Sprint naar content

Ondernemerschap & Retail Management

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Wil jij alles leren over ondernemen? Dan ben je bij de hbo opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement (ORM) helemaal op je plek. Hier leer je om in teamverband te werken en werk je mee aan projecten voor gerenommeerde bedrijven uit de regio. Hiermee bouw jij een netwerk op voor de toekomst.

Over de opleiding

Wij stomen jou in vier jaar helemaal klaar voor jouw toekomst als ondernemende manager of ondernemer in een dynamische omgeving (bijvoorbeeld in de Retail sector). Binnen onze brede opleiding kun jij je ontwikkelen tot onder andere online marketeer,
consultant, manager of ondernemer. Innovatie en duurzaamheid staan centraal, zo word jij opgeleid voor het bedrijfsleven van de toekomst. Met een ORM-diploma op zak kun je dus alle kanten op!

Bij Fontys kun je de opleiding Ondernemerschap & Retail Management in verschillende vormen volgen. Zo kun je ervoor kiezen om een bachelor variant te volgen (4-jarige opleiding), een Associate degree variant (2-jarige opleiding), voltijd variant (voltijd onderwijs) of een duaal variant (1 dag per week school, overige dagen werken). Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk de verschillende varianten:

Waarom Ondernemerschap & Retail Management?

 • Je wordt breed opgeleid en leert tijdens de opleiding alles wat je nodig hebt om een onderneming succesvol te maken en houden.
 • Je leert alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en online marketing.
 • De opleiding is gericht op het ondernemen van de toekomst met innovatie en duurzaamheid.
 • Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Wil jij je opties nog openhouden?

Je wilt een economische opleiding volgen, maar welke? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie. Dit is een gezamenlijke propedeuse van de verschillende economische opleidingen van Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Wat ga je leren? 

Met deze voltijd bacheloropleiding leg je de basis voor een functie in een leidinggevende rol. Tijdens deze 4-jarige opleiding volg je verschillende vakken, ga je stagelopen, volg je een minor en werk je samen aan gave projecten. Verder leer je:

 • In teamverband werken aan uitdagende en actuele projecten.
 • Presenteren, communiceren, onderzoeken, plannen en netwerken.
 • Creatieve oplossingen bedenken
 • Leren door middel van werkcolleges, workshops, lessen en projecten.

 
 

Binnenkijken bij de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,5 gemiddeld, 138 respondenten
3,5 gemiddeld, 2234 respondenten
Aantal eerstejaars
 
102
160
Door naar het tweede jaar
 
69%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 34%
35%
 
HBO-bachelor of hoger 42%
40%
Doorstuderen
 
8%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
85%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.

Met een afgeronde associate degree Ondernemerschap en retailmanagement kun je zelfs instromen in jaar 3 van de bacheloropleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. Je hoeft in dat geval nog maar 120 studiepunten van deze bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Naast alle lessen en projecten leer ik tijdens deze opleiding ook heel veel over mezelf, door de professionele leerlijn en het gemakkelijke contact met docenten.
Daan, student Ondernemerschap & Retail Management
 

Opbouw

In het eerste semester ga jij een ondernemersplan schrijven met medestudenten. Met deze ervaring op zak ga je in het tweede semester een adviesplan schrijven voor een bedrijf dat je zelf gaat benaderen. In beide semesters volg je lessen, neem je deel aan tentamens en werk je aan projecten.

Tijdens het eerste jaar volg je onder andere de vakken marketing, consumentengedrag, algemene economie, bedrijfseconomie, business management en e-marketing.

Naast je studie heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan extra curriculaire masterclasses en activiteiten.

Jouw doel is misschien wel ondernemende manager of ondernemer worden, maar wat doe je dan eigenlijk precies? Dat leer je in het tweede jaar. Zo leer jij in het tweede jaar hoe interne processen van een organisatie werken en hoe deze zo optimaal mogelijk ingericht kunnen worden. Alles wat je tijdens de lessen leert pas je toe in een opdracht voor een bestaand bedrijf.

In het tweede semester van jouw tweede jaar ga je op stage. Dit is dé kans om kennis te maken met de praktijk en je verder te ontwikkelen op persoonlijk én professioneel vlak. Je kiest zelf waar je stage gaat lopen en kunt dus kiezen wat je echt leuk vindt. Deze stage is een essentieel onderdeel van de opleiding en duurt 5 maanden. Je werkt zelfstandig (of samen met collega’s) aan relevante praktijkopdrachten.

Daarnaast kun je vanaf het tweede jaar van je studie voor extra uitdaging kiezen door deel te nemen aan het Honours Programme. Meer daarover lees je op de pagina van de FEC Talent Academy.

In het derde jaar van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management ga je met vijf medestudenten een onderneming opstarten. Veel studenten vinden dit het leukste en leerzaamste jaar van de opleiding.

De lessen staan in het teken van de fase waarin je je op dat moment bevindt met jouw onderneming. Denk aan workshops over creativiteit op het moment dat je een nieuw productidee moet uitwerken en lessen marktonderzoek en consumentengedrag op het moment dat je een haalbaarheidsonderzoek uit moet voeren voor het product. Binnen de onderneming heeft iedereen een eigen functie, zoals algemeen directeur, manager personeelszaken of marketing manager. De docenten en managers uit het bedrijfsleven bieden je ondersteuning.

Je kunt met jouw onderneming deelnemen aan verschillende competities. Dat heeft de afgelopen jaren al veel aansprekende successen opgeleverd!

Tijdens het laatste jaar volg je een minor en ga je afstuderen. Tijdens semester 7 volg je een verdiepende of een verbredende minor. Kies voor een nationale of internationale minor die past bij jouw ambities. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je bij deze keuze. Check het complete minoraanbod.

In semester 8, het laatste deel van de studie Ondernemerschap & Retail Management, werk je zelfstandig aan een ondernemingsplan voor je eigen onderneming of studeer je af bij een (retail)organisatie. Bij deze zogenoemde ‘meesterproef’ laat je zien dat je alle theorie van de studie beheerst en kunt toepassen in het werkveld. Dan ben je echt klaar om aan de slag te gaan als ondernemende manager of ondernemer!

 
 

Na je opleiding

Je kunt na jouw opleiding Ondernemerschap & Retail Management veel verschillende richtingen op. Je krijgt tijdens de opleiding de ruimte om uit te zoeken waar jouw interesses liggen en welke vaardigheden jij extra wilt ontwikkelen. Hierbij word je natuurl

ijk ondersteund. Afhankelijk van je interesses en ontwikkelde vaardigheden zijn dit onder andere jouw mogelijkheden:

 • Starten van een eigen onderneming;
 • Overnemen van een familiebedrijf;
 • Aan de slag als E-commerce manager, Store Manager of Regiomanager;
 • Starten als salesmanager in het bedrijfsleven;
 • Beginnen als ondernemende manager in een dynamische omgeving zoals (online) marketing, inkoop, HR of andere sector
 

Alumni aan het woord

Afgestudeerde Ondernemerschap & Retail Management studenten Rene en Elysée vertellen je graag over hun ervaringen tijdens en na de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Ben je benieuwd welke richtingen je op kunt met deze studie? Kijk dan even naar onderstaande video's. Zo krijg je een inkijkje in het werkveld waar je later terecht kunt komen.

Ondernemerschap & Retail Management afgestudeerde Elysée

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Ondenemerschap & Retail Management afgestudeerde René

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Ondernemerschap & Retail Management | Eindhoven
14 nov 2024 09:00 - 14:30
Programma

Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 08.45 uur en 9:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Ondernemerschap & Retail Management | Eindhoven
12 dec 2024 09:00 - 14:30
Programma

Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 08.45 uur en 9:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Ondernemerschap & Retail Management | Eindhoven
20 feb 2025 09:00 - 14:30
Programma

Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 08.45 uur en 9:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Ondernemerschap & Retail Management | Eindhoven
17 apr 2025 09:00 - 14:30
Programma

Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 08.45 uur en 9:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Ondernemerschap & Retail Management | Eindhoven
05 jun 2025 09:00 - 14:30
Programma

Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 08.45 uur en 9:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

 Aanvullende kosten voor excursies en buitenschoolse activiteiten kunnen variëren tussen de € 50,- en € 200,- per jaar. Kosten voor boeken, readers, materialen e.d. zijn in het eerste studiejaar circa € 1000,- (prijzen zijn op basis van de nieuwprijs van de boeken). 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Veel gestelde vragen over Ondernemerschap & Retail Management

Ja, de opleiding Ondernemerschap & Retail Management bij Fontys is E-academy certified. Tijdens de studie ben je veel bezig met e-commerce en leer je alles over deze snel veranderende wereld. Het certificaat wordt elke 2 jaar getoetst en verlengd: zo weet je dus zeker dat je altijd aan de slag gaat met de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Locaties en contact Ondernemerschap & Retail Management