Sprint naar content

Over HTSM

Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Enabling technologies zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.

Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen enabling technologies bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal enabling technologies zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.

Uw bedrijfsontwikkeling

Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven. Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?

Sfeerafbeelding Fontys

Actueel

Het Centre of Expertise HTSM organiseert regelmatig evenementen om kennis rondom praktijkgericht onderzoek te delen en input voor nieuwe onderzoeksprojecten op te halen. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse initiatieven. Lees hier onder mee over de actuele ontwikkelingen.

ASQ Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Op donderdag 2 november 2023 organiseerden we ASQ Fontys 2023. Tijdens dit evenement brachten we samenwerkingspartners, bedrijven en onderzoekers van Fontys samen om te brainstormen over een zestal onderzoeksthema’s: Smart Maintenance, System Engineering, Disassembly, Health, Food en Energie. Klik hier voor de terugblik op ASQ Fontys 2023.

RAAK-Award

Sfeerafbeelding Fontys

Het onderzoeksproject SmartScan ontving op 16 november de tweede prijs bij de RAAK-award. Een award die werd uitgereikt tijdens het SIA Congres en bedoeld is voor waardevolle praktijkgerichte onderzoeken. Binnen SmartScan werd een nieuwe manier van werken voor het aanmeten van ortheses (uitwendige hulpmiddelen) van de voet onderzocht. Het onderzoek richtte zich op het ontwerpen en vervaardigen van een 'tactiel scan systeem'. Als CoE HTSM hebben we een ondersteunende bijdrage mogen leveren aan dit project. Een dikke proficiat voor het onderzoeksteam! Lees hier meer over de RAAK-Award.

PIT Magazine

In editie 5 van het PIT Magazine, een uitgave van Regiorgaan SIA, aandacht voor sleuteltechnologieën. Deze technologieën bieden technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Van de energietransitie tot de overgang naar een circulair Nederland. Joep Houterman, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogeschool, vertelt waarom krachtenbundeling voor praktijkgericht onderzoek naar sleuteltechnologieën van belang is. En daarnaast komen diverse Fontysmedewerkers aan het woord over de onderzoeken waar zij een bijdrage aan leveren, zoals 3D-metaalprinten en een snellere diagnose van soa's door de huisarts. Via deze link kun je de digitale versie van het magazine lezen.

Sfeerafbeelding Fontys

é