Sprint naar content

Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Agenda

 • Open dagen
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Wil jij werken in de sportwereld als marketeer, sponsordeskundige of productmanager bij je favoriete sportclub of sportmerk? En beschik jij over een enorme passie voor sport én een winnaarsmentaliteit? Dan is de opleiding Commerciële Economie – SPECO Sportmarketing echt iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de opleiding Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing leiden we je in vier jaar op tot sportmarketeer of -manager. We stomen je klaar voor de snelle wereld van sport en business. En dat gaat breed: van voetbal, hockey en wielrennen tot eSports, van sportbonden zoals de KNVB en KNHS, tot sponsoren en foundations, van sportmarketingbureaus tot sportmerken, van evenementen tot verenigingen, nationaal en internationaal. Sporten zelf staat niet op het programma maar verder staat alles in het teken van de sportwereld.

Waarom SPECO Sportmarketing bij Fontys?

 • Onderwijs met volledige focus op de sportwereld vanaf het eerste studiejaar
 • Werken aan vraagstukken voor echte opdrachtgevers uit het werkveld
 • Persoonlijk, kleinschalig en coachend onderwijs
 • Een eigen coach en een vast rooster
 • Enthousiaste docenten met passie voor sport, uit de sportpraktijk en expertise in de sportbusiness
 

Wat ga je leren?

Bij de opleiding SPECO Sportmarketing staat alles in het teken van sport in combinatie met economie. Je wordt opgeleid tot professional op het gebied van marketing en sales in de sportbusiness. Je leert over de interactie tussen sportorganisaties en -merken en hun stakeholders. En hoe deze kan worden versterkt met branding, marketing en sponsoring. Ook komt het omgaan met grote commerciële belangen aan bod.

Daarnaast krijg je inzicht in hoe je als sportmarketeer inspeelt op klantbehoeften, of hoe je behoeften creëert door het ontwikkelen van producten of diensten die aansluiten bij de klantvraag.

Tijdens de workshops werk je aan de vaardigheden waaronder samenwerken, onderzoeken, plannen en organiseren, commercieel denken, presenteren en verkopen. Vervolgens pas je jouw kennis en vaardigheden direct toe in projecten met vraagstukken van uiteenlopende opdrachtgevers uit de praktijk. Daarmee krijg je inzicht in diverse beroepen zoals (digital) sportmarketeer, accountmanager, projectmanager en eventmanager.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

SPECO Sportmarketing en SPECO Sportcommunicatie

Hoe zien de opleidingen SPECO Sportmarketing en SPECO Sportcommunicatie eruit? Bekijk de video waarin kort wordt uitgelegd wat de opleidingen en het werkveld inhouden.

 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 454 respondenten
3,6 gemiddeld, 5742 respondenten
Aantal eerstejaars
 
363
228
Door naar het tweede jaar
 
67%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 37%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
47%
Doorstuderen
 
13%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
84%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Commerciële Economie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportmarketing.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

 

Placeholder for Fontys video
Ik heb mezelf écht leren kennen tijdens de studie."
Lees hier het verhaal van oud-student Stijn Verhoeven
 

Opbouw

In het eerste jaar heb je elke periode een vast rooster van circa 20 uren verspreid over vier dagen. Op de vaste schooldagen heb je kennislessen, vaardighedenworkshops, Engels, SPECO pro en werk je aan projecten. Dit studiejaar staan de volgende onderwerpen centraal: sportmarketing, sales en accountmanagement, online marketing en sportmanagement.

De kennislessen en vaardighedenworkshops worden in de klas gegeven door docenten. Daarna ga je in de projecturen samen met je projectgroep onder begeleiding van je coach aan de slag. Daarin gebruik je de kennis en vaardigheden uit de lessen. Doordat de opleiding SPECO Sportmarketing persoonlijk en coachend onderwijs biedt, staan docenten en studenten dicht bij elkaar. Dit betekent goede begeleiding en alle ruimte voor jouw vragen.

Verder krijg je regelmatig gastlessen van oud-studenten en andere professionals uit de sportwereld. Ook bezoeken we sportorganisaties en grote sportevenementen.

Met het vak SPECO pro ontwikkel je soft skills zoals bijvoorbeeld: plannen en organiseren en het geven en ontvangen van feedback. Verder vergroot je jouw kennis van de sportwereld.

Naarmate je verder komt in de opleiding krijg je meer verantwoordelijkheid en regie over jouw eigen leerproces. Zo leer je steeds zelfstandiger werken.

In het tweede jaar kom je meer te weten over social marketing en activatie. Je werkt in een project van een betaald voetbalorganisatie. Onderwerpen die centraal staan zijn sportsponsoring, sportevents, fanengagement en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

In de tweede helft van het tweede jaar ga je stage lopen of een minor volgen.

Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Je loopt stage bij een (sport)organisatie naar keuze. Een stage in het buitenland is ook mogelijk. Bij het vinden van een stageplek kun je rekenen op het uitgebreide SPECO-netwerk van oud-studenten en andere professionals in de sport.

Ook kun je kiezen om eerst een minor te volgen. Volg onze eigen minor
Waardecreatie binnen de topsport, een minor binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.

In het derde jaar ga je het eerste half jaar stage lopen als je in het tweede jaar een minor hebt gevolgd. En als je in het tweede jaar al op stage bent geweest dan volg je een minor naar keuze.

In de tweede helft van het derde jaar ga je je verder specialiseren in de richting van jouw interesses. In de projecten leer je over business modelling, consumentengedrag en strategische marketing.

Het laatste jaar staat in het teken van afstuderen. In het begin van dit jaar ga je jezelf verder specialiseren in een bepaald kennisgebied, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen in een richting waarin jouw interesses liggen. Dit doe je door te werken aan vraagstukken in de praktijk bij een afstudeerorganisatie naar keuze.

 
 

Na je opleiding

Na vier jaar hard trainen en samen leren word je beloond met een hbo-diploma en een regelrechte springplank naar een baan in de sportbusiness. Zo kun je aan de slag gaan als:

 • (Digital) sportmarketeer
 • Accountmanager
 • Eventmanager
 • Sportmanager
 • Productmanager
 • Manager sponsoring
 • Sportbeleidsmedewerker
 • Verenigingsadviseur
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Tom van Dijk (alumnus)

Nu accountmanager PSV: "Ik heb heel veel praktijkervaring opgedaan tijdens mijn studie, die ik vandaag de dag nog steeds toepas."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis, meld je aan voor een open dag en kom meelopen of proefstuderen. Houd onze website goed in de gaten voor nieuwe datums. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie - SPECO Sportmarketing

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Kosten studiereizen
Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.


Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale vragenlijst van je opleiding.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locatie en contact CE-opleiding Speco Sportmarketing