Sprint naar content

Minor Trendwatching

Startmoment(en)
September, February
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Taal
Nederlands, Engels
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week

De Nederlandstalige minor start bij minimaal 25 deelnemers.

 • Over deze minor
 • Wat gaan we doen?
 • Literatuur
 • Toetsing
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven

Wist je dat bij bedrijven zoals Philips een hele afdeling zit met trendonderzoekers die continu nieuwe ontwikkelingen monitoren? Wil jij ook graag leren hoe je trends kunt signaleren en onderzoeken? En hoe je deze vervolgens doorvertaald merken en organisaties? Dan zit je bij de minor Trendwatching op de juiste plek! De minor Trendwatching staat in het teken van nieuwsgierig zijn en open staan voor veranderingen. Verder leer je de wereld door de bril van een trendonderzoeker te bekijken.

Gedurende deze minor leer je hoe je systematisch trends kunt signaleren, analyseren en toepassen. Met deze kennis zul je in staat zijn om organisaties te adviseren hoe zij zich kunnen aanpassen aan de snel veranderende wereld en op die manier op lange termijn succesvol te zijn.

Je leert wat trends zijn en hoe je ze opspoort, maar ook hoe je trends beschrijft en visualiseert. Verschillende methodieken en technieken van trendonderzoek vormen hiervoor de basis.

Trendrapport op maat

In de laatste fase van de minor Trendwatching maak je een trendrapport op maat voor een bij jouw achtergrond of interesse passend bedrijf, merk of organisatie. Met zo'n onderzoek geef je bedrijven inspirerende en vernieuwende input om met producten, diensten of beleid beter in te kunnen spelen op veranderingen in consumentenbehoeftes.

Sfeerafbeelding Fontys

Een van de eindpresentaties van de minor Trendwatching, tijdens de Expoday.

  De minor wordt gedoceerd door een vast team gemotiveerde docenten. Veel van hen zijn naast hun aanstelling bij Fontys ook werkzaam in de praktijk. Iedere docent heeft een andere achtergrond: van antropologie tot geschiedenis, van mode-academie tot kunstgeschiedenis.

  Naast dit vaste team werken we ieder jaar met verschillende gastdocenten samen. Zij vertellen verhalen uit de praktijk.

  Excursies

  Trends signaleren doe je niet door achter je computer te hangen of in een klaslokaal te zitten. Daarom ga je ook een aantal keren op excursie tijdens de minor. Tijdens deze fieldtrips maak je bijvoorbeeld een trendtour door een stad, je bezoekt een expositie of gaat op bezoek bij een trendbureau of bij een ander bedrijf dat met trendverkenningen werkt.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Bezoeker tijdens de eindpresentaties van de minor Trendwatching, tijdens de Expoday.

  • Delia Dumitrescu, A Roadtrip to Innovation.
  • Els Dragt, How to Research Trends.
  • Reader met aanvullende literatuur.
  Sfeerafbeelding Fontys

  Een van de eindpresentaties van de minor Trendwatching, tijdens de Expoday.

   Bij de minor toetsen we je kennis en vaardigheden op verschillende manieren, via kennistoetsen, groepsopdrachten en individuele opdrachten.

   Je kunt de minor afronden door:

   • Op alle toetsonderdelen van de minor een voldoende te halen (minimaal 5,5).

   Groepsopdrachten:

   • Trendlandschap;
   • Trendanalyse.

   Individuele toetsen en opdrachten:

   • Personal trendproces (in drie delen);
   • Trendrapport;
   • My TrendDNA (eindpresentatie).
   Sfeerafbeelding Fontys

   Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

   (Online) minor voorlichtingsweek
   Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek van 25 t/m 28 maart 2024. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Aanmelden is nu mogelijk!

   Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

   Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


   • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
   • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.

     Fontysstudent let op: voldoende plek in Progress betekent níet dat er ook nog voldoende plek ís. Het aanmelden voor deze minor gebeurt namelijk via diverse kanalen, waaronder kiesopmaat.nl. Wachten met inschrijven omdat je denkt dat er nog plek is kán dus betekenen dat je je uiteindelijk te laat inschrijft. En dat de minor van je voorkeur vol is.

     Meet our minor

     Op 5 november vond onze talkshow 'Meet our Minors' plaats. Daarin kwamen alle vijf de ACE-minoren aan bod in één talkshow. Heb jij de talkshow gemist? Bekijk deze hier dan terug. Wie weet meeten we jou dan in onze minor!

     Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

     Ontdek de minor Trendwatching

     Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

     Sfeerafbeelding Fontys
     Minor information in English

     Meer weten?

     Neem contact op met de coördinator van de minor Trendwatching.

     minortrendwatching@fontys.nl

     Fontys Academy for the Creative Economy

     Prof. Goossenslaan 1-08, Tilburg

     Locatiekaart op adres: Prof. Goossenslaan 1-08, Tilburg