Sprint naar content

Mens en Techniek - Orthopedische (Schoen)Technologie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Agenda

 • Proefstuderen
 • Open dagen
 • En meer...

Heb jij interesse in techniek, het menselijk lichaam en beweging? Ben je graag met je hoofd én je handen bezig? Kies dan voor de opleiding Mens en Techniek, Orthopedische (Schoen)Technologie. Je bedenkt en maakt hulpmiddelen voor mensen met een bewegingsbeperking, zodat zij weer kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Over de opleiding

Je leert hulpmiddelen aan te meten waarmee je het leven van mensen met een beperking makkelijker maakt. Denk aan een beenprothese voor iemand die een ernstig ongeluk heeft gehad, of een paar mooie maatwerkschoenen voor iemand die vanwege een vergroeiing geen gewone schoenen meer aankan. Ook ortheses (braces), bandages en rolstoelen komen aan bod. Je leert hoe je hulpmiddelen aanmeet, ontwerpt en maakt. Je voert je werk uit in samenwerking met de cliënt. In deze opleiding ontdek je alles over het menselijk lichaam, gespreksvaardigheden, materialen, de nieuwste apparatuur en biomechanica. Fontys is de enige hogeschool die deze Mens en Techniek-opleiding aanbiedt in de richting van Orthopedisch (Schoen)Technologie.

Waarom de opleiding Mens en Techniek?

 • Combinatie van praktijklessen, theorie en echte casussen
 • Kleinschalige opleiding, de docenten kennen je bij naam
 • Actueel en vernieuwend onderwijs
 • Samenwerken met studenten van andere opleidingen
 • Veel kans op een baan: de vraag groeit naar hbo-afgestudeerde orthopedisch (schoen)technologen

 

Wat ga je leren?

Mens en Techniek draait om het begrijpen van techniek én gezondheidszorg. Je specialiseert je in protheses en orthesen of in schoentechnologie. Je leert alles over de nieuwste productie- en designtechnieken. Ook verdiep je je in gesprekstechnieken, zodat je goed met mensen om leert gaan. Dat pas je direct toe: je werkt vanaf de eerste periode al met cliënten in de praktijk. Je gaat ook direct aan de slag met uitdagingen uit het werkveld en je loopt meerdere stages. Tijdens je opleiding verzamel je feedback op je werken en leren. Dat leg je vast in een portfolio.

 • Je leert over de vakgebieden: orthopedische technologie, orthopedische schoentechnologie en mobiliteitshulpmiddelen
 • Je doet technische en medische kennis op
 • Je leert sociale vaardigheden zoals gesprekken voeren en omgaan met mensen
 • Je werkt aan beroepsuitdagingen samen met medestudenten, vakexperts en cliënten
 • Je geeft invulling en richting aan je eigen ontwikkeling als orthopedisch (schoen)technoloog
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Fontys Paramedisch gaat verhuizen!

Najaar 2023 verhuizen wij, samen met vier andere instituten naar een nieuw gebouw op campus Rachelsmolen. De werkzaamheden zijn in volle gang. Benieuwd hoe de campus eruit komt te zien? Bekijk de video!
 

Hoe ziet je week eruit?

Geen dag is hetzelfde! Op maandag onderzoek je een cliënt, op woensdag bespreek je jouw leerproces met je persoonlijk begeleider en op vrijdag sta je wellicht in de gipskamer of maak je een kniebrace! Expertlessen, praktijklessen, samenwerken met je medestudenten én op stage: het hoort er allemaal bij.

Het onderwijs is een mix tussen online leren en fysiek onderwijs op de campus. Er worden workshops en lessen in het Skillslab geboden waarbij je zelf keuzevrijheid hebt.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,1 gemiddeld, 55 respondenten
3,8 gemiddeld, 401 respondenten
Aantal eerstejaars
 
38
49
Door naar het tweede jaar
 
72%
74%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 47%
44%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
52%
Doorstuderen
 
13%
33%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
80%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

De twee natuurprofielen voor zowel havo als vwo sluiten het beste aan bij de opleiding Mens en Techniek. Kennis van wiskunde en natuurkunde is sterk aanbevolen.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

De twee natuurprofielen voor zowel havo als vwo sluiten het beste aan bij de opleiding Mens en Techniek. Kennis van wiskunde en natuurkunde is sterk aanbevolen.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) kun je starten met de opleiding Mens en Techniek.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Verkort traject voor afgestudeerden

Er is een opleidingstraject in deeltijd om verkort een getuigschrift voor de opleiding Mens en Techniek Orthopedische (Schoen)Technologie te behalen.
Dit traject is onder meer geschikt voor mensen met een hbo-bachelordiploma van een aansluitende opleiding als Bewegingstechnologie, Podotherapie, Ergotherapie, Fysiotherapie of Verpleegkunde. Heb je hier interesse in? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Placeholder for Fontys video
Goede begeleiding vinden we belangrijk. Zeker in het eerste jaar, als alles nog nieuw is.
Daarom krijg je vanaf dag één een Persoonlijke Leiderschapscoach. Daar kun je terecht met al je vragen over je studie, je leerstijl of je studievoortgang.
 

Opbouw per jaar

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met het vakgebied. Je leert over orthopedische technologie én schoentechnologie. Het jaar is opgedeeld in vier modules van tien weken. In elke module ga je aan de slag met een nieuwe beroepsuitdaging:

 • Module 1: “Ik als orthopedisch schoentechnoloog”. ‘Ik als orthopedisch schoentechnoloog’ Je gaat aan de hand van eenvoudige casussen uitzoeken wat het vak inhoudt. Je leert ook al hoe je een gesprek voert met een cliënt.
 • Module 2: "Welke reis maakt de cliënt?". Je leert wat er voor de cliënt allemaal gebeurt vanaf het moment bij de arts tot het samen omschrijven van een zorgvraag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderzoek van spieren en gewrichten. Ook leer je hoe je de cliënt hulpmiddelen aanmeet, via verschillende technieken (3D scannen, gipsen, casten).
 • Module 3: over het ontwerpen van producten. Hoe werkt ontwerpen en welke eisen zijn er aan een hulpmiddel? Je leert over materialen, producten en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de wetenschap.
 • Module 4: de cliënt met de zorgvraag centraal. Je gaat met je projectgroep een hulpmiddel aanmeten, aanvragen, maken en evalueren met en voor de cliënt.

Een gezellige jaarafsluiting is ook onderdeel van het onderwijs!

Profileren

In het tweede jaar van de opleiding ga je je verdiepen in een bepaalde richting. Wordt het schoentechnologie of orthopedische technologie? Ook dit jaar is weer opgedeeld in vier modules.

 • In elke module zal je meer en meer specifieke vakkennis en vaardigheden opdoen, meer aandoeningen en hulpmiddelen leren kennen waarbij de casussen complexer worden.
 • Eén van de modules in jaar twee is gericht op een beroepsvraagstuk. Je gaat met een groep aan de slag met een vraag uit het bedrijfsleven. Kunnen jullie het probleem oplossen?
 • Je loopt een stage van 10 weken binnen de orthopedische (schoen)technologie. Dit kan bij een (schoen) orthopedisch bedrijf, maar kan ook bij een leverancier van orthopedische (schoen)technologische hulpmiddelen, bij een research and development-afdeling, of binnen de mobiliteitshulpmiddelenbranche. Dit kan in Nederland maar ook daarbuiten. In Europa, Afrika, Azië of Australië bijvoorbeeld. Met een buitenlandstage geef je je opleiding, die al internationaal is, nog een extra tintje.
 • Behalve verdieping in het vakgebied, ga je ook breder kijken naar belangrijke thema’s die in de zorg van nu spelen.

Het derde jaar is opgedeeld in twee modules.

Het eerste half jaar volg je een minor. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen Fontys Paramedisch. Zo focus jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
 • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken!
 • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk

Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

Het vierde jaar is de afstudeerfase van je opleiding. Je gaat praktijkleren in de beroepspraktijk en werkt dit jaar aan verschillende ‘uitdagingen’. Hoe dit jaar er precies uitziet bepaal je zelf in overleg met de opleiding.

Aan de slag met beroepsuitdagingen

Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen. Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Leren wordt dus gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk (vak experts) én cliënten. Jij staat aan het stuur, met docenten die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken op je eigen tempo en manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren! Fontys Paramedisch staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

“Ik heb persoonlijk ervaren hoe waardevol het is om met mensen te werken en iets voor hen te betekenen."
Lees het verhaal van student Laurens van der Velden.


"Als ik klaar ben, wil ik mij specialiseren in nieuwe hulpmiddelen voor de zorg!”
Lees over de ervaringen van student Jimmy Verhage.


"Stagelopen in Vietnam en meedoen aan het project 'these shoes are made for walking' is echt fantastisch!"
Malou, tweedejaars student Mens en Techniek, vertelt enthousiast over haar buitenlandstage.

 
 

Na je opleiding

Na je afstuderen ben je klaar voor een functie als orthopedisch technoloog. Door de inzet van orthopedische hulpmiddelen bedenk je dé oplossing voor de hulpvraag die een cliënt heeft: het (weer) uitvoeren van activiteiten of het meedoen in de maatschappij.

Je kunt aan de slag bij:

 • bij (schoen)orthopedische bedrijven
 • in je eigen (schoen)orthopedische praktijk
 • in ziekenhuizen
 • bij (zorg)instellingen

Doorstuderen

Aansluitende universitaire masteropleidingen zijn:

 • Industrial Design, (TU/e / TUDelft / University of Twente)
 • Human Technology Interaction (Tu/e)
 • Biomedical Engineering (TUDelft)
 • Bewegingswetenschappen (Rijksuniversiteit Groningen / Vrije Universiteit Amsterdam)
 • Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals (Universiteit Utrecht)
 • Master Prosthetics and/or Orthotics (University of Strathclyde Glasgow)

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Lise (tweedejaars student)

vertelt over haar stage bij een mobiliteitscentrum in Kenia.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Mens en Techniek - Orthopedische (Schoen)Technologie | Eindhoven
06 jun 2024 10:00 - 13:00
Programma

Word student voor een dag en ervaar samen met andere scholieren de opleiding Mens en Techniek - Orthopedische (Schoen)Technologie. Je volgt een programma in een realistische setting, bijvoorbeeld met een (praktijk)les. Ervaar zelf de sfeer, de inhoud en het niveau. Zo je leer de opleiding, de docenten en de studenten écht kennen!

Waarom meedoen aan een proefstudeerdag?
- Je krijgt een beter beeld van de opleiding.
- Je komt er op tijd achter of deze studie bij je past.


Programma:

10.00 – 10:15 uur | Algemene inleiding

10:15 – 11:00 uur | College waarin meerdere onderwerpen vanuit de opleiding aan bod komen

11:00 – 11:15 uur | Korte pauze

11:15 – 12:30 uur | Praktijkgedeelte in het Skillslab

12:30 – 12:45 uur | Afsluiting met docent, mogelijkheid tot stellen van vragen

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Mens en Techniek - Orthopedische (Schoen)Technologie

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact

Inhoudelijke vragen

Heb je inhoudelijke vragen de opleiding, Canvas, Progress, je rooster etc.? Deze kun je stellen aan de teamondersteuner van de opleiding via mailadres ondersteuningment@fontys.nl.

Contact team Inschrijvingen

Voor vragen over je inschrijving kun je contact opnemen met inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.
De studentenservicebalie is alleen op afspraak geopend. Voor het maken van een afspraak kun je terecht op deze website.