
Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Open dag
- Open dagen
- Meeloopdagen
- En meer...
Over Bedrijfsmanagement MKB
Mkb-bedrijven zoeken managers die overzicht kunnen houden over alle bedrijfsprocessen. Van logistiek & techniek, bedrijfseconomie, marketing, personeel & organisatie tot leidinggeven: in een klein tot middelgroot bedrijf moet je van alle markten thuis zijn!
Je leert samen te werken met medestudenten in projectgroepen en verantwoordelijkheid te nemen. De lessen bestaan uit een aanbod van vakkennis en managementvaardigheden, omdat je die combinatie van kennis en vaardigheden als toekomstig manager hard nodig hebt. Deze richting start meteen in het eerste studiejaar. In vier jaar tijd word jij klaargestoomd voor een managementfunctie in een (technisch) mkb-bedrijf. In onze hightech Brainport Regio en in de omgeving van Tilburg, waar veel mkb-bedrijven gevestigd zijn, vind jij met een technisch bedrijfskundige achtergrond binnen no time een baan.
Waarom kiezen voor voor Bedrijfsmanagement MKB? (Eindhoven, Tilburg)
- Brede technisch bedrijfskundige richting, gericht op het midden- en kleinbedrijf (mkb) en op ondernemerschap.
- Je studeert in een van de belangrijkste hightech regio's van de wereld, de Brainport Regio Eindhoven of in de regio Tilburg die bekend staat om zijn 'slimme dienstverlening-industrie'. In beide regio's zijn veel mkb-bedrijven gevestigd.
- Docenten van de opleiding zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven.
- Veel studenten vinden al tijdens hun afstudeerperiode een goedbetaalde baan.
Hoe ziet je week eruit?
Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Bedrijfsmanagement MKB:
- Het ene moment volg je vakken zoals onderzoeken, organiseren en presenteren.
- Het volgende moment krijg je een rondleiding door een bedrijf
- Samen met je medestudenten ga je aan de slag met een groepsopdracht voor een echt bedrijf
- Je ontvangt feedback van je docenten en presenteert je resultaten
Meer weten? Bekijk de Sneakpreview studieweek!
In onderstaande infographic is het aantal eerstejaarsstudenten van de 4 richtingen van de opleiding Technische Bedrijfskunde in Eindhoven bij elkaar opgeteld.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Opfriscursus wiskunde
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie.
Check-in gesprek (Studiekeuzecheck) Nadat jij jezelf hebt aangemeld via Studielink, ontvang je van ons een welkomstmail met de uitnodiging voor de Studiekeuzecheck. Deze vul je in waarna je een nieuwe mail ontvangt met de uitnodiging voor een individueel Check-in gesprek met een studieloopbaanbegeleider. De resultaten van de door jou ingevulde studiekeuzecheck worden hier besproken en er is ruimte voor het stellen van je vragen. Aan het einde van het gesprek volgt er een goed onderbouwd advies in hoeverre wij inschatten dat de opleiding bij je past. Dit advies is bedoeld om je zo goed mogelijk te helpen bij je definitieve studiekeuze en de start van je studie. Er wordt dus niets getest!
Wil je goed voorbereid deelnemen aan het gesprek, oriënteer je dan goed via een van onze 'online events'.
Heb jij nog praktische vragen? Bekijk dan deze video waarin Ramon je helpt een goede start te maken bij de opleiding Bedrijfsmanagement MKB!
Na je opleiding
Binnen het mkb is een toenemende vraag naar bedrijfsmanagers die kennis hebben van techniek, organisatorische processen doorzien en beschikken over commerciële talenten. Bedrijven waar onze afgestudeerden werken zijn met name productiebedrijven, maar ook in andere mkb-sectoren zijn ze terug te vinden. Ook hebben we studenten die hun eigen bedrijf beginnen, zoals Bob van Tulder in onderstaand filmpje verteld! Je kunt na je opleiding dus alle kanten op, bijvoorbeeld:
- bij handels- of dienstverlenende bedrijven
- binnen ontwikkelcentra
- bij productiebedrijven
- bij familiebedrijven
- begin een eigen bedrijf
Doorstuderen na je hbo
Wil je liever doorstuderen? Na het afronden van de opleiding kiest een groeiend aantal afgestudeerden voor een (universitaire) masteropleiding.
Ontdek wat oud-studenten zijn gaan doen
Benieuwd naar wat oud-studenten van Bedrijfsmanagement na het behalen van hun diploma zijn gaan doen?
Bekijk hier ervaringsverhalen van onze alumni.
Agenda
Voorlichting Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB | Online
24 okt 2023
19:00 - 19:45
Programma
De voorlichting duurt ongeveer een uur. Tot dan!
Open dag Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
In onderstaand schema zie je op welk moment er nog plaats is.
De tijdsloten geven het begin van de voorlichting aan. Voel je vrij om langer of korter dan 1 uur te blijven.
Open dag Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB | Tilburg
05 nov 2023
Programma
In onderstaand schema zie je op welk moment er nog plaats is.
De tijdsloten geven het begin van de voorlichting aan. Voel je vrij om langer of korter dan 1 uur te blijven.
Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
20 januari 2024 in Den Bosch, Sittard, Tilburg en Utrecht
21 januari 2024 in Eindhoven en Venlo
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Hbo voorbereiding mbo Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB | Eindhoven
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma
Technische Bedrijfskunde – Bedrijfsmanagement MKB
Technische Bedrijfskunde focust zich voornamelijk op de vele processen die binnen een bedrijf plaats vinden. Tijdens het hbo voorbereidingsprogramma kom je met verschillende van deze processen in aanraking en leer je hoe processen op elkaar ingrijpen en op elkaar van invloed (kunnen) zijn. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een nieuw product voor een bekend bedrijf in Eindhoven. Hoe start je met de ontwikkeling van een nieuw product? Welke processen zijn noodzakelijk om het product daadwerkelijk te ontwikkelen en te maken? Hoe kun je de processen het beste op een logische en efficiënte wijze inzetten.
De ontwikkeling van een nieuwe product start natuurlijk met het in kaart brengen van de klantbehoefte. Hoe kom je er precies achter wat de klant wil? Je leert hoe je dit proces aan kan pakken.
Op basis van de inventarisatie van de klantbehoefte bepaal je welk product het beste past bij de invulling van deze behoefte.
Vervolgens ga je onderzoeken hoe dit product gemaakt kan worden en op welke manier de productie het beste ingericht kan worden. Om het product te gaan produceren zijn de juiste machines en mensen nodig. Je maakt keuzes rondom de productie. Ga je zelf produceren of ga je (deels) uitbesteden?
Met behulp van financiële gegevens bereken je welke investering nodig is en of de productie van dit product winstgevend is. Maar dat is nog niet alles. Je zult zien dat er meer bij een verandering komt kijken dan je van te voren misschien had gedacht. Het bedrijf produceert namelijk al jaren hun huidige producten op dezelfde manier en de medewerkers kennen dit van binnen en buiten. Om het management,maar ook zeker het overige personeel, mee te nemen in je advies rondom een nieuw te produceren product krijgen je een introductie in verandermanagement.
Alle bovenstaande processen vormen de basis voor je advies aan het bedrijf. Het hbo voorbereidingsprogramma sluit je af met een presentatie van jouw advies.

In vijf bijeenkomsten focus je je op alle aspecten die voor jou als Technisch Bedrijfskundige relevant zijn.
Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma wat er allemaal komt kijken wanneer je aan de slag gaat als Technisch Bedrijfskundige, zowel op het theoretisch als op het vaardigheden vlak.
Op de eerste dag …. ga je de behoefte van de klant in kaart brengen.
Op de tweede dag… ga je kijken wat er allemaal komt kijken bij het produceren van een product. Uit welke onderdelen bestaat een product, hoe kunnen deze zo efficiënt mogelijk ontwikkelt en geproduceerd worden. Hoe moet de fabriekshal dan ingericht worden. Is het zinvol om de productie (deels) uit te besteden?
Op de derde dag… ga je aan de slag met de financiële onderbouwing. Wanneer is het goedkoper en efficiënter om uit te besteden. Hoe zit het met de vaste en variabele kosten. Als manager ben je ook verantwoordelijk voor de inzet van je medewerkers. Hoe ziet je team er uit en hoe zet je je personeel in zijn/haar kracht? Wat doe je om je team zich te laten ontwikkelen?
Op de vierde en laatste dag … ga je al je bevindingen presenteren.
Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:
- Basiskennis opdoet op het gebied van Technische Bedrijfskunde.
- Kennismaakt met zowel theorie als vaardigheden die terug gaan komen in de opleiding.
- Resultaatgericht samenwerkt in een multidisciplinair team.
- Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau een opleiding te kunnen volgen.
- Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven.
- Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.
Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.
Data van de bijeenkomsten zijn:
- vrijdag 24 november 2023
- vrijdag 8 december 2023
- vrijdag 15 december 2023
- vrijdag 12 januari 2024
- vrijdag 19 januari 2024
Contactpersoon
Heb je vragen? Neem contact op met Muriel Keuning
Aanwezigheidsplicht
Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.
Hbo voorbereiding mbo Ondernemerschap en Retailmanagement en Bedrijfsmanagement MKB | Eindhoven
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma
Wil jij alles leren over ondernemen?
Wil jij je eigen onderneming runnen, of als een ondernemende manager leiding geven en actief zijn in een dynamische omgeving? Zie je het zitten om in teamverband te werken met gerenommeerde bedrijven uit de regio en alvast een netwerk op te bouwen waar je u tegen zegt? Dan ben je helemaal op je plek bij de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (ORM).
In een midden- of kleinbedrijf werken, een eigen bedrijf starten of een (familie)bedrijf overnemen, is dat wat jij na je studie wil? Lijkt het je wat om de touwtjes in handen te hebben? Je bezig te houden met financien, commercie, logistiek en ondernemerschap binnen een technische omgeving? Dan past Bedrijfsmanagement MKB perfect bij jou.
Je krijgt meer kennis van ondernemerschap maar zeker ook meer beeld van een ondernemende houding. Door vooral zelf aan de slag te gaan met opdrachten zie je het verschil tussen de twee opleidingen bij Fontys waar Ondernemerschap centraal staat. Namelijk Ondernemerschap & Retailmanagement en Bedrijfsmanagement MKB (onderdeel van Technische Bedrijfskunde).
Tevens leer je op HBO-niveau aan deze opdrachten te werken en weet je wat er allemaal komt kijken bij een ondernemende houding.

In vijf bijeenkomsten focussen weop de beroepen van ondernemerschap, retail management en bedrijfsmanagement MKB.
Het hbo voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er allemaal komt kijken bij deze beroepen. Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma wat de beide opleidingen inhouden en een stapsgewijze aanpak (Begrijpen, Bedenken, Bouwen) voor een praktijksituatie, passend bij een hbo-opleiding. Oud-studenten zullen meer vertellen over het beroep dat ze nu uitoefenen.
Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma:
Op de eerste dag ... wat de opleiding BMKB inhoudt en welke beroepen aansluiten op de opleiding, onder andere door een vragenronde met een oud-student, die nu een baan heeft.
Op de tweede dag …wat de opleiding ORM inhoudt; op deze dag is er ook weer een oud-student aanwezig om jullie te inspireren en vragen te beantwoorden.
Op de derde dag … eer je het probleem van een praktijksituatie (casus) te achterhalen (Begrijpen).
Op de vierde dag …ga je een oplossing bedenken (Bedenken) voor het probleem dat je op de derde dag achterhaald hebt
Op de vijfde dag …ga je de oplossing bouwen (Bouwen) en in 8 minuten presenteren aan de groep. Tijdens deze presentatie laat je zien tot welke oplossing de hbo-werkwijze en het samenwerken geleid hebben.
Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:
- Een beter beeld krijgt bij Ondernemerschap op het hbo.
- Dat je het eerste leerjaar van de 2 opleidingen beter leert kennen.
- Informatie gaat verzamelen en gaat analyseren.
- Samenwerkt met anderen.
- Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau een opleiding te kunnen volgen.
- Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven.
- Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.
Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.
Contactpersoon
Heb je vragen? Neem contact op met Breggie Scheepers-Leijten
Data van de bijeenkomsten zijn:
- vrijdag 24 november 2023
- vrijdag 8 december 2023
- vrijdag 15 december 2023
- vrijdag 12 januari 2024
- vrijdag 19 januari 2024
Aanwezigheidsplicht
Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.
Meelopen met de opleiding?
Wil je een dag meelopen met een student van Bedrijfsmanagement MKB. Staat er geen (geschikte) dag online? Neem dan contact om met de opleiding en we kijken samen naar de mogelijkheden!
Praktische info
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.
Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Bedrijfsmanagement MKB is een richting van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Wanneer jij je aanmeldt voor Bedrijfsmanagement MKB in Studielink, zoek je eerst naar de opleiding Technische Bedrijfskunde van Fontys. In Studielink staat de opleiding aangegeven als volgt: Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB.
Interesse in een technische managementopleiding? Bekijk dan ook eens de andere richtingen van Technische Bedrijfskunde:
Weet je dat je iets wil doen met techniek, maar nog niet precies wat? Kies dan voor Techstart!
Je volgt dan een gezamenlijk propedeusejaar van verschillende techniek opleidingen binnen Fontys. Meer weten? Kijk hier.
