Sprint naar content

Leraar Basisonderwijs (Pabo)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg, Venlo, 's-Hertogenbosch

Open dag

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Wil jij het verschil maken voor kinderen? Ben je ondernemend, sociaal en creatief? En heb je een brede interesse in verschillende vakgebieden? Dan is de opleiding Leraar Basisonderwijs echt iets voor jou!

Over de opleiding

Bij de opleiding leraar basisonderwijs staat jouw ontwikkeling centraal. We dagen je uit om je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien.

De opleiding Leraar Basisonderwijs kan bij Fontys op verschillende locaties gevolgd worden, namelijk in Eindhoven, Tilburg, 's-Hertogenbosch en Venlo. Hierdoor kun je de pabo in Brabant maar ook in Limburg volgen. De ene locatie is wat groter, de ander kleiner, maar ze worden allemaal gekenmerkt door veel persoonlijke begeleiding en een goede sfeer. Inschrijven voor onze vestiging in Veghel is niet meer mogelijk.

Naast de reguliere pabo opleiding, bieden we diverse afstudeerrichtingen aan, waarmee je je kunt specialiseren. Tot slot wordt de opleiding Leraar Basisonderwijs ook aangeboden in deeltijd of als zij-instroomtraject.

Waarom de opleiding Leraar Basisonderwijs bij Fontys?

 • Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal
 • Je staat al snel voor de klas
 • Een groot begeleidingsnetwerk van Fontys docenten én op je stageschool
 • Kwalitatief goed onderwijs waardoor jij een top-leraar kunt worden!
 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leraar Basisonderwijs ontwikkel je jouw pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan vakken als pedagogiek, psychologie en onderwijskunde. Je leert boeiende lessen te ontwikkelen en te communiceren met kinderen, ouders en hulpverleners, en je leert kinderen te motiveren om hun talenten te ontdekken. Of het nu gaat om rekenen, taal, ICT of muziek. Jij bent een allrounder! De opgedane kennis pas je meteen toe tijdens je stage.

 • Een goede voorbereiding, zodat jij aan de slag kunt in het basisonderwijs van 2025
 • Ontwikkelen van activiteiten waar kinderen blij van worden
 • Ontwikkelen kennis van vakinhoud en didactiek
 • Aansluiten bij de behoeften van kinderen
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Je studententijd is de tijd van je leven. En dat begint natuurlijk bij een leuke studie, met voldoende afwisseling in het programma. Dat zit wel goed bij de opleiding Leraar Basisonderwijs:

 • Op maandag en vrijdag heb je lessen: onder andere didactiek, vakinhoud en lesvoorbereiding.
 • In de propedeuse fase loop je doorgaans op twee dagen stage: de dinsdag en een tweede dag die per leslocatie verschilt.
 • Op donderdag ben je ook op de pabo: dan bespreek je je stage ervaringen met je tutorgroep.
 • Docenten staan de hele week voor je klaar. Ze kijken met je mee en geven je tips. Ook leer je van gesprekken met je medestudenten.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,3 gemiddeld, 174 respondenten
3,6 gemiddeld, 8125 respondenten
Aantal eerstejaars
 
89
149
Door naar het tweede jaar
 
67%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
49%
 
HBO-bachelor of hoger 46%
57%
Doorstuderen
 
9%
15%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 183 respondenten
3,6 gemiddeld, 8125 respondenten
Aantal eerstejaars
 
126
149
Door naar het tweede jaar
 
73%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 45%
49%
 
HBO-bachelor of hoger 51%
57%
Doorstuderen
 
18%
15%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 33 respondenten
3,6 gemiddeld, 8125 respondenten
Aantal eerstejaars
 
13
149
Door naar het tweede jaar
 
68%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 42%
49%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
57%
Doorstuderen
 
13%
15%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 170 respondenten
3,6 gemiddeld, 8125 respondenten
Aantal eerstejaars
 
102
149
Door naar het tweede jaar
 
72%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 52%
49%
 
HBO-bachelor of hoger 59%
57%
Doorstuderen
 
13%
15%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Wil je vanuit de havo door naar de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)? Als je geen eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek, dan moet je voor het ontbrekende vakgebied een (toelatings)toets behalen. Ook wordt jouw rekenniveau getoetst. Hieronder vind je meer informatie.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Als je na het vwo de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) wilt gaan doen, dan ben je direct toelaatbaar. Voorafgaand en/of in het eerste studiejaar maak je wel de landelijke rekentoets. Hieronder vind je meer informatie over deze toets.

 • Met een mbo-diploma op niveau 4 kun je naar de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Je dient wel drie (toelatings)toetsen te behalen: in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ook doe je een rekentoets. Hieronder vind je meer informatie.

Hbo en wo

Je bent toelaatbaar voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) zonder de landelijke toelatingstoetsen.  

Niet de juiste vooropleiding?  

Heb je geen mbo, havo of vwo/hbo/wo diploma? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je bij Fontys meedoen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Hierbij wordt gemeten of je voldoende capaciteiten hebt om alsnog te worden toegelaten tot de opleiding.

Als dit jouw situatie is, dien dan een verzoek tot inschrijving in op www.studielink.nl en vermeldt daarbij géén vooropleiding. Je wordt dan door ons vanzelf geïnformeerd over het 21+ toelatingsonderzoek.

Je moet daarnaast ook nog meedoen aan de toelatingstoetsen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.


Wil je na de havo of mbo niveau 4 naar de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)? Dan moet je aan kenniseisen voldoen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Voor een havist betekent dit dat je een toelatingstoets moet doen voor de vakken die niet in je vakkenpakket zaten. Een mbo'er maakt voor alledrie de vakken de toelatingstoets.

Voor de start van de Pabo hebben studenten één toetskans per vak waarvan ze gebruik moéten maken. Indien de toets niet gehaald wordt, kun je wel starten met de opleiding. We spreken dan van 'voorwaardelijke toelating'. Je hebt gedurende de propedeuse per vak nog twee toetskansen. Als je het niet haalt, moet je de opleiding helaas verlaten.

Informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt, vind je op onze pagina over toelatingseisen en ons ondersteuningsaanbod (of kijk op goedvoorbereidnaardepabo.nl). Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan bij Fontys, ontvang je informatie over het aanmelden voor de toelatingstoetsen.

Voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) zijn er eisen aan jouw niveau van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat Rekentoets behalen. Je gaat deze toets ook voor de start van de opleiding al maken, zodat je weet hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Na inschrijving via Studielink ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.

 

Placeholder for Fontys video
Ik heb mijn drijfveren leren ontdekken én weet wat me juist belemmert."
Lieke Konincks, student
 

Opbouw

Jij als leerkracht basisonderwijs. In de eerste twee jaar leg jij hier, samen met je opleiding én opleidingsschool, de basis voor. Rekenen en Nederlands zijn waarschijnlijk vakken waar je meteen aan denkt. Maar ook ‘zaakvakken’ zoals aardrijkskunde, geschiedenis of natuur & techniek en de meer expressieve vakken als muziek, beeldende vorming en drama komen aan bod. Alles bij elkaar meer dan tien vakken waar jij je in gaat verdiepen. Je wordt niet alleen vaardiger in deze vakgebieden. Je leert ook de achterliggende theorieën over het overbrengen van deze vakkennis aan de leerlingen. Je krijgt inspiratie voor lessen en leert zelf lessen te ontwerpen. Direct bij de start van het schooljaar start jij met stage op een opleidingsschool bij jou in de regio. Je staat dan ook meteen in een groep en bereidt lessen/dagdelen voor. Je brengt je opgedane vakkennis en theorie direct in praktijk; dát is het mooie van het werkplekleren.
Als de basis is gelegd in de eerste twee jaar is het tijd om je te gaan specialiseren. Aan welke leeftijdsgroep geef jij het liefst les? Spreekt de groep jonge kind je aan of heb je juist veel meer met de iets oudere groepen? Jij bepaalt in welke groepen jij de laatste twee jaar van je opleiding wilt stagelopen en je dus in wilt specialiseren. Deze specialisatie vindt plaats aan de hand van een innovatief onderwijsconcept die jij zelf mag gaan ontwikkelen. Naast het specialiseren voor een leeftijdsgroep en deze innovatieve groepsopdracht, ga je je ook verdiepen in een door jou gekozen minor. Dit is een zelfgekozen specialisatie die het tweede half jaar in dit studiejaar centraal staat. Je kunt dan kiezen uit minoren, zoals  wetenschap en technologie, gedrag, bewegingsonderwijs of internationalisering. In het laatste geval kies je ervoor om tien weken naar het buitenland te gaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om buiten de Pabo of zelfs buiten de Fontys aan de slag te gaan met jouw interesses, want het gaat geheel om jouw persoonlijke ontwikkeling met betrekking tot je interesses en visie. Jij bent aan zet!
Het laatste jaar van je opleiding is verdeeld in twee perioden. Tijdens het eerste deel van het jaar richt je je volledig op je onderzoek vanuit je stageschool, die jij tijdens het solliciteren zelf hebt uitgezocht op basis van je persoonlijke visie en interesses. Ook je onderzoek heb je in samenspraak met je school gekozen, waardoor het altijd een onderwerp is wat jou interesseert en motiveert. In een fase hierop volgend ga je samenzitten met een leerteam en je ambities met betrekking tot het onderwijs verwerken in een persoonlijke visie op onderwijs en een groepsvisie. Dromen is hierbij toegestaan en maakt je visie alleen maar sterker en mooier! Tussen deze twee periodes door of afsluitend aan deze periodes is het de bedoeling dat je je ‘blokstage’ uitvoert. In deze periode sta jij vijf weken geheel alleen voor de klas en heb jij het voor het zeggen! Klinkt spannend, maar hier zul je in het verloop van deze studie naartoe werken en ontwikkelen. Na het succesvol afsluiten van deze periode mag jij je leerkracht basisonderwijs noemen!
 
 

Na je opleiding

Als je klaar bent met je opleiding kun je aan de slag als leraar op een reguliere basisschool. Je werkt parttime of fulltime en staat voor het grootste deel van je werktijd voor de klas. Met een aanvullende opleiding komen ook functies als remedial teacher of intern begeleider binnen je bereik. 

 • Leraar Basisonderwijs
 • Leraar Basisonderwijs met speciale taken
 • Remedial teacher
 • Intern coördinator leerlingenbegeleiding
 • Of ga verder met een master opleiding of haal bijvoorbeeld je gymbevoegdheid

Er zijn nog andere mogelijkheden als je één van onze afstudeerrichtingen volgt, zoals Academische Pabo Tilburg, Pabo-ALO of Jonge Kind Specialist.

 
Placeholder for Fontys video
Door de goede sfeer, heb ik geleerd om uit m'n comfortzone te stappen''
Mees Kerkhof, student

Lees hier het verhaal van student Mees>>

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Leraar Basisonderwijs | Online
24 okt 2023 18:00 - 18:45
Programma
Live gebeurtenis: online voorlichting Leraar Basisonderwijs VT (FHKE)
Voorlichting Leraar Basisonderwijs | Online
25 okt 2023 18:00 - 18:45
Programma
Live gebeurtenis: online voorlichting Leraar Basisonderwijs VT (FHKE)
Meet and greet Leraar Basisonderwijs | Eindhoven
04 nov 2023 10:00 - 11:00
Programma

Tijdens deze dag is er ruimte om je vragen te stellen over de opleiding aan onze docenten en studenten. We zitten op dat moment midden in de verhuizing naar de nieuwbouw, waardoor we helaas niet ons volledige programma kunnen aanbieden.
Maar… dat doen we wél op zaterdag 25 november, tijdens de extra open dag voor deze opleiding! Je kunt dan zien in welke gloednieuwe gebouw je gaat studeren. (Als je het ons vraagt is de 25e veel leuker ;)


Programma zaterdag 4 november:
Locatie: gebouw R5 (alternatieve locatie) op campus Rachelsmolen Eindhoven
Ontvangst (per aangemeld tijdslot) 
Meet & Greet met docenten en studenten
Opleidingsmarkt in de aula

Open dag Leraar Basisonderwijs | Venlo
04 nov 2023
Programma
Onze deuren staan op zaterdag 4 november weer wagenwijd open. Een informatieve en inspirerende dag waar studenten, docenten, basisschoolcoaches en medewerkers van de opleiding je een beeld geven van hoe het is om bij ons te studeren. We beantwoorden graag al je vragen!
Meet and greet Leraar Basisonderwijs | Eindhoven
04 nov 2023 11:00 - 12:00
Programma

Tijdens deze dag is er ruimte om je vragen te stellen over de opleiding aan onze docenten en studenten. We zitten op dat moment midden in de verhuizing naar de nieuwbouw, waardoor we helaas niet ons volledige programma kunnen aanbieden.
Maar… dat doen we wél op zaterdag 25 november, tijdens de extra open dag voor deze opleiding! Je kunt dan zien in welke gloednieuwe gebouw je gaat studeren. (Als je het ons vraagt is de 25e veel leuker ;)


Programma zaterdag 4 november:
Locatie: gebouw R5 (alternatieve locatie) op campus Rachelsmolen Eindhoven
Ontvangst (per aangemeld tijdslot) 
Meet & Greet met docenten en studenten
Opleidingsmarkt in de aula

Meet and greet Leraar Basisonderwijs | Eindhoven
04 nov 2023 12:30 - 13:30
Programma

Tijdens deze dag is er ruimte om je vragen te stellen over de opleiding aan onze docenten en studenten. We zitten op dat moment midden in de verhuizing naar de nieuwbouw, waardoor we helaas niet ons volledige programma kunnen aanbieden.
Maar… dat doen we wél op zaterdag 25 november, tijdens de extra open dag voor deze opleiding! Je kunt dan zien in welke gloednieuwe gebouw je gaat studeren. (Als je het ons vraagt is de 25e veel leuker ;)

Programma zaterdag 4 november:
Locatie: gebouw R5 (alternatieve locatie) op campus Rachelsmolen Eindhoven
Ontvangst (per aangemeld tijdslot) 
Meet & Greet met docenten en studenten
Opleidingsmarkt in de aula

Open dag Leraar Basisonderwijs | 's-Hertogenbosch
05 nov 2023
Programma
Onze deuren staan op zondag 5 november weer wagenwijd open. Een informatieve en inspirerende dag waar studenten, docenten, basisschoolcoaches en medewerkers van de opleiding je een beeld geven van hoe het is om bij ons te studeren. We beantwoorden graag al je vragen!
Open dag Leraar Basisonderwijs | Tilburg
05 nov 2023
Programma

Onze deuren staan op zondag 5 november weer wagenwijd open. Een informatieve en inspirerende dag waar studenten, docenten, basisschoolcoaches en medewerkers van de opleiding je een beeld geven van hoe het is om bij ons te studeren. We beantwoorden graag al je vragen!

Open dag Leraar Basisonderwijs | Eindhoven
25 nov 2023
Programma
Wij nodigen je uit bij Pabo Eindhoven om ons gloednieuw gebouw te verkennen! Dit is ook de kans om een kijkje te nemen in de wereld van het basisonderwijs en te ontdekken wat onze pabo je te bieden heeft. Een informatieve en inspirerende dag waar studenten, docenten, basisschoolcoaches en medewerkers van de opleiding je een beeld geven van hoe het is om bij ons te studeren. We beantwoorden al je vragen en zien je graag op zaterdag 25 november!
Hbo voorbereiding havo/vwo Leraar gezocht! | 's-Hertogenbosch
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Schuilt er een leraar in jou?

Zeggen ze dat je duidelijk en begrijpelijk uitlegt? Dat je geduldig en behulpzaam bent? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Leraar gezocht! geknipt voor jou.

Je verkent de ins en outs van het beroep en het studeren aan het hbo. Je volgt colleges, maakt kennis met studenten, proeft aan het lesgeven door een miniles te geven en loopt twee dagen stage, waarbij je mag kiezen uit basis- en voortgezet onderwijs of een dag in elk van de twee typen onderwijs. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken voor jouw vervolgstudie.

Wat ga je doen?

Na de kennismaking in de eerste bijeenkomst, waarin je ook je stagevoorkeur opgeeft, maak je kennis met onderwerpen als de bekwaamheidseisen voor leraar (basis- en voortgezet onderwijs), vak- en algemene didactiek, hoe het Nederlandse onderwijsstelsel in elkaar zit en de diploma’s die je nodig hebt om in het onderwijs te mogen werken. Je leert hoe je doelgericht observeert om van je observatie te leren en observeert een of meer van je eigen leraren op de manier waarop zij lesgeven. Je interviewt één of meer van je eigen leraren en je bereidt een les voor zoals al onze studenten dat doen. Je voert je (mini)les uit, je leert hoe je erop terugblikt om ervan te leren, je doet praktijkervaring op door je stage waarin je in gesprek gaat met studenten en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het beroep en de studie die je wilt gaan volgen, je leest van bijeenkomst tot bijeenkomst theorie die je bij dit alles helpt.

Je sluit de module af met een presentatie. Deze presentatie wordt beoordeeld door je hbo-docenten en telt mee in je cijfer voor het profielwerkstuk.

Als je presentatie met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een bewijs van deelname. Je beoordeling ontvang je later in de mail. Deze beoordeling gaat ook naar de contactpersoon van de school, die dit resultaat meeneemt naar de afronding van het Profielwerkstuk.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Locatie in Den Bosch

Frans Fransenstraat 15, Den Bosch

Locatiekaart op adres: Frans Fransenstraat 15, Den Bosch

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Hbo voorbereiding havo/vwo Leraar gezocht! | Eindhoven
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Schuilt er een leraar in jou?

Zeggen ze dat je duidelijk en begrijpelijk uitlegt? Dat je geduldig en behulpzaam bent? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Leraar gezocht! geknipt voor jou.

Je verkent de ins en outs van het beroep en het studeren aan het hbo. Je volgt colleges, maakt kennis met studenten, proeft aan het lesgeven door een miniles te geven en loopt twee dagen stage, waarbij je mag kiezen uit basis- en voortgezet onderwijs of een dag in elk van de twee typen onderwijs. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken voor jouw vervolgstudie.

Wat ga je doen?

Na de kennismaking in de eerste bijeenkomst, waarin je ook je stagevoorkeur opgeeft, maak je kennis met onderwerpen als de bekwaamheidseisen voor leraar (basis- en voortgezet onderwijs), vak- en algemene didactiek, hoe het Nederlandse onderwijsstelsel in elkaar zit en de diploma’s die je nodig hebt om in het onderwijs te mogen werken. Je leert hoe je doelgericht observeert om van je observatie te leren en observeert een of meer van je eigen leraren op de manier waarop zij lesgeven. Je interviewt één of meer van je eigen leraren en je bereidt een les voor zoals al onze studenten dat doen. Je voert je (mini)les uit, je leert hoe je erop terugblikt om ervan te leren, je doet praktijkervaring op door je stage waarin je in gesprek gaat met studenten en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het beroep en de studie die je wilt gaan volgen, je leest van bijeenkomst tot bijeenkomst theorie die je bij dit alles helpt.

Je sluit de module af met een presentatie. Deze presentatie wordt beoordeeld door je hbo-docenten en telt mee in je cijfer voor het profielwerkstuk.

Als je presentatie met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een bewijs van deelname. Je beoordeling ontvang je later in de mail. Deze beoordeling gaat ook naar de contactpersoon van de school, die dit resultaat meeneemt naar de afronding van het Profielwerkstuk.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Locatie Eindhoven

De Lismortel 25, Eindhoven

Locatiekaart op adres: De Lismortel 25, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dagen zijn op:

20 januari 2024 in Den Bosch, Sittard, Tilburg en Utrecht

21 januari 2024 in Eindhoven en Venlo

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Hbo voorbereiding mbo Pabo | 's-Hertogenbosch
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma

Pabo 

Bij de opleiding leraar basisonderwijs staat jouw ontwikkeling centraal. We dagen je uit om je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien. Tutoren, docenten en studenten begeleiden je hierbij.  

Placeholder for Fontys video
Wil jij je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien?

In vijf bijeenkomsten focussen we onder andere op het beroep van leerkracht basisonderwijs.

Het HBO voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er komt kijken bij het beroep en het studeren aan een pabo.  

Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma: 

De eerste dag … maak je kennis met de docenten, tutoren en studenten en het gebouw. Je krijgt daarna een toelichting op het programma. Je gaat van start met het onderdeel informatievaardigheden op het HBO en formuleren een eerste leervraag. 

De tweede dag … maak je kennis met een spelactiviteit, het maken van oefentoetsen en het testen van je competenties.  

De derde dag … krijg je les zoals je die op de pabo kunt verwachten. Onder begeleiding werken aan je eigen leervraag. 

De vierde dag ... krijg je een workshop: beeldend reflecteren. Je krijgt handvatten om je reflectie op een andere manier vorm te geven. 

De vijfde dag … ga je de opbrengsten presenteren en evalueer je het totale programma.  
 

Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

 • Inzicht krijgt in de werkwijze van de opleiding FHKE (pabo)
 • Concreet aan de slag gaat met een pedagogische of didactische leervraag.
 • Kennis maakt met het beroep leerkracht basisonderwijs.
 • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding te kunnen volgen.
 • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven.
 • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.

Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.


Data van de bijeenkomsten zijn:

 • vrijdag 24 november 2023
 • vrijdag 8 december 2023
 • vrijdag 15 december 2023
 • vrijdag 12 januari 2024
 • vrijdag 19 januari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen? Neem contact op met Michel van Ingen

Contactpersoon

Heb je vragen? Neem contact op met Joyce van den Boogaard

Aanwezigheidsplicht

Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Hbo voorbereiding mbo Pabo | Eindhoven
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma

Pabo 

Bij de opleiding leraar basisonderwijs staat jouw ontwikkeling centraal. We dagen je uit om je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien. Tutoren, docenten en studenten begeleiden je hierbij.  

Placeholder for Fontys video
Wil jij je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien?

In vijf bijeenkomsten focussen we onder andere op het beroep van leerkracht basisonderwijs.

Het HBO voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er komt kijken bij het beroep en het studeren aan een pabo.  

Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma: 

Op de eerste dag … maak je kennis met je tutor, je MBO-medestudenten en het gebouw.
Je maakt kennis met de opleidingsvisie.

Op de tweede dag … ga je in gesprek met je tutor. Je krijgt les en brengt een bezoek aan de mediatheek. Je maakt kennis met het onderwijslandschap.  

Op de derde dag … heb je tijd met je tutor waarin je aandacht besteden aan het SMART formuleren van de leerdoelstellingen.

Op de vierde dag ... Tutortijd met aandacht voor: zelfsturing; Urgency, HILL, Onderzoekende houding, jouw verwachtingen, werken aan presentaties, lesaanbod van een domeinexpert

Op de vijfde dag ... krijg je les en hou je een presentatie  

Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

 • Inzicht krijgt in de werkwijze van de opleiding FHKE (pabo)
 • Concreet aan de slag gaat met een pedagogische of didactische leervraag.
 • Kennis maakt met het beroep leerkracht basisonderwijs.
 • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding te kunnen volgen.
 • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven.
 • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.

Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.


Data van de bijeenkomsten zijn:

 • vrijdag 24 november 2023
 • vrijdag 8 december 2023
 • vrijdag 15 december 2023
 • vrijdag 12 januari 2024
 • vrijdag 19 januari 2024

Aanwezigheidsplicht

Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Hbo voorbereiding mbo Pabo | Tilburg
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma

Pabo 

Bij de opleiding leraar basisonderwijs staat jouw ontwikkeling centraal. We dagen je uit om je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien. Tutoren, docenten en studenten begeleiden je hierbij.  

Placeholder for Fontys video
Wil jij je talenten te ontdekken, om jezelf én de kinderen te laten groeien?

In vijf bijeenkomsten focussen we onder andere op het beroep van leerkracht basisonderwijs.

Het HBO voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er komt kijken bij het beroep en het studeren aan een pabo.  

Zo leer je tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma: 

De eerste dag … maak je kennis met de docenten, tutoren en studenten en het gebouw. Je krijgt daarna een toelichting op het programma. Je gaat van start met het onderdeel informatievaardigheden op het HBO en formuleren een eerste leervraag. 

De tweede dag … maak je kennis met een spelactiviteit, het maken van oefentoetsen en het testen van je competenties.  

De derde dag … krijg je les zoals je die op de pabo kunt verwachten. Onder begeleiding werken aan je eigen leervraag. 

De vierde dag ... krijg je een workshop: beeldend reflecteren. Je krijgt handvatten om je reflectie op een andere manier vorm te geven. 

De vijfde dag … ga je de opbrengsten presenteren en evalueer je het totale programma.  
 

Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

 • Inzicht krijgt in de werkwijze van de opleiding FHKE (pabo)
 • Concreet aan de slag gaat met een pedagogische of didactische leervraag.
 • Kennis maakt met het beroep leerkracht basisonderwijs.
 • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding te kunnen volgen.
 • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven.
 • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.

Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.


Data van de bijeenkomsten zijn:

 • vrijdag 24 november 2023
 • vrijdag 8 december 2023
 • vrijdag 15 december 2023
 • vrijdag 12 januari 2024
 • vrijdag 19 januari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen? Neem contact op met Monique van Oers

m.vanoers@fontys.nl

Contactpersoon

Heb je vragen? Neem contact op met Wilbert Simonse

w.simonse@fontys.nl

Aanwezigheidsplicht

Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Meer weten over de opleiding Leraar Basisonderwijs

Voor vragen over inschrijven en toelating kun je contact opnemen met het bedrijfsbureau; de contactgegevens vind je onderaan de webpagina.

Docent Kirsten stelt zich voor

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Stel jouw vraag aan een docent

Kirsten de Mönnink, docent in Eindhoven

Stuur een mail

Jules Storken, docent in Venlo

Stuur een mail

Machteld Hagnauer, docent in Den Bosch

Stuur een mail

Patrick van den Brand, docent in Tilburg

Stuur een mail

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je kunt de opleiding leraar basisonderwijs op verschillende locaties volgen. Iedere locatie heeft
z’n eigen karakter. Hieronder vind je meer informatie over onze locaties, maar
meld je vooral aan voor één van onze studiekeuzeactiviteiten. Zo kom je
erachter welke locatie het beste bij jou past.

Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen, hebben we de veelgestelde vragen gebundeld.

 

Locaties en contact Leraar Basisonderwijs