Sprint naar content
Project

City Deal Kennis Maken

Binnen de City Deal Kennis Maken hebben we de ambitie om elke student aan de slag te laten gaan met een vraagstuk van inwoners uit Eindhoven, Tilburg en Helmond. Dit doen we binnen zogenaamde hybride leeromgevingen (hlo). Een hlo is een plek buiten de muren van de onderwijsorganisatie waar studenten, docenten, inwoners en professionals samenwerken aan een regionaal vraagstuk.

Wat houdt het programma in?

De City Deal Kennis Maken (CDKM) is een netwerk van 20 steden, ondersteund door meerdere partners. Het doel van CDKM is om door betere samenwerking tussen stadsbesturen en kennisinstellingen de oplossing van maatschappelijke vraagstukken in steden te versnellen.

De focus van Fontys ligt op het versterken van Hybride Leeromgevingen (HLO's). Dit zijn plekken buiten de onderwijsinstelling, waar inwoners, professionals, studenten, docenten en onderzoekers samenwerken aan vraagstukken uit de regio. Denk aan publieke en private contexten in steden als Eindhoven, Tilburg, Helmond en Venlo. In totaal zijn er meer dan 140 HLO's in deze Brabantse regio.

Multidisciplinaire aanpak
Binnen het programma CDKM staan 12 van deze HLO's centraal. Deze HLO's zijn uniek omdat ze werken aan vraagstukken die afkomstig zijn van inwoners, in plaats van onderwijsinstellingen of organisaties. Ze gebruiken daarbij een multidisciplinaire aanpak (studenten van verschillende studies samen) op publieke plekken in de stad. Deze HLO's onderscheiden zich daarmee van de andere HLO's, waar de ambitie bestaat om door te ontwikkelen naar de werkwijze van deze 12 HLO's.DoelHet programma loopt in de periode van van 1 mei 2023 tot 1 mei 2026 en heeft als doelstelling:

1. Studenten aan de slag te laten gaan met vragen van inwoners uit de stad binnen hlo’s in Eindhoven, Tilburg en Helmond.

2. Meer studenten de gelegenheid te bieden om binnen HLO's te participeren.

Meer weten?

Wil je meer weten en kennismaken met de betrokkenen? Bekijk de agenda onderaan deze pagina.


Partners

Sfeerafbeelding Fontys

Agenda


📍 6 mei | bijeenkomst KwilT in Tilburg

KwilT: Onderzoeken en leren in de wijk

Bij KwilT leren studenten van mbo tot universiteit samen met wijkprofessionals en buurtbewoners. Het draait om samenredzaamheid, wederkerigheid en duurzaam samenwerken. In drie korte workshops verkennen we:

  • Leren bij KwilT: Hoe jongeren en professionals van elkaar leren in de wijk – met Dick Sier (Prins Heerlijk)
  • Onderzoek doen: Wat werkt wel en wat niet in hybride leeromgevingen – met Helene van den Nieuwenhoff (Fontys) en Elles de Boer (buurtverbinder)
  • Duurzame samenwerking: Hoe bouw je een stevig netwerk – met Jasper van der Wal (TBV Wonen)

Wanneer: Dinsdag 6 mei, 13.15 - 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 met lunch)
Locatie
: De Patroon, Wethouderslaan 9, Tilburg

Deelname is gratis en
aanmelden kan via dit formulier.


📍 12 juni | bijeenkomst De Stap naar Gezonder in Son & Breugel

Een community voor gezondheid en leefstijl

Deze hybride leeromgeving verbindt studenten en partners op drie locaties in Eindhoven. Tijdens deze bijeenkomst staat de aanpak in Son & Breugel centraal. We duiken in hun werkwijze rondom positieve gezondheid. Hieraan gekoppeld presenteert het lectoraat professionele werkplaatsen een landschapskaart voor doorontwikkeling van hybride leeromgevingen in wijken.

Wanneer: donderdag 12 juni, 14.30 - 16.30 uur (inloop vanaf 14.00, afsluitende borrel tot 17.00)
Locatie: Fontys Rachelsmolen in Eindhoven, gebouw R13 (Explorelab)

Deelname is gratis en aanmelden kan via dit formulier.


Resultaten

Benieuwd hoe het project City Deal Kennis Maken vorm krijgt?

Leren in de stad

Professionele Werkplaats Maatschappelijke Impact

Op 16 januari 2025 ontdekten we de kracht van samenwerking in een authentieke leeromgeving bij de eerste inspiratiebijeenkomst. Dit event bood een korte introductie van het project City Deal Kennis Maken en een uitleg over de Professionele Werkplaats Maatschappelijke Impact (PWMI). Daarnaast deelden bruggenbouwers Janneke van de Heuvel (Fontys) en Aike Heuvelink (T+Huis) hun inspirerende verhalen. Ook studenten vertelden over hun ervaringen binnen de PWMI. Benieuwd? De bijeenkomst is opgenomen en kun je hier terugkijken.


Samen leren leven: een inspirerende ontmoeting in de Community School

Op bezoek bij een professionele werkplaats van Fontys

Op 5 februari 2025 opende de Professionele Werkplaats Community School van Fontys haar deuren voor het City Deal Kennis Maken-netwerk. Geen theorieën over onderwijsvernieuwing, maar de praktijk in actie op locatie KC Jeanne d’arc. Met de ouders van de ouderkamer van KC Hubertus. Studenten, ouders en professionals lieten het netwerk ervaren hoe samen leren écht werkt. De impact was direct voelbaar: warmte, betrokkenheid en verbinding.

Placeholder for Fontys video
'Liefde is het fundament van onze PW Community School.'
Betrokken ouder


Een plek van groei en verbinding

De Community School is meer dan een onderwijsinstelling; het is een plek waar participatie en eigenaarschap centraal staan. Waar leren niet alleen in de klas gebeurt, maar overal, in samenwerking met ouders en de gemeenschap.

Deze Professionele Werkplaats (PW) is een vooruitstrevend model waar onderwijs, praktijk en onderzoek samenkomen. Hier ontstaat een unieke dynamiek tussen studenten, docenten, ouders en de gemeenschap, gefundeerd op vijf transformatieve principes:

1. Participatie door presentie – In de PW leren studenten door er écht te zijn, actief te luisteren en samen te bouwen
2. Ontwikkelen van handelingsperspectieven – Studenten en gemeenschap werken zij-aan-zij aan concrete oplossingen
3. Versterken van eigenaarschap – De PW faciliteert ieders bijdrage vanuit eigen expertise
4. Leerproces van de toekomstige professional – Authentieke leerervaringen vormen de kern
5. Inclusieve houding ontwikkelen – De PW als oefenplaats voor diversiteitssensitief werken

Volwaardige participatie als fundament
Een van de ouders verwoordde het treffend: "liefde is het fundament van onze PW Community School. Hier staan we voor volwaardigheid tussen alle betrokkenen. Tijdens dialoogsessies werken we samen aan concrete vraagstukken waarbij ieders kennis en ervaring telt." Het is een plek waar transformatie ontstaat en waar iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan verandering. Een ouder zei: "Mijn kinderen zijn blij als ze deelnemen aan het ontbijt, dus ben ik dat ook.”

Ervaringskennis als sleutel tot verandering
Een van de deelnemers benadrukte dat ervaringskennis essentieel is om fundamentele maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Hier in de Community School zien we dat in de praktijk: ouders nemen de regie over wat zij zien dat nodig is. Dit vraagt om een andere manier van denken. Niet zoeken naar ‘dé oplossing’, maar samenwerken vanuit gedeelde ervaringen. Niet alleen werken aan oplossingen, maar vooral samen leven.

De essentie van het werk in PW Community School ligt in een nieuwe vorm van professionaliteit. Het gaat niet meer om vooraf bepaalde expertise, maar om het vermogen jezelf continu te bevragen. Door eigen diversiteit onder de loep te nemen en verschillende perspectieven te verkennen, verdiepen we onze professionaliteit én eigenheid.

Sfeerafbeelding Fontys

Ubuntu: ‘I am because we are’
Wat deze ochtend zo bijzonder maakte, was de voelbare synergie. Verschillende achtergronden en perspectieven kwamen samen in een sfeer van gelijkwaardigheid en medemenselijkheid. Het gaat niet alleen om kennisoverdracht, maar om ‘samen zijn’. Of zoals een deelnemer het prachtig verwoordde: Ubuntu – ‘I am because we are’.

Dit soort initiatieven tonen de kracht van een verbonden gemeenschap. Laten we samen werken aan nog meer van deze waardevolle plekken.

Wil je meer informatie over deze plek? Neem contact op met Directeur KC Hubertus Frank van den Oetelaar, frank.vandenoetelaar@xpect013.nl of Sonia Monroy, Jasper van
der Windt en Marleen Drabbels, pw-communityschool@fontys.nl.


Inspiratiesessie 1: Community building methode SALT - 25 februari 2025

Communities kun je niet veranderen, ze veranderen zichzelf. Dit was de kern van de inspirerende bijeenkomst op 25 februari 2025 over SALT, een wereldwijd gebruikte community-ontwikkeltool. Marlou de Rouw ging in gesprek over de kracht van SALT. De methode draait om het samen creëren van een droom, waardoor iedereen in actie komt.

De praktijkvoorbeelden uit alle werelddelen maakten veel indruk, vooral toen Yazeed Said zijn ervaringen deelde. Hij past deze methode nu toe bij de Gemeente Amsterdam. Ook binnen het
onderwijs is deze aanpak waardevol. Door open gesprekken en gezamenlijke reflectie kunnen klassen werken aan hun eigen doelen.

Wil je de lezing en de verhalen terugkijken? Bekijk de opname hier.


Inspiratiesessie 2: Agora-onderwijs – 1 april 2025


De inspiratiebijeenkomst over Agora-onderwijs op 1 april is succesvol verlopen en leverde waardevolle inzichten op. De vraag – hoe ziet leren eruit als we het écht afstemmen op de ontwikkeling en nieuwsgierigheid van de student? – stond tijdens deze middag centraal.

Rob Perrée, expert in de doorontwikkeling van Wings-Agora in Roermond, deelde inspirerende praktijkvoorbeelden en benadrukte hoe Agora-onderwijs ruimte biedt voor eigen regie, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. De bijeenkomst trok een diverse groep deelnemers: studenten, onderwijsprofessionals en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Zij vonden elkaar in hun gedeelde interesse voor vernieuwend leren.

Wie het evenement gemist heeft, kan de bijeenkomst terugkijken via deze link: https://fontys.mediamission.nl/Mediasite/Play/3dbe5a698a05469d90ea9f278739849e1d

Contact

Barbara Winkelhuyzen

Barbara Winkelhuyzen

Projectleider en kennismakelaar City Deal Kennismaken