenwoordig steeds meer vraag naar werknemers met meer kennis en vaardigheden dan de gemiddelde mbo-er, maar zonder het strategische denkniveau van een hbo-er. Met jouw papiertje op zak kun jij onder andere aan de slag als:

 • Ondernemer MKB
 • Marketingmedewerker
 • Afdelingsmanager
 • Assistant Storemanager
 • Teamleider

Misschien wil jij na je Associate degree opleiding nog doorleren en jouw hbo bachelor Ondernemerschap & Retail Management behalen. Dit kan zonder studievertraging! Je kunt na jouw Associate degree opleiding doorstromen naar het derde jaar van de bachelor Ondernemerschap & Retail Management. Zo behaal jij jouw hbo bachelor Ondernemerschap & Retail Management in vier jaar.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Rick de Kroon - Eigenaar Promeon Security

‘Een groot project volledig bedienen naar tevredenheid van de klant, dat is onbetaalbaar.’

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) | Eindhoven
06 jun 2024 08:45 - 14:30
Programma
nog 7 plaatsen

Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 08.45 uur en 9:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Ad Ondernemerschap & Retail Management

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanvullende kosten

Naast de kosten voor collegegeld, dien je ook rekening te houden met andere kosten zoals voor introductie, boeken, readers, dictaten en excursies.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locatie en contact AD Ondernemerschap & Retail Management