Sprint naar content

Chemische Pathologie

 • 3 maanden
 • 12-09-2024
 • Eindhoven
 • € 1.195 (BTW vrijgesteld)
Wil je meer weten over de theoretische achtergrond van pathologische afwijkingen en de bijbehorende laboratoriumdiagnostiek? Dan is de cursus Chemische Pathologie wellicht geschikt voor jou.

Over de cursus

De cursus Chemische Pathologie biedt je theoretische diepgang rond pathologische afwijkingen. We leggen daarnaast een directe link naar de bijbehorende laboratoriumdiagnostiek. De cursus geeft je inzicht in de betekenis van afwijkingen van vele frequent uitgevoerde laboratoriumbepalingen. Ook biedt deze je meer bagage in een laboratorium waar steeds meer zaken automatiseren.

 

Voor wie?

Ben jij werkzaam in een:

 • klinisch chemisch laboratorium
 • hematologisch laboratorium

Dan sluit de cursus Chemische Pathologie perfect aan bij jouw ambities!


Toelatingseisen

De cursus is geschikt voor laboratoriummedewerkers met een MLO, MBO of HLO diploma Klinische chemie, Microbiologie of Chemie.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wil je graag deelnemen, maar voldoe je niet aan de hierboven vermelde toelatingseisen, dan kan de cursusleider in een persoonlijk gesprek met je nagaan of je alsnog toelaatbaar bent. De cursusleider is bereikbaar via tnwcursussen@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
“Deze cursus heeft me inzichten geboden die ik in mijn werk nodig heb”

 

Inhoud en opbouw

De aard van de werkzaamheden van medewerkers in klinisch chemische laboratoria is in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Door verregaande mechanisering en automatisering van de analytische werkzaamheden vinden er wijzigingen plaats in de aard van de taken die analisten uitvoeren. Een verschuiving van handmatig, analytisch uitvoerend naar superviserend, controlerend en evaluerend handelen is daarvan het gevolg. Achtergrondkennis van de betekenis en het gebruik van klinisch chemische parameters in de diagnostiek worden tegen deze achtergrond steeds belangrijker. Bijscholing op dit terrein is van belang om de veranderde taken in het laboratorium optimaal te kunnen blijven uitvoeren. Daarnaast levert meer kennis op dit terrein een grotere betrokkenheid en meer voldoening bij het uitoefenen van de functie.

De studiebelasting (cursusuren en zelfstudie) bedraagt 70 uur.

Lesdata

De cursus start op 12 september 2024 en omvat 12 cursusavonden.

Alle lesavonden vinden plaats op donderdag en duren van 18.30 uur tot 21.30 uur.

Locatie

Fontys Gebouw Nexus, De Rondom 1, 5612 AP Eindhoven (Campus TU/e Eindhoven).

 • Algemene aspecten van anatomie en fysiologie.
 • Interpretatie van laboratoriumonderzoek zoals referentie intervallen, pecificiteit/sensitiviteit, voorspellende waarde.
 • Steun- en bewegingsapparaten: pathologie van bot en gewrichten, reumatische aandoeningen en serumafwijkingen.
 • Spijsvertering: anatomie en functie van de spijsverteringsorganen, lever en galwegen, pathologie en diagnostiek van de spijsverteringsorganen, lever en galwegen.
 • Ademhaling: pathologie en diagnostiek van de pleura.
 • Bloed en bloedvatstelsel: anatomie en fysiologie van het bloedvatstelsel, pathologie en diagnostiek van hart en bloedvaten: cardiovasculaire aandoeningen, myocardinfarct (enzymdiagnostiek), vetstofwisseling en cardiovasculaire complicaties, hypertensie.
 • Nieren en urinewegen: anatomie en fysiologie van nieren en urinewegen; pathologie en diagnostiek van nieren: nierfunctieproeven en interpretatie hiervan, nierziekten.
 • Endocrien systeem: Werking van hormonen, pathologie en diagnostiek van het endocriene systeem: diabetes mellitus, schildklieraandoeningen.
 
 

Meerwaarde

Achtergrondkennis van de betekenis en het gebruik van klinisch chemische parameters in de diagnostiek worden in het huidige werk van de analist steeds belangrijker. Bijscholing op dit terrein is van belang om de veranderde taken in het laboratorium optimaal te kunnen blijven uitvoeren. Daarnaast levert meer kennis op dit terrein een grotere betrokkenheid en meer voldoening bij het uitoefenen van je functie.

 
Placeholder for Fontys video
Wil je graag in gesprek met iemand van de cursus?
Stuur een mail naar Ernst de Reeder, e.dereeder@fontys.nl of naar tnwcursussen@fontys.nl

 

Praktische info

Niveau
Cursus
Kosten
€ 1.195(BTW vrijgesteld)
Studieduur
3 maanden
Startmoment(en)
12-09-2024
Wil je graag een gesprek met de cursusleider? Stuur een mail naar Ernst de Reeder, e.dereeder@fontys.nl of naar tnwcursussen@fontys.nl.

De kosten van de cursus Chemische Pathologie bedragen € 1095. Dit bedrag is inclusief cursusmateriaal.

  Na succesvolle afsluiting van de cursus krijgen de cursisten een certificaat van Fontys.

  De cursus is door de Nederlandse Verenging van BioMedisch Laboratoriummedewerkers (NVML) geaccrediteerd met 52 UEC (Eurokredieten). De criteria voor toekenning door de NVML van UEC zijn bepaald in het Europese programma 'Leonardo da Vinci': “Het verwerven, het valideren en de overdracht van Europese bekwaamheden in de medisch-biologische laboratoriumtechniek”.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

  Startdata


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

   

  Locaties en contact

  Eindhoven

  De Rondom 1, gebouw Nexus
  0885077311
  tnwcursussen@fontys.nl
  Cursusleider: Ernst de Reeder, docent Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen
  0885075009
  e.dereeder@fontys.nl