Robin Bouten

Robin Bouten
Studie: Industrieel Product Ontwerpen
Onderneming: Bouten Design

“Robin, als ik mijn stomamateriaal buitenshuis verwissel kan ik nergens mijn spullen hygiënisch neerleggen, is hier geen oplossing voor?” Vroeg mijn oma.

Twee jaar later is de luxe envelop Mensam ontworpen. Dit heeft Robin mogen doen binnen haar eigen onderneming Bouten Design. Dit vond plaats tijdens haar afstudeerstage van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen HBO aan de Fontys in Venlo.

40.000 mensen in Nederland hebben een stoma. Stomadragers moeten zich verschonen op een openbaar toilet. Waar leggen ze alles op een hygiënische manier neer, zodat ze met twee handen het stomamateriaal kunnen verschonen?

Om deze reden is het product Mensam is ontwikkeld met een missie: stomadragers onafhankelijkheid, goede hygiëne, een sociaal leven en zekerheid geven.

De envelop bestaat uit twee vakken. Eén voor schone spullen en één voor afval. Het product wordt door middel van een plakstrip aan een wand bevestigd door de gebruiker. Het product klapt uit, waardoor een hygiënisch werkoppervlakte en tegelijkertijd een afvalbakje ontstaat. Na het verwisselen haalt de gebruiker het product van de wand en kan het worden gesloten en weggegooid.

Tijdens het ontwikkelen van een nieuw product houdt Robin één ding in haar achterhoofd. Ontwerpen voor mensen met mensen. Gedurende het ontwerpen hebben stomadragers daarom ook hun feedback kunnen geven, wat uiteindelijk heeft gezorgd voor het eindresultaat.

Door Mensam wilt Robin laten zien dat dagelijkse handelingen voor sommige doelgroepen niet vanzelfsprekend zijn, maar hier wel een mogelijke oplossing voor is.

De volgende stap is het op de markt brengen van Mensam, zodat de missie werkelijkheid wordt.