Sprint naar content

Consultancy

Startmoment(en)
September, February
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
wekelijkse coachingsgesprekken, ‘on demand’ extra ondersteuning

Zoek je een minor waarbij je precies die skills leert die je nodig hebt in het bedrijfsleven? Lijkt het je leuk om samen met je medestudenten van allerlei verschillende opleidingen ons adviesbureau te runnen? Dan is de minor Consultancy bij Fontys iets voor jou.

Waarom de minor Consultancy?

 • Je maakt een enorme sprong in je ontwikkeling, waarmee je je onderscheidt van leeftijdsgenoten;
 • Je krijgt veel ruimte voor eigen initiatief; bepaal zelf hoeveel uitdaging je wilt;
 • Je start met een gedegen introductieprogramma ‘aan de slag als junior consultant’, met onder meer masterclasses vanuit het bedrijfsleven;
 • Je krijgt de mogelijkheid om zelf opgeleid te worden tot business coach.

Multidisciplinair team

Je maakt deel uit van een gemengd team dat bestaat uit medestudenten van allerlei verschillende ‘bedrijfsgerichte’ opleidingen. Denk hierbij aan (Technische) Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Finance & Control, Human Resource Management (HRM), Informatica (ICT), Ondernemerschap & Retail Management, Rechten en Vastgoedkunde. Andere studies zijn ook mogelijk, zolang het je leuk lijkt om adviesklussen voor het bedrijfsleven uit te voeren.

Run samen ons adviesbureau

Samen met je medestudenten ga je ons adviesbureau Fontys Consultancy Strijp-S runnen. Dit betekent dat jullie zelf op zoek gaan naar klanten, opdrachten voor hen uitvoeren, werkoverleg houden, de financiën beheren, onze website en social media onderhouden, nieuw personeel werven, evenementen organiseren voor onze stakeholders, etc. In onderling overleg bepalen jullie wie welke interne functies of taken op zich neemt.

Veel vrijheid

Je krijgt tijdens deze minor veel vrijheid en kunt zelf kiezen hoeveel uitdaging je wilt. Hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer je natuurlijk kunt leren. Dus als jij een extra project erbij wilt doen, ga je gang! Maar het is ook mogelijk om juist een gezonde mix te zoeken tussen de tijd die je in de minor stopt en je privéleven. Aangezien dit geen ‘schoolse’ minor is, is er wat minder structuur is dan je wellicht bent gewend. Zo zijn er geen verplichte modules, vakken of kennistoetsen. Hierdoor lijkt deze minor veel meer op ‘werken in het bedrijfsleven’ dan op een reguliere minor.

Placeholder for Fontys video
Verantwoordelijk en vrijheid
Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wil je graag zelf beslissen wat voor projecten je gaat doen? Sluit je dan aan bij ons gezellige team!

Bij Fontys Consultancy kies je zelf aan welke projecten je wilt werken. Wij geloven namelijk dat je meer leert én beter je best doet, wanneer je zelf mag kiezen waaraan jij je wilt verbinden.

Meerdere opdrachten tegelijk

Je gaat meerdere opdrachten tegelijkertijd uitvoeren, misschien wel een stuk of vijf. Dit lijkt enorm veel, maar je zult merken dat je niet altijd vooruit kunt met projecten doordat je op de opdrachtgever aan het wachten bent. Het is dan prettig dat je vooruit kunt met andere projecten.

Aan wat voor soort projecten kun je dan denken? Dit kan een marktonderzoek zijn, een communicatiecampagne, een financieel plan, een procesoptimalisatie, het bouwen van een dashboard of wat dan ook. Eigenlijk is alles mogelijk, zolang het gaat om een opdrachtgever die een advies of oplossing nodig heeft voor zijn vraagstuk.

Het gaat erom dat je zelf een ‘workload’ probeert te zoeken waarbij je altijd lekker aan het werk kunt zijn, zonder je te hoeven vervelen. Daarbij kun je kiezen of je vooral opdrachten wilt uitvoeren op je eigen vakgebied, of dat je ook eens mee wilt doen aan opdrachten op een ander terrein. Hierdoor krijg je een veel bredere kijk.

Ondersteuning

Iedereen krijgt een buddy/studentcoach en een bedrijfsmentor/docentcoach toegewezen. De studentcoach is er om jou te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Samen met je buddy/studentcoach bespreek je waar je eventueel tegenaan loopt.

Als je ergens tegenaan loopt, zoek je in eerste instantie met je medestudenten en je studentcoach naar een oplossing. Mocht je er alsnog niet uitkomen, dan kun je terecht bij je bedrijfsmentor/docentcoach. Voor inhoudelijke ondersteuning staan vakdocenten en professionals uit het werkveld altijd voor je klaar.

Werktijden

Bij Fontys Consultancy hebben we geprobeerd een goede mix te zoeken tussen werken vanaf kantoor, werken vanaf huis en andere bezigheden. In principe ben je 6 uur per dag gedurende vier dagen per week op kantoor aanwezig om aan opdrachten te werken en met elkaar te overleggen, tenzij je naar een opdrachtgever gaat. Er is de mogelijkheid om op kantoor te werken van 8.00 - 14.00 uur, van 9.00 - 15.00 uur of van 10.00 - 16.00 uur. Buiten deze tijden kun je dan vanuit de trein of vanaf huis aan de slag met je werkzaamheden voor opdrachtgevers of met je ‘portfolio’ (hierover later meer). Zo kan een student met meer reistijd desgewenst wat later op de dag starten en kan een student die om 17.00 uur bij zijn of haar bijbaan moet beginnen de werktijden bij Fontys Consultancy hierop afstemmen.

Flexibele dag

Hiernaast heeft elke junior consultant één flexibele dag per week. Voor deze dag zijn er drie opties:

- Je werkt deze dag vanaf huis aan werkzaamheden voor Fontys Consultancy

- Je werkt deze dag buiten Fontys Consultancy om aan je persoonlijke ontwikkeling,bijvoorbeeld bij je stagebedrijf of een andere ‘relevante’ bijbaan

- Je gebruikt deze dag om lessen van bepaalde vakken in te halen en te studeren voor je herkansingen

Stel je hebt een fijne bijbaan in jouw studierichting, waar je aan je persoonlijke leerdoelen kunt werken, dan geven we over het algemeen toestemming dit te doen. We zullen echter altijd kijken naar het totaalplaatje: het team en onze opdrachtgevers mogen er niet onder lijden. Overleg daarom altijd even met je bedrijfsmentor/docentcoach en je medeconsultants.

Werkweek

We starten elke werkweek met een werkoverleg, waarbij we onder meer een rondje langs alle teamleden doen. Zo weet iedereen waar jij zoal mee bezig bent en waar je eventueel hulp bij nodig hebt. Ook is dit een goed moment om mededelingen te doen die interessant of nuttig zijn voor het hele team. Elke werkdag werk je -al dan niet samen- aan je opdrachten. Als je een gesprek hebt met je buddy/studentcoach of met je bedrijfsmentor/docentcoach, leg je de feedback van hem/haar digitaal vast. Zo is het mogelijk je ontwikkeling per week te monitoren.

Aanleggen portfolio

Op vrijdagmiddag kijk je samen met je medestudenten terug op de afgelopen week en ga je onder begeleiding van een afstudeerstudent werken aan het aanleggen van je portfolio. Dit portfolio bestaat uit een verzameling ‘bewijsmateriaal’ waarmee je aan het einde van de minor kunt aantonen dat je de leerdoelen hebt behaald. Tijdens het eindgesprek met de bedrijfsmentor/coach licht je op verzoek onderdelen uit dit portfolio toe.

Nadenken over jouw inbreng

Om gerichter op zoek te gaan naar geschikte opdrachten vragen wij je aan het begin van de minor na te denken over wat jij voor opdrachtgevers kunt betekenen en wat voor soort opdrachten je leuk vindt om te doen. Hiernaast is het de bedoeling dat je -naast de leerdoelen vanuit de minor- leerdoelen inbrengt waaraan je graag wilt werken. Als je bijvoorbeeld wilt leren om jezelf beter te ‘verkopen’, kun je er bewust voor kiezen actief mee te doen tijdens acquisitiegesprekken. Wil je juist beter leren plannen, dan ga je daar onder begeleiding van je bedrijfsmentoren/coach aan werken.

Vrije dagen / vakantie

Als je een vrije dag of vakantie wilt inplannen, gaat dat in onderling overleg. De niet-gewerkte dagen haal je dan op een later tijdstip in. Het is echter ook mogelijk om bijvoorbeeld één dag per week bij je stagebedrijf te werken, mits je daar aan je persoonlijke leerdoelen werkt.

Urenregistratie

De uren die je aan een bepaald project werkt, houd je bij in een programma voor urenregistratie. Zo kunnen we goed zien hoeveel uren we als team met een opdracht bezig zijn (geweest).

Voor deze minor stel je een portfolio samen. Dit portfolio bestaat uit een verzameling ‘bewijsmateriaal’ waarmee je aan het einde van de minor kunt aantonen dat je de leerdoelen hebt behaald. In de laatste week / weken van de minor krijg je een eindgesprek, waarin je op verzoek onderdelen uit dit portfolio toelicht. Er zijn dus geen kennistoetsen. In de minorregeling vind je meer informatie over het onderwerp ‘toetsing’.
coördinator Kelly legt de werkwijze uit

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


 • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
 • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
  • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.

   Aanvullende inschrijfvoorwaarden

   Om je aanmelding compleet te maken is het van belang dat je een motivatiebrief (of een filmpje waarin je je motivatie voor deze minor toelicht) stuurt naar fec-minoren@fontys.nl. We nodigen je dan uit voor een intakegesprek. In dat gesprek bekijken we samen in hoeverre de minor aansluit bij je verwachtingen.

   Let op: er is een beperkt aantal plaatsen voor deze minor. Om ervoor te zorgen dat we ook daadwerkelijk multidisciplinaire teams krijgen, worden er max. 6 studenten van dezelfde (of een vergelijkbare) opleiding toegelaten. Hierbij geldt de volgorde van aanmelding. Wees er dus snel bij!

   Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

   (Online) minor voorlichtingsweek
   Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek van 11 t/m 14 november 2024. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Aanmelden is nu mogelijk!

   Deze minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Economie en Communicatie.

   Heb je een inhoudelijke vraag over deze minor? Stel deze gerust aan minor-coördinator Kelly van der Heijden via de telefoon of de e-mail.

   Voor administratieve vragen over bijvoorbeeld inschrijvingen kun je terecht bij Team Minoren via fec-minoren@fontys.nl.