
Master Leren en Innoveren
- 2 jaar
- Nederlands
- Master
- Deeltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
Over de opleiding
De Master Leren en Innoveren richt zich op de onderwijsprofessional die zich wil verdiepen in het leren van studenten en leraren, de onderwijsorganisatie en het innoveren van het onderwijs. In de opleiding zijn de nieuwste inzichten op het gebied van leren en innoveren samengebracht en verbonden met de eigen onderwijscontext van jou als leraar. Je werkt aan je rolontwikkeling en rolneming in je eigen onderwijspraktijk, middels een zelfgekozen innovatievraagstuk. De opleiding verhoogt je professionaliteit zodat je in staat bent om onderwijsvernieuwingen in gang te zetten, te onderzoeken en te ontwerpen binnen de eigen school. Vervolgens (bege)leid je ook het proces van implementatie.
Waarom de opleiding Master Leren en Innoveren?
- Een volgende stap in je ontwikkeling als onderwijsprofessional middels een persoonlijk leerproces in een krachtige leeromgeving
- Anticiperen op duurzame verandering
- Impact hebben in je eigen team door het inzetten van professionele rollen als ontwerper, onderzoeker en leider
- Leren in verschillende leerteams (po-vo-mbo-hbo)
- Flexibele master waarbij je jouw professionele identiteit ontwikkelt
Wat ga je leren?
De masteropleiding Leren en Innoveren richt zich op drie beroepsrollen:
1.Leraar als onderzoeker
2.Leraar als ontwerper
3.Leraar als leider
Vanaf de start van de opleiding werk je vanuit een ontwikkelvraagstuk uit de praktijk (een probleem waar je vaker tegen aanloopt). Tijdens de opleiding ontwikkel jij je door middel van het praktijkonderzoek, het onderwijsontwerp dat je met collega’s ontwikkelt en door het begeleiden van collega’s in het verandertraject. De ontwikkeling van jouw professionele identiteit loopt als een rode draad door de gehele opleiding. Verder ben je tijdens de master altijd nauw verbonden met onderwijskundige veranderingen binnen je eigen werkplek.
Hoe ziet je week eruit?
Een deeltijdstudie volgen naast je baan is hard werken. Bij de Master Leren en Innoveren zit je helemaal goed om je werk en studie goed op elkaar af te stemmen.
- De master bestaat uit gemiddeld 20 uur per week inclusief zelfstudie en wekelijkse contacttijd op de opleiding.
- Lesdagen: in Eindhoven op maandagen van 13:30 - 19:30, in Tilburg op donderdagen van 10:00 - 16:00.
Toelatingseisen
havo
Geen toelating mogelijk
vwo
Geen toelating mogelijk.
mbo
Geen toelating mogelijk.
hbo & wo
Je bent in bezit van een getuigschrift van een educatieve bachelor of master opleiding, of over een getuigschrift van een bachelor opleiding in een andere richting met een aanvullende didactische aantekening.
Overige toelatingseisen
Het is een vereiste dat je een geschikte werkplek hebt: een onderwijsorganisatie (alle sectoren) waar je aan onderwijs innovatie kan werken met ondersteuning vanuit de organisatie of leidinggevende.
Verder is het belangrijk dat je beschikt over een getuigschrift van een educatieve bachelor of master (bijvoorbeeld van de pabo) of over een getuigschrift van een bachelor in een andere richting met een aanvullende didactische aantekening.
Iedere student die zich aanmeldt krijg een intakeprocedure. De intake is bedoeld om zicht te krijgen op: voorkennis en ervaring van de student; werkcontext en facilitering van de studie; ambitie en verwachting van de student en afstemming hiervan met de opleiding. De bevindingen uit de intake leiden tot een advies voor het wel of niet starten.
Werk/stage
Het is een vereiste binnen de Master Leren & Innoveren om een werkplek te hebben. Binnen deze werkplek verwachten wij dat jij je verder ontwikkelt in het initiëren, implementeren en begeleiden van onderwijsvernieuwingen in de praktijk. Hierbij kun je denken aan vraagstukken rond digitale geletterheid, formatief handelen, blended learning, werkplekleren of het verbeteren van rekenonderwijs. Dit innovatievraagstuk noemen we binnen de opleiding je kernopgave.
Na de opleiding
Na het behalen van de master blijf je actief als docent, maar kun je bredere taken en rollen oppakken. Denk hierbij aan een coördinerende of vernieuwende rol binnen de onderwijsorganisatie waarbij je onderwijsinnovaties initieert en begeleid.
Agenda
Voorlichting Leren en Innoveren | Online
19 dec 2023
17:00 - 18:00
Programma
Voorlichting Leren en Innoveren | Online
25 jan 2024
17:00 - 18:00
Programma
Voorlichting Leren en Innoveren | Online
21 feb 2024
17:00 - 18:00
Programma
Open avond Master Leren en Innoveren | Tilburg
28 feb 2024
18:00 - 21:00
Programma
Open avond Master Leren en Innoveren | Eindhoven
28 feb 2024
18:00 - 21:00
Programma
Meeloopdag Leren en Innoveren | Eindhoven
26 feb 2024
13:30 - 19:30
Programma
Volgeboekt
Leuk dat je mee komt lopen bij de Master Leren en Innoveren. Je loopt deze dag mee met een (eerstejaars) student. Je volgt een lesdag die in het teken staat van meerdere beroepsrollen en/of tijd voor feedbackgesprekken en intervisie. Je wordt om 13.20 uur opgehaald beneden bij de ingang van gebouw R13 op campus Rachelsmolen. Neem voor deze dag zelf avondeten (bv. een salade) mee.
We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Leren en Innoveren | Tilburg
29 feb 2024
10:00 - 16:00
Programma
Volgeboekt
Online voorlichting
4, 5, 6 juni, 2024
Programma
Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.
Meer weten over de opleiding Master Leren en Innoveren
Wil je graag een gesprek met iemand van de Master Leren & Innoveren? Dat kan! Stuur een mail naar fontyspro-educatie@fontys.nl en iemand van het team van deze master neemt dan contact met je op.
Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Lees meer over subsidieregelingen:
- Leven Lang Leren Krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Lees meer over je collegegeld.
In onderstaande video's vertellen onze docenten je meer over de inhoud van de opleiding.
Beroepsrollen & kernopgave
Check-in


Het beroepsprofiel van Fontys Hogeschool Kind en Educatie beschrijft het beroeps- en opleidingsprofiel van de master en werkt deze uit in een doorgaande leerlijn van leeruitkomsten.