Sprint naar content

Jeugd- en gezinsprofessional

Ben jij werkzaam in de jeugdhulp of jeugdbescherming en werk jij met kinderen, jeugdigen, gezinnen en hun netwerk? Wil jij in korte tijd je beroepsregistratie (SKJ) behalen als Jeugd- en gezinsprofessional? Kies dan bij Fontys voor de post-bachelor Jeugd- en gezinsprofessional op post-bachelor niveau. Met deze beroepsregistratie laat je aan je cliënten en je werkgever zien dat je vakbekwaam bent en werkt aan jouw professionele ontwikkeling.

Over de post-bachelor

Deze post-bachelor is verbonden aan Fontys Hogeschool Sociale Studies en wordt verzorgd door ervaren docenten uit het domein Jeugd.

Jeugd- en gezinsprofessionals spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de ontwikkelingskansen van kinderen en jeugdigen en in het versterken van de veerkracht van gezinnen. Zij houden de veiligheid van kinderen en jongeren in het oog, versterken de opvoedvaardigheden van ouders en verstevigen waar nodig hun netwerk. Met de invoering van de Jeugdwet in 2015 liggen de accenten in de beroepsuitoefening in toenemende mate op het versterken van de eigen kracht en zelfregie van jeugdigen en gezinnen, het werken vanuit cliëntperspectief, het integraal samenwerken en het verantwoorden van het eigen handelen. Naast het beschikken over ‘vakmanschap’, moet de jeugd- en gezinsprofessional initiatief en regie nemen, maar ook grenzen stellen, verantwoording afleggen, reflecteren, samenwerken binnen teams en over de eigen organisatiegrenzen heen, organiseren, plannen, communiceren en verbinden. In deze post-bachelor reiken we je de tools aan die bijdragen aan het versterken van jouw ‘vakmanschap’ als jeugd en gezinsprofessional, binnen de context van de nieuwe Jeugdwet.

De inhoud is voorzien van actuele en wetenschappelijke praktijkinzichten, ingebracht door de docentonderzoekers van het lectoraat Sociale Veerkracht van Fontys Hogeschool Sociale Studies. Je past de theorie toe op je eigen praktijk en je neemt omgekeerd praktijkinzichten mee naar de les.

Waarom de post-bachelor Jeugd- en gezinsprofessional

 • Les van ervaren docenten uit het domein Jeugd
 • Voorzien van actuele kennis en inzichten ingebracht vanuit het lectoraat Sociale Veerkracht
 • Een diploma Jeugd- en gezinsprofessional met registratie bij de SKJ (1260 punten)
 • Koppeling tussen theorie en praktijk op jouw werkplek
 • 8 essentiële modules met thema’s voor de praktijk

 

Voor wie?

Wil je meer verdieping om je kennis in te zetten op je werkplek in het domein Jeugd? Ben je een jeugdprofessional die zich verder wil ontwikkelen? Dan is deze post-bachelor geschikt voor jou.

Toelatingseisen

 • Je bent in het bezit van een HSS(*)-getuigschrift (of van één van de voorgangers), en hebt geen uitstroomprofiel Jeugd gedaan.
 • Je beschikt over een relevante werkplek (of hebt uitzicht daarop) van minimaal 16 uur in de week waar je de mogelijkheid hebt om aan de gevraagde competenties te werken.
  Heb je een ander (relevant) hbo-bachelor diploma relevante en uitgebreide werkervaring en/of relevante na- en bijscholing in de jeugdsector? Dan adviseren we je om eerst advies te vragen bij SKJ. Geeft SKJ aan dat een aanvullende scholing voor jou een optie zou kunnen zijn? Dan bepalen we op basis van een intakegesprek of je kunt worden toegelaten tot onze post-bachelor.

(*) HSS-opleidingen / voorgangers: Social Work, HBO-J, IW, SPH, MWD, CMV, Toegepaste Psychologie, Pedagogiek, Godsdienst Pastoraal Werk, Sociaal Juridische Dienstverlening en Creatieve Therapie.

Maatwerktraject

Heb jij een HSAO vooropleiding? Heb jij minimaal drie jaar werkervaring in de jeugdhulp? En heb jij sindsdien aan aantoonbare deskundigheidsbevordering gedaan gericht op de jeugdsector? Wellicht kom je dan in aanmerking voor vrijstellingen voor één of meerdere van de acht modules. Op basis van een instroomassessment en een door jou opgesteld portfolio voorzien van recente en authentieke bewijslast stellen onze assessoren vast of vrijstelling inderdaad aan de orde is. Op basis van het instroomassessment wordt een maatwerktraject (prijs, inhoud en duur) samengesteld afgestemd op jouw competenties.

Voor meer informatie over het instroomassessment kun je contact opnemen met nascholing-socialestudies@fontys.nl

 

 

Inhoud en opbouw

De post-bachelor Jeugd- en gezinsprofessional verbonden aan Fontys Hogeschool Sociale Studies wordt verzorgd door ervaren docenten uit het domein Jeugd. Jeugd- en gezinsprofessionals spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de
ontwikkelingskansen van kinderen en jeugdigen en in het versterken van de veerkracht van gezinnen. Zij houden de veiligheid van kinderen en jongeren in het oog, versterken de opvoedvaardigheden van ouders en verstevigen waar nodig hun netwerk. In deze post-bachelor reiken we je de tools aan die bijdragen aan het versterken van jouw ‘vakmanschap’ als jeugd- en gezinsprofessional, binnen de context van de nieuwe Jeugdwet. De opleiding is voorzien van actuele, praktijk- en wetenschappelijke inzichten mede ingebracht door docentonderzoekers van het lectoraat Sociaal Veerkracht van Fontys Hogeschool Sociale Studies. Je krijgt een verdiepend aanbod van modules die essentieel zijn voor het vak.

1. Kennis van opvoeding en ontwikkeling
2. Krachtgericht werken
3. De jeugd van tegenwoordig
4. Methodisch werken aan ontwikkeling
5. Omgaan met kindermishandeling en huiselijk geweld
6. Samenwerken met het netwerk
7. Professionalisering en beleid
8. Gespreksvoering met kinderen en gezinnen

Het is ook mogelijk om losse modules te volgen. Neem hiervoor contact op met nascholing-socialestudies@fontys.nl

Omvang opleiding: 22 lesweken
Groepsgrootte: minimaal 10; maximaal 20 deelnemers
Lesdagen: één dag per week (dinsdag)
Lesplaats: Eindhoven
Na afronding van deze post-bachelor ontvang je het diploma Jeugd- en gezinsprofessional met een registratie van 1260 punten bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Deze opleiding is geaccrediteerd door het SKJ.
 
 

Meerwaarde

Je specialiseert je tot professional in het werken met jeugd en gezin en de uiteenlopende hulpvragen die je daar tegenkomt. Je legt verbanden tussen de theorie en je eigen praktijk en neemt omgekeerd praktijkinzichten mee naar de les. Na een succesvolle afronding van de post-bachelor ontvang je het diploma ‘Jeugd- en gezinsprofessional’. Hiermee kun je je registreren bij de SKJ.

 
Placeholder for Fontys video
'Fijne docenten die ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling. Werken in kleine groepjes gedurende de opleiding is een pre, hierdoor krijg je meer diepgang en leer je erg veel'
Student Jeugd- en gezinsprofessional

 

Praktische info

Niveau
Post bachelor

Wil je graag een gesprek met iemand van Jeugd- en gezinsprofessional? Dat kan! Neem contact op met
Erik Kamerman. Stuur een e-mail naar nascholing-socialestudies@fontys.nl of bel naar 08850-79511.

De kosten voor deze post-bachelor vindt je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

STAP budget
Sinds 1 maart 2022 kun je gebruik maken van het STAP-budget. Op deze pagina vind je alle informatie over het STAP-budget en andere financieringsmogelijkheden. Deze subsidie is met het SKJ scholingsfonds te combineren.

Scholingsfonds SKJ
Speciaal voor herintreders en zij-instromers heeft Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) een scholingsfonds ter beschikking gesteld. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je 50 procent van de
kosten vergoed krijgen. Voor meer informatie kijk op: https://skjeugd.nl/nascholing/

  Je kunt gebruik maken van een instroomassessment van de post-bachelor Jeugd- en Gezinsprofessinoal als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je voldoet aan de regulier toelatingseisen voor de post-bachelor.
  • Je hebt drie jaar aantoonbare ervaring in het Jeugd-veld.
  • Je maakt een portfolio waarin je aantoont dat je voor een aantal module(s) beschikt over de competenties van de jeugd- en gezinsprofessional.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.