Sprint naar content

Verpleegkunde | voor mbo-verpleegkundigen

  • 2,5 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Duaal
Start februari en september | Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

  • Open dagen

Ben jij mbo-verpleegkundige en op zoek naar verdieping? Wil je leren en werken combineren? En zet jij je in voor de best passende zorg voor iedere patiënt? Kies dan voor de verkorte duale opleiding Verpleegkunde voor mbo-verpleegkundigen!

Over de opleiding

Omdat je al een diploma als mbo-verpleegkundige hebt, duurt deze opleiding in totaal 2,5 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school. En je werkt en leert minimaal 24 uur bij een zorginstelling, waar je je werkomgeving gebruikt als leerplaats. Voor de start van de opleiding stellen Fontys, de werkgever en de student een 3-partijenovereenkomst op. 

Naast algemene verpleegkundige kennis verdiep je je in de specifieke context waarin jij werkzaam bent. Deze opleiding stemt leren en werken goed op elkaar af, waardoor je echt aan de slag kunt als hbo-verpleegkundige.

Waarom de opleiding Verpleegkunde duaal?

  • Verkort traject van 2,5 jaar, speciaal voor mbo-verpleegkundigen
  • Kleine face-to-face lesgroepen én digitaal onderwijs
  • Bevlogen docenten die je helpen om het beste uit jezelf te halen
  • Ruimte om je professioneel en persoonlijk te ontwikkelen
  • Aandacht voor de combinatie werken-leren-privé
 

Wat ga je leren?

Je leert de best mogelijke zorg, op hbo-niveau, te geven aan iedere patiënt. Je verdiept je in hoe je de zorgvraag achterhaalt en tot een zorgplan komt. Dit doe je door nauwkeurig te observeren, grondig te onderzoeken en kritisch te zijn. Je leert samenwerken, communiceren en organiseren. Bovendien werken we met casuïstieken uit de praktijk. 

  • Goede mix tussen theorie en praktijk
  • Vakken als anatomie, fysiologie en pathologie
  • Effectief leren communiceren
 
Placeholder for Fontys video
We werken tijdens de lessen veel met casuïstieken uit de praktijk.
 

Hoe ziet je week eruit?

Als duale student ga je 1 dag per week naar school en heb je een aanstelling van minimaal 24 uur bij een zorginstelling, waar je werkt en leert. 

Vind de balans
 
Voor de opleiding zijn een goede planning en balans tussen werk, studie en privé nodig. Het combineren van een duale opleiding met een baan en/of gezin vergt zelfstandigheid, motivatie en discipline. Daar zijn wij ons van bewust en we houden rekening met elke persoonlijke situatie. We verwachten van jou een zelfstandige leerhouding en zelfsturing, waarbij je de opgedane kennis op de werkvloer kunt aantonen.

Eindhoven of Tilburg

In september start de duale opleiding Verpleegkunde in Eindhoven en Tilburg (bij voldoende aanmeldingen). In september 2024 starten we alleen in Eindhoven.

In februari start deze opleiding alleen in Eindhoven.  

Opstart in Tilburg

Wanneer je in Tilburg start is dit vooral voor het eerste half jaar van de opleiding. Na deze periode vindt het onderwijs voornamelijk in Eindhoven plaats.

 
 

Toelating

Mbo-Verpleegkunde
De verkorte opleiding Verpleegkunde duaal is alleen toegankelijk met een diploma mbo-Verpleegkunde (niveau 4), en je moet minimaal 24 uur per week werken bij een zorginstelling.

 

Placeholder for Fontys video
Tijdens de lessen kom je voortdurend in aanraking met praktijkechte situaties en zijn er veel mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen met andere studenten."
 

Opbouw

De onderwijsgroepen bestaan uit ongeveer 16 studenten. Alle vakken en opdrachten die je krijgt zijn verbonden aan situaties uit de praktijk.

Praktijkechte situaties 
Tijdens de lessen krijg je veel te maken met praktijkechte situaties en kun je ervaringen uitwisselen met andere studenten. Je verwerkt de opgedane ervaring en theorie in je eigen beroepspraktijk. En er worden simulatiepatiënten ingezet om je te laten ervaren hoe je als verpleegkundige in de praktijk geconfronteerd wordt met problemen en kritische situaties. 

Je hebt al een mbo-verpleegkunde diploma niveau 4. Daarom duurt deze duale verkorte opleiding 2,5 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school. En je werkt en leert minimaal 24 uur bij een zorginstelling, waar je je werkomgeving gebruikt als leerplaats. De 24 uur dienstverband is exclusief het onderwijs.

In het onderwijs werken we met praktijkechte situaties en je volgt onderwijs over:

- Anatomie, fysiologie en pathologie

- Verpleegkundig redeneren

- Communicatieve vaardigheden

- Onderzoeksvaardigheden

- Verpleegkundige thema's

- Leven lang leren: professionele en persoonlijke ontwikkeling

Minor

Na een half jaar start je met een minor. Dat is een keuzeprogramma van een jaar. Er zijn diverse opleidingsminoren waaruit je kunt kiezen.

Afstudeerproject

Na de minor start je met het afstudeerproject. De opdracht hiervoor bespreek je met de zorginstelling waar je werkt. Je krijgt begeleiding van een Fontys verpleegkundedocent en van iemand vanuit je werk.

 
 

Na je opleiding

Er is veel vraag naar hbo-verpleegkundigen! De zorg is in beweging en ook het beroep van verpleegkundige is aan veranderingen onderhevig: de toenemende vergrijzing, de steeds complexere zorgvragen en de groeiende vraag naar professionals op hbo-niveau, die kwalitatieve zorg verlenen.

Na de opleiding ben je goed voorbereid op de arbeidsmarkt en beschik je over de competenties van een hbo-verpleegkundige van de toekomst! Je kunt waarschijnlijk in de organisatie waar jij het duale traject hebt doorlopen aan de slag, maar zeker ook in andere sectoren van de gezondheidszorg, zoals:

  • Het ziekenhuis
  • De ouderenzorg
  • De wijk
  • De gehandicaptenzorg
  • De psychiatrie
 

 

Agenda

Online voorlichting Verpleegkunde (duaal) | Online
20 nov 2024 19:00 - 20:00
Programma
Jij bent al mbo-verpleegkundige en daarom kun je de opleiding in 2,5 jaar afronden. Hoe dat programma eruitziet, ga je tijdens deze voorlichting ervaren. Er is ook gelegenheid om met een student en docent in gesprek te gaan. En natuurlijk kun je er al je vragen stellen.
Open avond
12 feb 2025
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Meer weten over de opleiding Verpleegkunde

Met algemene vragen over bijvoorbeeld toelating en aanmelding, kun je contact opnemen met onze servicedesk via fmg-onderwijsenonderzoek@fontys.nl, of bellen of whatsappen naar +3188 507 7022.

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Ilse Gijsbers, coördinator van de duale opleiding Verpleegkunde.  

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de duale opleiding Verpleegkunde? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

  • - Belastingvoordeel
  • - Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
  • - Levenlangleren krediet
    • - Beurzen voor leraren
    • - Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Houd rekening met aanvullende kosten voor studieboeken en leermiddelen..

    Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

    Stap 1
    : Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink. Kies voor 'duaal' en 'hoger leerjaar'. Om te starten in februari meld je je vóór 1 februari aan (beperkte plaatsen).

    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
    Nb: Aanmelden kan vanaf 1 oktober


    Stap 2
    : Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september. Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

    Start instroomprogramma in februari

    Voor het instroomprogramma voor mbo-verpleegkundigen in februari zijn er beperkte opleidingsplaatsen. Nadat je je aanmeldt in Studielink ontvang je van de studentenadministratie bericht over de mogelijkheid om te starten in februari.

     

    Contact en locaties

    Contact met de studentadministratie

    Neem contact op met de studentadministratie voor al je vragen over aanmelding en toelating. Laat je telefoonnummer achter in je mail en je wordt zo snel mogelijk gebeld.

    Contact met docent Ilse

    Ilse is coördinator en docent bij de duale opleiding Verpleegkunde. Je kunt haar mailen met vragen over deze opleiding voor mbo-verpleegkundigen.