Sprint naar content
Lectoraat van Duurzaamheid en circulariteit / Gezonde en inclusieve samenleving / Enabling technologies

Adaptive robotics

Het lectoraat Adaptive robotics onderzoekt hoe robots kunnen samenwerken met mensen in verschillende situaties. Dit gebeurt in gebieden zoals productierobots en autonome robotica. Hierbij worden moderne technologieën zoals kunstmatige intelligentie, digital twinning en control engineering gebruikt.

Over het lectoraat

De belangrijkste onderzoeksthema’s van de Lectoraat Adaptive Robotics zijn: Flexibele fabricage, Autonome Robotica en Veiligheid. Deze onderwerpen zijn essentieel voor de ontwikkeling van de volgende generatie robots.

Het lectoraat streeft naar de ontwikkeling van intelligente robots die in realtime hun gedrag kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door het integreren van sensoren en machine learning algoritmen, kunnen adaptieve robots veranderingen in hun omgeving analyseren en erop reageren. Daardoor kunnen ze complexe taken met grotere precisie en efficiëntie kunnen uitvoeren.

Het doel is om zeer geavanceerde robotische systemen te creëren die veilig kunnen werken in diverse industriële omgevingen, terwijl ze ook maximale efficiëntie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen bieden.Onderzoeksgebieden

Sfeerafbeelding Fontys

Flexible Fabricage

Het flexibel kunnen produceren van meerdere producten door 1 machine of robot, met zo min mogelijk omsteltijd. Het gaat dus eigenlijk om het multifunctioneel maken van machines en robots. Hierin doen wij onderzoek naar nieuwe grijpertechnologie, nieuwe toepassingen en communicatie tussen verschillende machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Manufacturing Logistics

Het inzetten van mobiele robots op de werkvloer om producten te vervoeren tussen verschillende machines of robots. Hierin doen wij onderzoek hoe we verschillende robots van verschillende leveranciers samen kunnen laten werken. Ook maken wij toepassingen met mobiele robots en machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Human-Robot Interactie

Hoe kunnen mens en robot samenwerken? We doen onderzoek naar hoe wij robots intuïtief gedrag kunnen laten vertonen, zodat mensen kunnen anticiperen op wat de robot gaat doen. Op die manier kunnen we de samenwerking tussen mensen en robots veiliger maken.

Sfeerafbeelding Fontys

Precision Engineering

Het snel en accuraat aansturen van machines bijvoorbeeld voor het plaatsen van componenten in de elektronica-industrie. Hierin werken wij aan een mini-productielijn (FEMM line).


Samenwerkingspartners

Het lectoraat Adaptive Robotics is partner in het Brainport Industrie Campus (BIC) Fieldlab Flexible Manufacturing. Daarnaast maakt het deel uit van de ISO werkgroep voor Safety & Modularity en is lid van euRobotics, de organisatie die het Europees robotica-onderzoek met elkaar verbindt. Ook nationaal houdt het lectoraat zich bezig met de verschillende
onderzoeksagenda’s via onder andere Holland High Tech, Holland Robotics en de
nationale werkgroep Mechatronica. 

De activiteiten van het lectoraat sluiten goed aan bij het topsectorenbeleid van de overheid, binnen de topsector HTSM en de beweging dat Nederland steeds meer een (autonoom) maak-industrieland wordt. Daarnaast sluit het lectoraat goed aan bij de behoeften in de Brainportregio Eindhoven waar vele mkb-bedrijven een toeleveranciersrol vervullen naar grote bedrijven als ASML en DAF en de vraagstukken die toeleveranciers (mkb-bedrijven) van deze multinationals hebben.

Fieldlab Flexible Manufacturing


Verbinding met onderwijs

Op basis van resultaten en technieken uit ons onderzoek, creëren wij vernieuwend onderwijs voor onze studenten. Dat kan bijvoorbeeld een verdiepend keuzeprogramma (minor) zijn. Daarnaast richten wij ons specifiek op het toepassen van nieuwe onderwijsmethoden en op het ontwikkelen van onderwijs voor professionals. Wij geven onder andere inspiratiesessies voor bedrijven in de maakindustrie en ontwikkelen online lesmateriaal.

Brainport Industries Campus


Publicaties

M. van Osch, M. de Geus, Collaborative Research on Collaborative Robots, in Mikroniek Issue October 2020, 2020

P.R. Fraanje, R. Beltman, F. Theinert, M. van Osch, T. Punter, J. Bolte, Sensor Fusion of Odometer, Compass and  Beacon Distance for Mobile Robots, in Int. Journal of Artificial Intelligence and Machine Learning, accepted, 2019

P.R. Fraanje, R. Beltman, F. Theinert, M. van Osch, T. Punter, J. Bolte, Sensor Fusion of Odometry and a Single Beacon Distance Measurement, in Proceedings of REM (Research and Education in Mechatronics), 2019


Kennisteam

Foto van persoon

A.A. (Agnes) Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics

Foto van persoon

R. (Randy) Kerstjens

Docentonderzoeker
Foto van persoon

S.H.M. (Sjriek) Alers

Docentonderzoeker
Foto van persoon

R.M. (Ronald) Scheer

Docentonderzoeker

Contact

Foto van persoon

A.A. (Agnes) Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics