Sprint naar content
Project

Methodisch podotherapeutisch handelen

Methodisch podotherapeutisch handelen uitwerken voor voet- en/of enkelklachten bij reumatische aandoeningen.

Wat houdt het project in?

Voet- en/of enkelklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA) (1-4), artrose (5), jicht (6) en spondyloartritis (SpA) (7). Het hebben van een reumatische aandoening met voetklachten geeft pijn en beperkingen in functioneren (5-10). Ook is bekend dat een reumatische aandoening een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven (11-13), zeker wanneer de voeten zijn aangedaan (9, 14).

De podotherapeut heeft een belangrijke rol in de diagnostiek en behandeling van voetklachten bij reumatische aandoeningen (15). In 2017 zijn multidisciplinaire aanbevelingen ontwikkeld voor de diagnostiek en behandeling van voetklachten bij RA (16).

Desondanks is het methodisch podotherapeutisch handelen (MPH) onvoldoende uitgewerkt voor reumatische voetproblemen. Er is veel praktijkvariatie en niet alle podotherapeuten werken volgens de aanbevelingen.

Daarom wordt het methodisch podotherapeutisch handelen uitgewerkt voor voet- en/of enkelklachten bij reumatische aandoeningen. De uitwerking is gebaseerd op een systematische literatuur studie en een expertmeeting. Het draagt bij aan evidence-based handelen en meer uniformiteit in de podotherapeutische praktijk. Implementeren in de dagelijkse praktijk is dan de volgende stap. Om implementatie te bevorderen is het belangrijk om een scholing als implementatiestrategie en de toepasbaarheid van het MPH in de podotherapeutische praktijk te evalueren. 

Kennisteam

Foto van persoon

E.J. (Elleke) Huijbrechts Msc.

Docentonderzoeker Empowering Healthy Behaviour


Partners

Het project Methodisch Podotherapeutisch Handelen (MPH) voor voet- en/of enkelklachten bij reumatische aandoeningen wordt uitgevoerd binnen Reade in samenwerking met Amsterdam UMC (locatie VUMC). Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).