Sprint naar content

Docent Theater

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Agenda

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Theatermaker én lesgeven... Ben je gepassioneerd over theater en wil je graag je creativiteit en kennis delen met anderen? Dan is de HBO opleiding Docerend theatermaker echt iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je zelf theater maken en zelf te spelen. Ook leer je anderen te inspireren en te begeleiden. Na de bacheloropleiding ben je Docerend Theatermaker (ook wel docent theater of docent drama genoemd). Je maakt, je speelt, je geeft les.

Over de opleiding Docent Theater

Ons doel is je in vier jaar op te leiden tot professioneel theatermaker die verbinding legt tussen spelen, acteren en anderen coachen en inspireren.

De opleiding is praktijkgericht: Je leert en onderzoekt door te doen, je speelt veel zelf en werkt samen met je klasgenoten en docenten. Praktijkervaring doe je op tijdens stages en projecten in het onderwijs en daarbuiten.

Na het behalen van je diploma ga je bijvoorbeeld aan de slag als theatermaker, docent theater, regisseur, trainingsacteur of ondernemer.

Ben je al theatermaker en wil je als docent drama anderen coachen, lesgeven en inspireren? Dan is de opleiding in deeltijd interessant voor je.

Waarom de opleiding Docent Theater?

 • Kleinschalige community met betrokken docenten
 • Samen werken en samen onderzoeken
 • Leren door te doen en veel spel
 • Theater maken is de basis voor de docent die je wordt

Sfeerafbeelding Fontys

 

Hoe ziet je week eruit?

Je werkt in projecten. Elk jaar bestaat uit drie verschillende projecten waarin je speelt, theater maakt of lesgeeft. Dit kan zowel met als in het werkveld. Tijdens elk project krijg je expertlessen zoals stem, koor en beweging. Je krijgt ook projecturen waarin je een voorstelling speelt of maakt of lessen ontwerpt. Het belangrijkste is dat je tijdens deze projecten groeit in spelen, theater maken en lesgeven. Zie het als een playground waar je zelfstanding of samen met je klasgenoten onderzoekt, repeteert en leert. Waar nodig schakel je de hulp in van je docenten.

In de video krijg je een kijkje binnen de opleiding. Wil je hierna meer kijkjes in de keuken (letterlijk want we hebben een eigen huiskamer met keuken)? Volg ons dan op Instagram.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat ga je leren?

We zijn een praktijkgerichte opleiding waarbij je veel bezig bent met theater maken, toneel spelen en lesgeven. Dit betekent óók samen de slappe lach hebben om je fouten, keer op keer opnieuw proberen en nieuwe kanten van jezelf ontdekken. Tijdens elke les speel je, maak je en geef je ook een beetje les. Er is ook een deel theorie.

 • Lessen als improvisatie, beweging, stem, koor, dramaturgie, speldidactiek, onderwijskunde en spelcoaching
 • Veel praktijkervaring via opdrachten en stages in het werkveld
 • Zelfstandig én samenwerken
 • Doorzetten en grenzen verleggen
 
Juul Veraa vertelt waarom je Docerend theatermaker studeert:

Juul Veraa

“Vanaf dag één voel je je thuis. Als docerende makers worden we verbonden met docenten, het werkveld en zeker ook met elkaar.”
 
 
 

Auditie doen, hoe werkt dat bij ons?

Om toegelaten te worden tot de opleiding ga je eerst door een driedaagse auditie. Onze studenten ervaarden de auditie als leuk, leerzaam en als een veilige plek waar ze zichzelf konden zijn. En dat is voor ons het allerbelangrijkste: dat je jezelf bent. We letten vooral op hoe leerbaar je bent door te kijken naar hoe je bijvoorbeeld omgaat met feedback. Verder krijg je les in spelen, bewegen en theater maken.

Hoe ziet de auditie eruit? 

Dag 1 – spelen en maken 

Onder begeleiding van twee docenten en twee studenten ga je aan de slag met ‘spelen’ en ‘theater maken’. Bij spel werken we met korte improvisatie opdrachten. Bij ‘theater maken’ krijgt je een opdracht om in duo’s een korte scene te maken. Het is een leuke en leerzame dag waarvoor je niets hoeft voor te bereiden.  

 

Aan het einde van de dag krijg je te horen of je door bent naar de volgende twee dagen. 

 

Dag 2 – samen maken 

Je hoeft wederom niets voor te bereiden. Onder begeleiding van 2 3de of 4de jaars studenten van de opleiding ga je theater maken. Je krijgt van ons een opdracht waaraan je in een groep gaat werken. Aan het einde van de dag presenteer je kort wat je hebt gemaakt. Hoe ging de samenwerking? En was het resultaat?  

Je bent sowieso door naar de volgende dag 3. Aan het einde van dag 2 krijg je een opdracht voor dag 3. Die bereid je dus wel voor. 

Dag 3 – motivatie gesprek en je performance 

Je hebt de opdracht voorbereid. Deze presenteer je aan twee docenten en de andere auditanten. Na de presentatie heb je tijd om verder te werken aan je presentatie. Ook heb je een motivatiegesprek met twee docenten. We willen graag weten wie je bent en wat jou beweegt.  

Aanmelden voor de auditie of eerst nog even kennismaken? 

Wil je je aanmelden voor de auditie? Dat kan. Meld je dan eerst aan via studielink. Als je dit hebt gedaan, ontvang je vanzelf een mail van hoe je je aanmeldt voor de auditie. Daarin lees je ook wat je mag verwachten en krijg je van ons een thuisopdracht. 

 

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt of eerst kennis wilt maken met de opleiding. Mail ons dan even.

 

In deze video vertellen studenten en docenten over auditie doen. Wil je daarna meer weten? Volg ons dan op Instagram.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.

Aanvullende toelatingseisen: auditie
Voor toelating tot de opleiding Docent Theater moet je een selectieprocedure (auditie) van drie dagen doorlopen. Ter voorbereiding op die dagen moet je een thuisopdracht maken en uploaden. Deze thuisopdracht wordt medio december gepubliceerd.

Data voor de audities zijn

 • Sessie 1: 22, 23, 24 april 2024
 • Sessie 2: 26, 27, 28 juni 2024

 
Placeholder for Fontys video
Gedurende de opleiding ontwikkel je steeds meer je eigen manier van lesgeven en theater maken. Zo wordt iedere student uniek.”
Student Niek Claassen
 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 22 uur les
 • 18 uur zelfstudie

Het eerste jaar is verdeeld in drie projecten die allemaal in het teken staan van spelen, theater maken en lesgeven.

 • Je gaat spelend leren: veel zelf spelen en een zelfportret maken.

 • Je gaat één les maken. Deze les geef je in het voortgezet onderwijs.

 • Je doet mee aan het Makerslab. Dit betekent dat je een kleine voorstelling gaat maken.

Tijdens de projecten werk en onderzoek je veel samen met je klasgenoten. Je maakt kennis met jezelf als speler, docent en theatermaker. 

Lessen
Je krijgt les in improvisatie, beweging, stem, koor en dramaturgie.

Tijdens het tweede jaar staat spelen, theater maken en lesgeven (educatie) weer centraal. Je gaat je meer verdiepen.

 • Praktijkervaring doe je tijdens dit jaar op door met een klasgenoot stage te lopen op het voortgezet onderwijs.

 • Met een klein groepje ga je een voorstelling maken.

 • In de laatste periode van dit jaar speel je in voorstellingen waarbij je samenwerkt met verschillende theatergezelschappen.

Vakken
Vakken die je krijgt in dit blok: speldidactiek, onderwijskunde, leer- en adolescentiepsychologie, spel, stem, beweging, intervisie en dramaturgie.

In jaar 3 ga je meer je eigen visie vormen op het vak van theater maken en lesgeven. Dit is hoe je dit doet:

Tijdens de gehele opleiding doe je veel praktijkopdrachten. Daarnaast loop je stage. Wat je precies gaat doen is per werkplek verschillend. Tijdens de stages oefen je bijvoorbeeld het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. Je hebt de controle over je eigen leerproces. Stagelopen in het buitenland is ook een mogelijkheid!

Het afstudeertraject bestaat uit een stage, bijvoorbeeld op een centrum voor de kunsten, bij een professioneel theatergezelschap, op een middelbare school of bij een amateurtoneelgroep.

Daarnaast doe je een praktijkgericht onderzoek waarin je jouw visie op theatereducatie verder ontwikkelt.

 
 

Na je opleiding

Je studeert af met de titel Bachelor Docent Theater (ongegradeerd). Dit betekent dat je op alle niveaus les mag geven. Maar het werkveld is breder dan het onderwijs.

Afgestudeerden worden bijvoorbeeld (ook):

 • theaterdocent
 • regisseur
 • jeugdtheatermaker
 • trainingsacteur
 • cultureel ondernemer

Neem een kijkje op de Digital Stage pagina van onze afgestudeerden waar ze terugkijken op hun studie en vooruitkijken naar de toekomst.

 
Alumnus Ruby Kieft, docerend theatermaker, zegt:

"Theater is de manier om mensen die op individuele eilandjes leven, samen te brengen. Als je begint vanuit de ander, maakt het hokje "doelgroep" geen verschil."

Alumnus Ruby Kieft, docerend theatermaker, pedagoog en theaterdocent bij Theater Stap.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Docent Theater

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Theater? Ga dan naar de collegegeldmeter.

Aanvullende kosten
Naast het collegegeld moet je ook rekenen op kosten voor:

 • een laptop
 • excursies / museumbezoek / theatervoorstellingen, circa € 350
 • boeken, readers, dictaten enzovoorts circa € 200 per studiejaar
 • stages en projecten in het werkveld; de opleiding vergoedt geen (stage)reiskosten

Aanmelden bij Fontys Academy of the Arts

Aanmeldproces

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2024.

2. Meld je aan voor de toelating

Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van faa-admission@fontys.nl met hierin een link naar je persoonlijke dossier voor de toelating

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.