Sprint naar content

Commerciële Economie

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Heb jij een commerciële instelling, ben je creatief én nieuwsgierig? Wil je in 2 jaar tijd een praktijkgericht hbo-diploma halen waarmee je aan de slag kunt in de online marketing, eventmarketing of sales? Dan is Commerciële Economie (Associate degree) écht iets voor jou.

Over deze opleiding

De opleiding Commerciële Economie (Associate degree) is een 2-jarige hbo-opleiding die je opleidt tot niveau 5. Tijdens de opleiding wordt er intensief samengewerkt met het regionale bedrijfsleven en werk je samen met anderen aan het succes van een bedrijf.

Wil je deze Associate degree opleiding in deeltijd volgen, neem dan een kijkje op deze pagina. Deze opleiding kun je ook als 4-jarige voltijd opleiding volgen, meer informatie daarover vind je op deze pagina.

Waarom de 2-jarige Associate degree opleiding?

 • Een bevlogen en betrokken docententeam
 • Praktijkgerichte opleiding met intensieve begeleiding
 • Lage drempel om contact op te nemen met docenten
 • De Associate degree opleiding vindt zijn oorsprong in de vraag van bedrijven die gevestigd zijn in de Brainportregio Eindhoven
 

Wat ga je leren?

Tijdens deze studie leer je businessplannen te schrijven en commerciële adviezen te formuleren. Je leert een onderbouwd advies te geven over een marketing-, sales- of communicatievraagstuk.

 • Goede mix tussen les, projectwerk en zelfstudie
 • Vaardigheden: communiceren, werken in teamverband, interviewen, vergaderen, presenteren en analyseren
 • Vakken: marketing, bedrijfseconomie, e-marketing, Engels, recht, consumentengedrag, sales, business management, marketingcommunicatie, eventmarketing en sales
 
 

Binnenkijken bij Commerciële Economie (Associate degree)

 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Heb je een vraag over de opleiding Commerciële Economie (Associate degree)? Stuur me gerust een app, ik beantwoord ze graag
Mart, student Commerciële Economie (Associate degree)
 

Opbouw

Semester 1
Tijdens het eerste semester ‘De Ondernemende Manager’ ga je alles wat je tijdens de eerste weken in de lessen hebt geleerd toepassen in de praktijk door een businessplan te schrijven. Tijdens het eerste jaar organiseren we rondom het businessplan ook een competitief evenement (Fontys Best Business). Jullie plannen worden hierbij beoordeeld door professionals uit het bedrijfsleven.

Semester 2
Het tweede project, tijdens het semester ‘de Junior Consultant’, staat in het teken van het formuleren van een commercieel advies voor een bedrijf dat je zelf gevonden hebt. Hier wordt een verdiepingsslag gemaakt op het gebied van marktonderzoek, marketing en sales.

In beide semesters krijg je vakkennis. Je (persoonlijke) voortgang wordt met voortgangstoetsen in beeld gebracht. De resultaten van deze toetsen en de terugkoppeling op het werken in het project zijn onderwerp van gesprek bij jouw persoonlijke studieloopbaanbegeleiding. Je sluit ieder semester af met een persoonlijk assessment.

In het tweede studiejaar verschuift de nadruk naar (online) marketing, project design en sales en komen praktische vaardigheden aan de orde op het gebied van verkoop, e-commerce en (online) marketingcommunicatie.

In het tweede semester van het tweede jaar is het tijd voor je afstudeerstage. Onderdeel hiervan is het zelfstandig uitvoeren van marktonderzoek, om zo onderbouwd advies te kunnen geven over een marketing-, sales- of communicatievraagstuk. De nadruk binnen het afstuderen op Ad-niveau 5 ligt op het tactisch-operationeel vlak.

Een goede eindopdracht kan ervoor zorgen dat je, ook na je afstuderen, kunt blijven werken bij jouw afstudeerbedrijf. Wel is het natuurlijk belangrijk dat er voldoende tijd en aandacht wordt besteed aan het traject voorafgaand aan het afstuderen. Hoe beter je op zoek gaat naar een afstudeeropdracht die bij jou past, des te meer kans je maakt om ook na het afstuderen bij de betreffende organisatie te mogen blijven werken. Om te onderzoeken wat goed bij jou past, word je uitgebreid begeleid door docenten, een stagecoach en je studieloopbaanbegeleider.

 
 

Na je opleiding

Met je Associate degree ga je uit van de tactisch-operationele koers van een bedrijf en ben je de belangrijkste schakel tussen het hoger management en de uitvoering op de werkvloer. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:

 • (Online) salesmedewerker
 • Marketing-/communicatieadviseur
 • Verkoopmedewerker binnendienst
 • Assistent marketing manager
 • Assistent (online) marketeer

Wil je na het behalen van je Associate degree Commerciële Economie verder studeren? Je kunt zonder studievertraging doorstromen naar het derde jaar van de hbo bachelor Commerciële Economie. Zo behaal je in vier jaar je hbo bachelor diploma.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Elze Verbeek (alumna), Marketing Specialist Dorel Juvenile

"Ik vind het leuk dat je met behulp van online marketingactiviteiten effect kunt hebben op welke keuzes mensen maken."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Ad Commerciële Economie

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact