
Leraar basisonderwijs (Pabo)
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Deeltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- En meer...
Over de opleiding
Ontdek hoe je jouw vaardigheden kunt inzetten voor het onderwijzen van de volgende generatie. Bij de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) word je uitgedaagd jouw talenten te ontdekken en jezelf én jouw leerlingen te laten groeien. De opleiding is in deeltijd te volgen in Eindhoven, Tilburg, Venlo of Sittard. Allen gekenmerkt door veel persoonlijke begeleiding en een goede sfeer. Gemiddeld duurt de opleiding 4 jaar, maar je kunt op bepaalde punten versnellen.
De opleiding is er in: voltijd | deeltijd | zij-instroomtraject
Startmoment in september: Eindhoven, Tilburg, Venlo, Sittard.
Startmoment in februari: Eindhoven en Tilburg.
Waarom de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs?
- Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal
- Je krijgt ruimte voor jouw ambities
- In de eerste periode sta je al voor de klas
- Constante verbinding tussen theorie en praktijk
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) ontwikkel je jouw pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan vakken als pedagogiek, psychologie en onderwijskunde. Je leert boeiende lessen te ontwikkelen en te communiceren met kinderen, ouders en hulpverleners. Ook leer je kinderen te motiveren om hun talenten te ontdekken. Of het nu gaat om rekenen, taal, ICT of muziek. Jij bent een allrounder!
- De opgedane kennis pas je meteen toe tijdens je werkervaring/stage
- Lesaanbod van expertdocenten uit verschillende vak- en vormingsgebieden
- Afhankelijk van je ervaring, kennis en capaciteiten kan je de opleiding sneller afronden
Mogelijke routes
- Met een havo/vwo/mbo-diploma: 4 jaar in deeltijd
- Met een (gedeeltelijke) bachelor, master of Ad: 2,5 tot 4 jaar in deeltijd
- Met een getuigschrift van de Fontys opleiding Ad PEP zijn er diverse mogelijkheden voor vrijstellingen
- Met een vakgerelateerde bachelor of master kun je mogelijk een zij-instroomtraject volgen in circa 2 jaar
Verkorte routes
Mogelijk heb je een vooropleiding of werkervaring waarmee je de opleiding sneller kunt doorlopen. Bij Fontys kun je flexibel studeren met een verkorte route op maat.
Meer over Flexibel StuderenToelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Wil je vanuit de havo door naar de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)? Als je geen eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek, dan moet je voor het ontbrekende vakgebied een (toelatings)toets behalen. Ook wordt jouw rekenniveau getoetst. Hieronder vind je meer informatie.
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Als je na het vwo de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) wilt gaan doen, dan ben je direct toelaatbaar. Voorafgaand en/of in het eerste studiejaar maak je wel de landelijke rekentoets. Hieronder vind je meer informatie over deze toets.
-
Met een mbo-diploma op niveau 4 kun je naar de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Je dient wel drie (toelatings)toetsen te behalen: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ook doe je een rekentoets. Hieronder vind je meer informatie.
Met een associate degree niveau 5-diploma van Fontys kun je naar de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Het gaat hier om een associate degree van 120 ECTS. Je dient wel drie (toelatings)toetsen te behalen: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ook doe je een rekentoets.
Doorstroomroute Ad PEP
Met een afgeronde associate degree Pedagogisch Educatief Professional (PEP) van Fontys, met als keuzerichting Educatief Specialist, kom je zelfs in aanmerking voor een verkort traject. Na het volgen van een doorstroomroute kun je instromen in jaar 2 (postpropedeuse) en hoef je nog maar 150 studiepunten te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.
Daarnaast moet je de volgende toelatingstoetsen behalen, voordat je aan de Pabo start:
- Behalen van de landelijke toetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Wanneer je deze toetsen niet haalt voor de start, wordt je voorwaardelijk ingeschreven. Dan moet je deze toetsen wel halen in het eerste studiejaar.
- Behalen van de rekentoets Wiscat met een minimale score van 120.
- Behalen van de Hogeschooltaaltoets op 3F niveau; de hogeschooltaaltoets wordt vanaf studiejaar 2023 aangeboden tijdens de Ad PEP studie.
Mocht je de Ad PEP opleiding hebben afgerond en de Hogeschooltaaltoets niet behaald hebben, neem dan contact op met ons via fhke@fontys.nl.
Afgeronde hbo of wo-opleiding
Je bent toelaatbaar voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) zonder de landelijke toelatingstoetsen. Je hebt dan bepaalde vrijstellingen en kunt korter over de opleiding doen.
Hbo propedeuse (niet Pabo)
Ben je in het bezit van een hbo-propedeuse, maar is dit geen propedeuse van een Pabo opleiding? Dan ben je toelaatbaar wanneer je drie toelatingstoetsen behaalt: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek en de rekentoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. Je moet daarnaast ook de toelatingstoetsen maken in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek en de rekentoets. Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Verder is het belangrijk dat je een verzoek tot inschrijving doet. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Voor de start van de pabo hebben studenten één toetskans per vak waarvan ze gebruik moéten maken. Indien je de toetsen niet haalt, kun je wel starten met de opleiding. We spreken dan van 'voorwaardelijke toelating'. Je hebt gedurende het eerste jaar aan de pabo per vak nog twee toetskansen. Als je het niet haalt, moet je de opleiding helaas verlaten.
Informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt, vind je op onze pagina over toelatingseisen en ons ondersteuningsaanbod (of kijk op goedvoorbereidnaardepabo.nl). Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan bij Fontys, ontvang je informatie over het aanmelden voor de toelatingstoetsen.
Voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) zijn er eisen aan jouw niveau van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat Rekentoets behalen. Je gaat deze toets ook voor de start van de opleiding al maken, zodat je weet hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Na inschrijving via Studielink ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.
De minimaal te behalen score van de Wiscat Rekentoets is bij Fontys 120, dit is hoger dan de landelijke norm.
Werk/stage
Stage
Stage is een belangrijk onderdeel binnen de deeltijd opleiding waarin theorie en praktijk samenkomen. Deze stage krijg je toegewezen en hoef je niet zelf te zoeken.
Werken in deze beroepen
Na de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) deeltijd kun je op verschillende manieren aan de slag gaan:
- Leraar Basisonderwijs in het regulier onderwijs, speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs
- Leraar Basisonderwijs met speciale taken (met een aanvullende opleiding)
- Remedial teacher
Doorstuderen
- Doorstuderen met een Master Leren en Innoveren of Master Educational Needs
- Doorstuderen door middel van een cursus.
- Doorstuderen voor een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs
Agenda
Meeloopdag Pabo Deeltijd | Eindhoven
11 dec 2023
13:30 - 21:00
Programma
Programma
Leuk dat je komt meelopen bij Pabo Eindhoven! Je mag je 10 minuten voor aanvang melden in het gebouw R13, ruimte 1.21C, op de Fontys Campus Rachelsmolen. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Je volgt met andere studiekiezers een lesdag met pabostudenten en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Pabo Deeltijd | Eindhoven
15 jan 2024
13:30 - 21:30
Programma
Programma
Leuk dat je komt meelopen bij Pabo Eindhoven! Je mag je 10 minuten voor aanvang melden in gebouw R13, ruimte 1.21C op de Fontys Campus Rachelsmolen. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Je volgt met andere studiekiezers een lesdag met pabostudenten en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. We kijken uit naar je komst!
Proefstuderen bij Leraar Basisonderwijs Deeltijd | Venlo
20 feb 2024
09:00 - 15:00
Programma
nog 6
plaatsen
Programma
Je bent van harte welkom in gebouw W1, op de Fontys Campus in Venlo. Je wordt bij de receptie van dit gebouw op de begane grond opgevangen door een docent van Pabo Venlo.
Met andere studiekiezers volg je een programma met onder andere een les en een bezoek aan een basisschool. Je volgt geen lessen met onze huidige pabostudenten, dat kan wel op een meeloopdag. Uiteraard is er ruimte voor al jouw vragen.
Een belangrijk onderdeel van deze dag is het bezoek aan een opleidingsschool (basisschool). Als je hier nog geen ervaring mee hebt adviseren we je om eerst een proefstudeerdag bij te wonen en vervolgens een meeloopdag.
Voor de lunch kun je terecht in onze gezellige kantine. Je ontvangt een lunchbon van ons, dus je hoeft geen lunch mee te nemen.
We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Pabo Deeltijd Venlo | Venlo
22 feb 2024
13:30 - 21:00
Programma
nog 3
plaatsen
Programma
Leuk dat je komt meelopen bij Pabo Venlo! Je mag je 10 minuten voor aanvang melden bij de receptie in Gebouw W1 op de Fontys Campus in Venlo. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Je volgt met andere studiekiezers een lesdag met pabostudenten en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. We kijken uit naar je komst!
Open avond Leraar Basisonderwijs | Tilburg
28 feb 2024
18:00 - 21:00
Programma
Open avond Leraar Basisonderwijs | Eindhoven
28 feb 2024
18:00 - 21:00
Programma
Proefstuderen bij Leraar Basisonderwijs Deeltijd | Venlo
02 apr 2024
09:00 - 15:00
Programma
nog 6
plaatsen
Programma
Je bent van harte welkom in gebouw W1, op de Fontys Campus in Venlo. Je wordt bij de receptie van dit gebouw op de begane grond opgevangen door een docent van Pabo Venlo.
Met andere studiekiezers volg je een programma met onder andere een les en een bezoek aan een basisschool. Je volgt geen lessen met onze huidige pabostudenten, dat kan wel op een meeloopdag. Uiteraard is er ruimte voor al jouw vragen.
Een belangrijk onderdeel van deze dag is het bezoek aan een opleidingsschool (basisschool). Als je hier nog geen ervaring mee hebt adviseren we je om eerst een proefstudeerdag bij te wonen en vervolgens een meeloopdag.
Voor de lunch kun je terecht in onze gezellige kantine. Je ontvangt een lunchbon van ons, dus je hoeft geen lunch mee te nemen.
We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Pabo Deeltijd Venlo | Venlo
04 apr 2024
13:30 - 21:00
Programma
nog 6
plaatsen
Programma
Leuk dat je komt meelopen bij Pabo Venlo! Je mag je 10 minuten voor aanvang melden bij de receptie in Gebouw W1 op de Fontys Campus in Venlo. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Je volgt met andere studiekiezers een lesdag met pabostudenten en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Pabo Deeltijd Venlo | Venlo
07 dec 2023
11:00 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten
Programma
Leuk dat je komt meelopen bij Pabo Venlo! Je mag je 10 minuten voor aanvang melden bij de receptie in Gebouw W1 op de Fontys Campus in Venlo. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Je volgt met andere studiekiezers een lesdag met pabostudenten en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. We kijken uit naar je komst!
Online voorlichting
4, 5, 6 juni, 2024
Programma
Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.
Meer weten over de opleiding Leraar Basisonderwijs
Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Lees meer over subsidieregelingen:
- Leven Lang Leren Krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.
Stap 1: Je meldt je vóór 1 september aan via Studielink. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard. Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Meer informatie over je collegegeld vind je hier.
Het is in Tilburg en Eindhoven ook mogelijk om in februari te beginnen met de pabo deeltijdopleiding. Benieuwd hoe dat werkt?
Stel je vraag aan een docent
Studiekeuze / adviesgesprek
Wil je graag hulp bij het oriënteren op jouw studiekeuze of wil je een gesprek over de verschillende routes naar het leraarschap? Maak dan een afspraak voor een studieadviesgesprek met studieadviseur Judith Boetzkes.
Om het lerarentekort terug te dringen, heeft het ministerie van OCW een aantal subsidieregelingen gerealiseerd. Hierop kun je aanspraak maken wanneer je bijvoorbeeld vanuit je huidige baan wilt doorstromen of juist een carrièreswitch overweegt.
Ben je in dienst als onderwijsassistent? Dan kan jouw schoolbestuur een subsidie aanvragen voor jouw opleiding tot leraar basisonderwijs. Studenten die al een HBO of WO opleiding hebben afgerond kunnen in aanmerking komen voor de mijlpalenregeling. Hierbij kunnen ze tijdens de opleiding sneller voor de klas staan.
Wil je meer weten over de stage, de locaties of regelingen?
Inkijkje bij de locaties
Benieuwd hoe het is om aan de pabo te studeren in een van de steden? Neem hieronder een kijkje!
In het echt is het nóg leuker. Je bent van harte welkom om onze locatie(s) tijdens een open dag live te komen ervaren! Je kunt ook een dagje meelopen of proefstuderen. Houd onze agenda in de gaten.