
Master Healthy Ageing (deeltijd)
- 2 jaar
- Nederlands
- Master
- Deeltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
Over de opleiding
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep het decennium 2020-2030 uit tot het "Decade of healthy ageing". De deeltijdmaster Healthy Ageing houdt zich daarom bezig met dé toekomstvragen van de volksgezondheid. We leren je om multidisciplinair en evidence-based aan de slag te gaan met innoveren en implementeren.
Jij kan jouw stempel gaan drukken op die transitie. Jij hebt ideeën over hoe we Nederland gezonder kunnen maken. Wij helpen jou bij het uitwerken en onderbouwen ervan en deze ideeën écht in de praktijk te brengen. Je doet kennis en vaardigheden op en leert om multidisciplinair en evidence-based te innoveren en te veranderen.
We bieden een individueel leertraject waarin je wordt uitgedaagd om te groeien. Waarmee je jouw ambitie verder waar kunt maken en jouw carrière een boost geeft. We combineren jouw drijfveren met onze expertise en ons netwerk. We maken het persoonlijk.
Waarom de deeltijd Master Healthy Ageing?
- Leer om jouw stempel te drukken op een gezonder Nederland;
- Praktijkgericht en evidence-based aan de slag met uitdagende gezondheidsvraagstukken;
- Kleinschalige opleiding met een persoonlijke sfeer;
- Word Master of Science en geef je carrière een vliegende start.
Meerdere keren per jaar organiseren we online voorlichtingen en open dagen voor deze master. Op onze kennismakingspagina vind je de actuele data van de voorlichtingen maar ook persoonlijke verhalen van studenten en veelgestelde vragen.
Liever de master in voltijd volgen? Klik dan hier.
Wat ga je leren?
Je leert hoe je richting kunt geven aan de transitie naar een gezonder Nederland. Daarvoor is het allereerst noodzakelijk om het begrip gezondheid te doorgronden en vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Vervolgens is het zaak om de dynamiek van een maatschappelijke transitie te begrijpen. Zo’n transitie vraagt om veranderingen, waarin ons denken en doen ten aanzien van gezondheid fundamenteel verandert. Innovaties kunnen zorgen voor die veranderingen. Je leert dan om ook om evidence-based te innoveren en implementeren. Gedragsverandering staat daarin centraal. Zowel voor het bevorderen van het gezondheidsgedrag van mensen, als voor het duurzaam implementeren van innovaties. Implementeren gaat in de kern namelijk om het veranderen van het gedrag van professionals. Ten aanzien van innoveren en implementeren leer je ook om praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek te doen en daarover een wetenschappelijk artikel te schrijven.
Je ontwikkelt je tot een change agent. Een professional die leiderschap toont, creatief is, grenzen kan doorbreken en kan omgaan met weerstand. We gaan samen met jou op zoek naar jouw kwaliteiten als change agent en naar wat je graag nog verder wilt ontwikkelen.
Hoe ziet je week eruit?
Je bent wekelijks op woensdag van 10.00 tot 17.00 uur op onze inspirerende onderwijslocatie in Eindhoven. Je volgt dan colleges, gaat aan de slag met opdrachten en dat onder begeleiding van Fontys docenten uit diverse vakgebieden. Omdat multidisciplinair werken belangrijk is voor de Healthy Ageing professional hechten we veel waarde aan leren van en met elkaar. Gedurende de gehele opleiding is er een docent die jouw inhoudelijk begeleidt en helpt bij jouw professionele ontwikkeling.
Inclusief de lesdag besteed je zo’n 20 uur per week aan je studie. Je doet dus ook aan zelfstudie waarbij je aan de slag gaat met vraagstukken uit de praktijk. In totaal behaal je in het studiejaar totaal 60 studiepunten.
Toelatingseisen
Voor toelating tot deze opleiding heb je een relevant bachelordiploma nodig. Opleidingen tot fysiotherapeut, verpleegkundige, sociaal werker, toegepast psycholoog, human resource manager, diëtist en sportkundige zijn bijvoorbeeld geschikt. Maar ook veel andere bacheloropleidingen zijn relevant, als je maar werkervaringen en/of affiniteit hebt met gezondheid.
Kennismakingsgesprek
Kennismakingsgesprek: Een kennismakingsgesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure. In dit gesprek bespreken we of wij als opleiding bij jouw passen. Dat doen we aan de hand van jouw motivatie en interesses. We vragen je om daarvoor een CV en motivatiebrief aan te leveren. In die motivatiebrief geef je ook aan welke onderwerpen je interessant vindt om tijdens de opleiding mee aan de slag te gaan. Stuur jouw bericht naar healthyageingprofessional@fontys.nl en we sturen je zo snel mogelijk een reactie.
Praktijk
Direct aan de slag in de praktijk
Tijdens de opleiding werk je aan drie opdrachten: een research paper, een innovatieplan en een innovatieonderzoek. Die opdrachten doe je voor en in het werkveld. Je mag zelf met een eigen opdrachtgever komen, maar we hebben ook een groot netwerk van organisaties waar we je aan kunnen koppelen. Zo werken we samen met ‘Vitaal in Brainport’, die met het GROZ-initiatief (het omgekeerde van ZORG) willen zorgen voor meer gezonde levensjaren en minder sociaaleconomische gezondheidsverschillen. En ook zijn onze studenten betrokken bij de ‘Workplace Vitality Hub’, waar ze onderzoeken hoe slimme technologie ons werk vitaler kan maken. De opdrachtgever waar jij voor aan de slag wilt kunnen we samen bespreken in het kennismakingsgesprek.
Voorbeelden van opdrachten
Je gaat aan de slag met een onderwerp dat jij zelf interessant vindt. Dat motiveert om dat onderwerp diepgaand te onderzoeken en vervolgens aan de slag te gaan met innoveren en implementeren. Onderstaand vind je enkele voorbeelden van opdrachten van onze studenten. Je ziet dat alle vragen met ‘hoe’ beginnen. Dat is omdat we altijd praktijkgericht op zoek gaan naar innovaties die Nederland daadwerkelijk gezonder kunnen maken.
- Hoe zorgen we ervoor dat inwoners met een lage sociaaleconomische status gezondere voedselkeuzes maken?
- Hoe kan een stad meer ‘age-friendly’ worden gemaakt?
- Hoe kan leefstijl worden opgenomen in de behandeling van diabetes type 1?
- Hoe zorgen we ervoor dat zorg- en welzijnsorganisaties beter samenwerken zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen?
- Hoe kunnen we jongvolwassenen meer laten praten over hun mentale gezondheid?
- Hoe zorgen we ervoor dat kantoormedewerkers vaker en beter pauzeren?
Na de opleiding
Als je de masteropleiding hebt afgerond ben je in staat om evidence-based te innoveren en implementeren om daarmee richting te geven aan de transitie naar een gezonder Nederland. Je krijgt de titel Master of Science, waarmee je kunt aantonen dat je beschikt over academisch denk- en werkniveau. Dat geeft veel mogelijkheden bij organisaties die werk maken van een gezonder Nederland. Dat kunnen bijvoorbeeld zorg- en welzijnsorganisaties zijn, overheidsorganisaties als de gemeente en de GGD, kennisinstellingen en adviesbureaus. Hieronder staan een aantal functies en bedrijfsnaam voorbeelden waar onze alumni van de master Healthy Ageing terecht zijn gekomen:
- Zorginnovatiecoach bij Zorg in Oktober;
- JOGG-regisseur (Jongeren Op Gezond Gewicht) bij de gemeente Waalre;
- Specialist ouderen bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen;
- Adviseur analyse en advies bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ);
- HBO docent bij Fontys Hogeschool.
Agenda
Online voorlichting
21, 22, 23 nov 2023
Meer weten over de opleiding Master Healthy Ageing Professional
Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar Corinne Kelder (healthyageingprofessional@fontys.nl) of app je vraag naar 06 - 10 28 69 12. Corinne neemt dan contact met je op!
Collegegeld
De Master Healthy Ageing Professional is een bekostigde opleiding. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Op die pagina vind je ook alle informatie over:
- Belastingvoordeel
- Betaling collegeld door je werkgever of een ander
- Levenlangleren krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Overige kosten
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer. De kosten van de boeken bedragen ongeveer 100 euro, voor Evidence-based management ben je rond de 150 euro kwijt en de studiereis is niet in het collegegeld inbegrepen.
Studiefinanciering en openbaar vervoer
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Kosten (deels) aftrekbaar
In sommige gevallen kun je kosten die je maakt voor je studie van de belasting aftrekken. Lees er meer over bij de Belastingdienst.
Levenlanglerenkrediet
Onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op het Levenlanglerenkrediet van de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Wanneer je, na deelname aan een voorlichtingsavond, enthousiast bent geworden over de deeltijd opleiding Healthy Ageing Professional kun je je aanmelden via Studielink.
Kies voor ISATcode: 49127 en
instituutscode: 30GB.
Je ontvangt dan een uitnodiging voor een eerste gesprek met een van de leden van het kernteam van de opleiding.
Het studiejaar start in Augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je eerste gesprek te voeren. Tip: Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard voor updates.
Kennismakingsgesprek
Een kennismakingsgesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure. In dit gesprek bespreken we of wij als opleiding bij jouw passen. Dat doen we aan de hand van jouw motivatie en interesses. We vragen je om daarvoor een CV en motivatiebrief aan te leveren. In die motivatiebrief geef je ook aan welke onderwerpen je interessant vindt om tijdens de opleiding mee aan de slag te gaan.
Stap 2: Nadat alles in stap 1 rond is, is de volgende stap de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan je vanaf 15 mei in het Studielink-dashboard regelen, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso zal plaatsvinden op of rond 25 september.
Let op: Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Nee, je loopt geen stage tijdens de masteropleiding tot Healthy Ageing. Dat wil zeggen dat je geen studiepunten krijgt voor het uitvoeren van (stage)opdrachten bij een organisatie. Je doet echter wel praktijkgericht innovatieonderzoek in opdracht van een opdrachtgever. Dat betekent dat je deze opdrachtgevende organisatie goed moet kennen. Voor deeltijdstudenten betreft dit veelal de huidige werkgever. Mocht dit niet mogelijk zijn dan denken we graag mee voor een externe opdrachtgever.