Sprint naar content
Project

Surftherapie

Surftherapie: ook bij mensen met hersenletsel!

Wat houdt het project in?

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel ervaren vaak functionele beperkingen, bijvoorbeeld bij fysieke activiteiten, communicatie, dagelijkse verzorging en sociale participatie in de maatschappij.

Surftherapie is zeer intensief, uitdagend en gevarieerd (vanwege het bewegen door het zand, het water, de golven en alle inspanning om op het bord te blijven), maar tegelijkertijd ook motiverend en stimulerend. Mogelijk zorgt deze combinatie voor een afname in functionele beperkingen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase van herstel.

Stichting surftherapie.nl is recentelijk gestart met het organiseren van surftherapie-sessies met deelnemers die getroffen zijn door hersenletsel (bijvoorbeeld ten gevolge van een beroerte of verkeersongeluk). Tot op heden is er in de wereld geen andere organisatie die surftherapie aanbiedt aan mensen met hersenletsel. Onderzoeken bij andere doelgroepen (bijvoorbeeld kinderen, jongeren of veteranen) laten verbeteringen op fysiek, psychisch en psychosociaal functioneren zien.

Het doel van het onderzoek is om de invloed van een surfweek op mensen met hersenletsel in de chronische fase van herstel te beschrijven. Uitkomstmaten die onder andere gemonitord worden zijn balans, loopvaardigheid, beweeggedrag in de thuissituatie en zelfvertrouwen.

Nieuwsgierig geworden naar hoe surftherapie eruit ziet bij mensen met hersenletsel? Bekijk onderstaande video's waarin docent-onderzoeker Rosalie Denneman toelichting geeft op de beelden.

Video's

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Surftherapie Camperduin

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Surftherapie - Studenten Joyce en Anne


Kennisteam

Foto van persoon

Dr. M.F. (Martijn) Pisters

Lector Empowering Healthy Behaviour (onderdeel van lectoraat HIT)

Foto van persoon

R.P.M. (Rosalie) Denneman

Docent-onderzoeker


Contact

Foto van persoon

R.P.M. (Rosalie) Denneman

Docent-onderzoeker