Sprint naar content

Professionaliseringstraject D&P

 • 5 maanden
 • 05-09-2024
 • Eindhoven
 • € 4.150 (BTW vrijgesteld)
Ben je klaar voor een nieuwe stap binnen het onderwijs? Wil jij je vakkennis delen en nu of in de toekomst als vakdocent Dienstverlening & Producten (D&P) aan de slag? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je leuk om leerlingen te begeleiden en hun talenten te ontdekken en ontwikkelen? Dan is dit scholingstraject D&P iets voor jou!

Over de cursus

Dit professionaliseringstraject D&P is voor docenten die binnen het profiel D&P les willen geven. Het traject is gebaseerd op de minor ‘Vakdocent in het vmbo-profiel Dienstverlening en producten (D&P)’ en kan desgewenst worden ingezet in een eventueel vervolgtraject.

Waarom het professionaliseringstraject D&P? 

 • Praktische insteek direct toepasbaar in werkomgeving.
 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
 • Een mix van online en face to face leeractiviteiten.
 • Het scholingstraject is een vast onderdeel van de lerarenopleiding D&P en kan één op één worden ingezet in een mogelijk vervolgtraject richting het docentschap.

 

Voor wie?

Dit professionaliseringstraject is bedoeld voor huidige vmbo-docenten die graag de stap willen maken naar het profiel D&P. Door de praktische insteek kun je tijdens de scholing al direct onderdelen toepassen in je eigen schoolomgeving. Zo schrijf je bruikbare lesmaterialen en zoek je samenwerkingen met partners in het veld en/of vervolgopleidingen. 

Door het brede en oriënterende karakter van dit scholingstraject is dit ook voor toekomstige vmbo-docenten een aanrader. Samen met collega vmbo-docenten leer je de volle breedte van het vak omarmen en zoek je de toepassing in je eigen schoolomgeving. Dit traject is geïntegreerd in de lerarenopleiding vakdocent D&P en kan worden ingezet in een mogelijk vervolgtraject. 

Start je met het scholingstraject dan kunnen wij je garanderen dat je een leuke en vooral leerzame tijd tegemoet gaat. Wij gaan van en met elkaar leren en bieden je zowel vakinhoudelijk als pedagogische en (vak)didactische tools voor een waardevolle loopbaan als docent (D&P) in het vmbo. 

Door het brede karakter van het profiel D&P worden er uiteenlopende onderwerpen behandeld. Voorbeelden van activiteiten die aan bod komen, zijn het organiseren van een activiteit, facilitaire werkzaamheden in de keuken, presenteren, promoten en verkopen, 3D- tekenen, een product maken en verbeteren in de werkplaats, een website bouwen en een film maken. 


Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan het scholingstraject D&P, dien je te beschikken over: 

 • hbo werk- en denkniveau
 • een D&P werk- of stageplek op een vmbo-school (minimaal 1 dag per week, waarvan 50% in de D&P lesuitvoering)
 

 

Inhoud en opbouw

Dit professionaliseringstraject is voor huidige vmbo-docenten die nu en/of in de toekomst binnen het vmbo-profiel D&P (Dienstverlening en Producten) les willen geven. Gedurende de cursus komen er vier profielmodulen van D&P aan bod om je klaar te stomen als vakdocent. De beroepspraktijk, de beroepscompetenties, loopbaanoriëntatie en –begeleiding lopen als een rode draad door het gehele programma. Daarnaast ga je je verdiepen in twee D&P keuzevakken. 

Gedurende het professionaliseringstraject D&P komen de vier profielmodulen van Dienstverlening en Producten aan bod: 

 1. Organiseren van een activiteit
 2. Presenteren, promoten en verkopen
 3. Product maken en verbeteren
 4. Multimediale producten maken

De beroepspraktijk, beroepscompetenties, loopbaanoriëntatie, en –begeleiding lopen als een rode draad door het gehele programma. Daarnaast kies je voor twee D&P keuzevakken waarin je je gaat verdiepen. In het programma zijn diverse keuzevakken opgenomen, waaronder: Voeding en beweging, Robotica en Digispel.   

Gedurende de cursus zijn er 20 contactgebonden lesdagen, op donderdagen van 09:00 tot 17:00 uur. In de regel plannen we in de ochtend een workshop waarin een onderdeel op basis van activerende werkvormen wordt belicht.  In de middag werk je in groepen aan de toepassing van het aangeleerde voor jouw werkomgeving. De lessen worden in principe fysiek aangeboden in Eindhoven. Een aantal lesdagen kunnen bestaan uit online leeractiviteiten. De studiebelasting varieert en is sterk afhankelijk van eerdere studies en werkervaring. Naast de vaste contactdag mag je er vanuit gaan dat je gemiddeld tussen de 4 en 6 uur per week studietijd dient te reserveren. Daarnaast werk je of loop je minimaal 1 dag per week stage op een vmbo in het profielvak D&P.  
 
 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Heb je een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Niveau
Cursus
Kosten
€ 4.150(BTW vrijgesteld)
Studieduur
5 maanden
Startmoment(en)
05-09-2024

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?

Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Ontdek hier alle tegemoetkomingen en subsidies.

Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van dit traject en kun je je aanmelden.

  Startdata


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

   

  Locaties en contact

  Eindhoven

  De Rondom 1
  Simone van der Velde
  08550 76259
  s.vandervelde@fontys.nl