Sprint naar content
Project

Hoogsensitiviteit

Wat houdt het thema in?

De laatste jaren is er vanuit het onderwijs steeds meer interesse in het thema ‘sensitiviteit, omgevingssensitiviteit en hoogsensitiviteit’. In dit project werken de pabo’s, lerarenopleidingen VO, de masteropleiding voor speciaal onderwijs, de universiteit Leiden, de Radboud universiteit, SSPOH en stichting BOOM samen om het thema sensitiviteit een  plaats geven in de lerarenopleidingen en het (basis)onderwijs. Wat is de meerwaarde van het onderkennen van hoogsensitiviteit in het onderwijs? Wat verstaan we eronder en hoe kun je lerenden die sensitief zijn goed ondersteunen? Die vragen staan in dit project centraal.


Opbrengsten

Lees hier meer over de opbrengsten van Anouke Bakx; lector Goed leraarschap, goed leiderschap.

(Hoog)sensitiviteit in het onderwijs

Op woensdag 1 februari 2023 verzorgde orthopedagoog en Fontys-docent Marianne den Otter het 45 minuten durende webinar ‘Aandacht voor (hoog)sensitiviteit in het onderwijs’. Aan maar liefst bijna 100 deelnemers vertelde ze over de sensitieve professional en het belang van het (h)erkennen van (hoog)sensitiviteit bij lerenden. Kijk hieronder het webinar terug.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Rethinking Senisitivy to Environments

Bekijk hier het webinar van Prof. dr. Corina Greven van 16 juni 2022. Daarbij is de oratietekst en een infografic te downloaden. Twee artikelen over dit onderwerp van o.a. prof. dr. Corina Greven zijn te vinden in het tabblad publicaties.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Is hoogsensitiviteit onzin?

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoogsensitiviteit bestaat. “Op hersenscans zien we dat een hoogsensitief iemand meer prikkels binnenkrijgt”, vertelt neurowetenschapper Judith Homberg (Radboudumc). Maar wat gebeurt er dan in het brein van een hoogsensitief iemand? Judith legt het uit in deze aflevering.

Praktijkartikelen

Wetenschappelijke artikelen

Anouke Bakx

Anouke Bakx is lector Goed leraarschap, Goed leiderschap bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Tevens werkt zij als bijzonder hoogleraar Begaafdheid aan de Radboud Universiteit. Zij is deskundig op het gebied van leren van leerlingen, kwaliteit van de leraar en van onderwijsvernieuwing.

Contact

Foto van persoon

Prof.dr. A.W.E.A. (Anouke) Bakx

Lector Goed leraarschap, goed leiderschap

Foto van persoon

M. (Marianne) den Otter

Docentonderzoeker