Sprint naar content

Leraar basisonderwijs (Pabo)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven, Tilburg, Venlo

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...

Wil jij een carrièreswitch maken? En heb je een brede interesse in verschillende vakgebieden? Dan is de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs echt iets voor jou.

Over de opleiding

De opleiding pabo deeltijd is te volgen in Eindhoven, Tilburg of Venlo. De opleiding in voltijd volgen, kan ook.

Verder is het mogelijk om de deeltijdopleiding in februari te starten op de locatie in Eindhoven en Tilburg.

Waarom de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs bij Fontys?

 • Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal
 • Je krijgt ruimte voor jouw ambities
 • Je staat al in de tweede week van de opleiding voor de klas
 • Je kan ook in februari beginnen

 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding pabo deeltijd ontwikkel je jouw pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan vakken als pedagogiek, psychologie en onderwijskunde. Je leert boeiende lessen te ontwikkelen en te communiceren met kinderen, ouders en hulpverleners. Ook leer je kinderen te motiveren om hun talenten te ontdekken. Of het nu gaat om rekenen, taal, ICT of muziek. Jij bent een allrounder! De opgedane kennis pas je meteen toe tijdens je werkervaring/stage. 

 • Aandacht voor jouw werk-privé situatie
 • Lesaanbod van expertdocenten uit verschillende vak- en vormingsgebieden
 • Mogelijkheid om door te leren aan onze masteropleiding
 • In de eerste periode sta je al voor de klas om de theorie toe te passen
 
Foto Ton van Houtert (Docent pabo)

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Een hbo-opleiding volgen naast je baan is hard werken. Met de deeltijd studie van pabo Fontys zit je helemaal goed om je werk en studie goed op elkaar af te stemmen.

Een studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. Bij iedere les locatie krijg je hetzelfde aanbod, maar kan de planning verschillen. De studie is als volgt ingericht: 40% zelfstudie, 35% praktijk en 25% theorie

Lesdagen per locatie:

 • Eindhoven: maandagmiddag en -avond (13.30-17.00u + 18.00-21.30u)
 • Tilburg: dinsdag- en donderdagavond (18.00-21.30u)
 • Venlo: donderdagmiddag en -avond (13.30-21.00u + 3x half uur pauze)

Stagedag:

 • Voor alle locaties: dinsdag

 

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Wil je vanuit de havo door naar de pabo? Dan moet je aan kenniseisen voldoen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Dit kan betekenen dat je een of meer toelatingstoetsen moet doen. Wil je meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt? Kijk dan op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan bij Fontys, ontvang je informatie m.b.t. het aanmelden voor de toelatingstoetsen.

Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.

Pabo toelatingstoetsen in het nieuws

Voor studiejaar 2022-2023 krijgen studenten de mogelijkheid om aan de opleiding tot leraar basisonderwijs te beginnen wanneer zij op 1 september 2023 nog niet voldoen aan de nadere vooropleidingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt gebruik maken van deze mogelijkheid als je één keer de toelatingstoetsen voor het betreffende vak / de vakken hebt gemaakt voor aanvang van de opleiding, maar deze niet (allemaal) succesvol hebt afgerond. Je moet dan in het eerste jaar van inschrijving op de pabo alsnog voldoen aan deze toelatingseisen. Als je de toelatingstoets(en) in het eerste (propedeuse)jaar voor één of meerdere vakken niet haalt, dien je de opleiding te verlaten.

We raden je sterk aan om deze toets(en) voor de start van de opleiding te halen zodat jij je in het eerste jaar van inschrijving volledig kunt richten op jouw studie.

Voor de meest actuele informatie verwijzen we je naar de website van Goedvoorbereidnaardepabo.

Wiscat

Binnen de opleiding leraar basisonderwijs moet je aan eisen voldoen op het gebied van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat (rekentoets) behalen. Vanaf instroom per september 2023 ga je deze toets ook voor de start van de opleiding maken. Zo weet je hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse de drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Schrijf je dus op tijd, maar uiterlijk 1 mei, in voor de opleiding via Studielink. Daarna ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Wiscat

Binnen de opleiding leraar basisonderwijs moet je aan eisen voldoen op het gebied van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat (rekentoets) behalen. Vanaf instroom per september 2022 ga je deze toets ook voor de start van de opleiding maken. Zo weet je hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse de drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Schrijf je dus op tijd, maar uiterlijk 1 mei, in voor de opleiding via Studielink. Daarna ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) kun je naar de pabo. Je dient wel de drie toelatingstoetsen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek te doen. Kijk voor meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en eventuele voorbereiding op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan, ontvang je informatie m.b.t. het aanmelden voor de toelatingstoetsen. 

  Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.

  Pabo toelatingstoetsen in het nieuws

  Voor studiejaar 2023-2024 krijgen studenten de mogelijkheid om aan de opleiding tot leraar basisonderwijs te beginnen wanneer zij op 1 september 2023 nog niet voldoen aan de nadere vooropleidingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kunt gebruik maken van deze mogelijkheid als je één keer de toelatingstoetsen voor het betreffende vak / de vakken hebt gemaakt voor aanvang van de opleiding, maar deze niet (allemaal) succesvol hebt afgerond. Je moet dan in het eerste jaar van inschrijving op de pabo alsnog voldoen aan deze toelatingseisen. Als je de toelatingstoets(en) in het eerste (propedeuse)jaar voor één of meerdere vakken niet haalt, dien je de opleiding te verlaten.

  We raden je sterk aan om deze toets(en) voor de start van de opleiding te halen zodat jij je in het eerste jaar van inschrijving volledig kunt richten op jouw studie.

  Voor de meest actuele informatie verwijzen we je naar de website van Goedvoorbereidnaardepabo.

  Wiscat

  Binnen de opleiding leraar basisonderwijs moet je aan eisen voldoen op het gebied van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat (rekentoets) behalen. Je gaat deze toets ook voor de start van de opleiding al maken, zodat je weet hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse de drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Schrijf je dus op tijd, maar uiterlijk 1 mei, in voor de opleiding via Studielink. Daarna ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.

Met een associate degree diploma van Fontys (niveau 5) ben je direct toelaatbaar tot de propedeutische fase van een bacheloropleiding. Wil je naar de pabo, dan moet je nog wel de toelatingtoetsen behalen (www.goedvoorbereidnaardepabo.nl).

Met een afgeronde associate degree Pedagogisch Educatief Professional (PEP) van Fontys, met als keuzerichting Educatief Specialist, kom je zelfs in aanmerking voor een verkort traject. De keuze voor Educatief Specialist maak je gedurende het tweede leerjaar van de opleiding. Na het volgen van een doorstroomroute kun je instromen in jaar 2 (postpropedeuse) van deze bacheloropleiding en hoef je nog maar 150 studiepunten te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Daarnaast dien je onderstaande landelijke toetsen te behalen voordat je aan de pabo start. Hieraan kun je deelnemen nadat je een aanmelding in Studielink hebt gedaan:

1. Behalen van de landelijke toetsen natuur en techniek, aardrijkskunde en geschiedenis zie voor informatie; www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

2. Behalen van de Rekentoets, Wiscat met een minimale score van 120.

3. Behalen van de Hogeschooltaaltoets op 3F niveau. De hogeschooltaaltoets wordt aangeboden tijdens de Ad PEP studie.

Mocht je de Ad PEP opleiding hebben afgerond en de Hogeschooltaaltoets niet behaald hebben, neem dan contact op met ons middels fhke@fontys.nl

Hbo/WO
Je bent toelaatbaar voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) zonder de landelijke toelatingstoetsen. 

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
‘Ik wil tijdens mijn studie ontdekken wie ik als leraar wil zijn en hoe ik mijn persoonlijkheid en competenties daarvoor kan inzetten’
Hilde, deeltijdstudent

 

Opbouw

In de propedeusefase leg je een basis in pedagogisch en didactisch handelen binnen vier gebieden:

 • Rekenen

 • Taal

 • Oriëntatie op jezelf en de wereld

 • Kunstzinnige oriëntatie

  Ook start je in de tweede week van je opleiding met één dag in de week stage op een van onze opleidingsscholen. De volgende thema’s komen aan bod in de propedeuse: 

  • Groepsprocessen

  • Ontwikkelingspsychologie

  • Het volgen van leerprocessen van kinderen

  • Het ontwerpen van goed onderbouwde leeractiviteiten

   Met alle lesstof die je tijdens de propedeuse verzamelt, werk je uiteindelijk toe naar het zelfstandig vormgeven van een dagdeel onderwijs in jouw stageklas.  

   Na de propedeuse bestaat de opleiding uit zes blokken van 30 studiepunten. 

   Verdieping van de inhoud uit de propedeuse (twee blokken van elk 30 studiepunten) 

   Je verdiept je in vakinhoudelijke en pedagogische kennis en vaardigheden. Je richt je op handelingsgericht werken, vakoverstijgend onderwijs ontwerpen, burgerschap en de manier waarop je als leerkracht omgaat met verschillen in leerlingen in de klas en daar de leeractiviteiten het beste op inricht. Met deze lesstof werk je toe naar twee aaneengesloten dagen lesgeven in jouw klas. 

   Verbreding en verdieping persoonlijk leiderschap (30 studiepunten) 

   Binnen dit blok kies je zelf een thema waarin je je wilt ontwikkelen, passend bij de beroepsrollen van een leraar in het basisonderwijs.

   Verdieping in leeftijdsgroep (30 studiepunten) 

   Binnen een leeftijdsspecialisatie (0-7 jaar, 6-11 jaar of 10-14 jaar) werk je toe naar tien dagen groepsverantwoordelijkheid voor een klas kinderen. 

   Uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek (30 studiepunten) 

   Je voert een praktijkgericht onderzoek uit waarbij je een onderwijsverbetering in gang zet en je laat jouw ondernemendheid binnen de school zien.   

   Professionaliteit en identiteit (30 studiepunten) 

   In dit blok ga je op zoek naar jouw identiteit en professionaliteit als leraar. Daarin komen de volgende thema’s aan bod:

   • Omgaan met dilemma's

   • Visievorming

   • Levensbeschouwing

   • Zelfbeeld

   • De maatschappelijke context

   Vrijstellingen 

   • Heb je een afgeronde HBO of WO opleiding, dan krijg je vrijstelling voor het blok Verbreding en Verdieping (30 studiepunten)
   • Heb je een afgeronde HBO of WO opleiding, dan krijg je mogelijk vrijstelling voor het onderzoek (10 studiepunten).
   Een onderzoekscommissie beoordeelt of het onderzoek uit je vorige opleiding voldoet voor vrijstelling.

    
    

   Werk/stage

   Stage is een belangrijk onderdeel binnen de deeltijd opleiding waarin theorie en praktijk samenkomen. Je stage start al in de tweede week van je opleiding. Je maakt in het eerste jaar kennis met zowel de onderbouw (groep 1 t/m 4) als de bovenbouw (groep 5 t/m groep 8) van je stageschool. Deze stage krijg je toegewezen en hoef je niet zelf te zoeken. Als onderdeel van de eindstage (afstuderen) verzorg jij gedurende tien dagen aaneengesloten onderwijs in de stageklas. 

   Na de opleiding pabo deeltijd kun je op verschillende manieren aan de slag gaan:

   • Leraar Basisonderwijs in het regulier onderwijs, speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs
   • Leraar Basisonderwijs met speciale taken (met een aanvullende opleiding)
   • Remedial teacher
   • Doorstuderen met een Master Leren en Innoveren of Master Educational Needs
   • Doorstuderen, bijvoorbeeld gymbevoegdheid halen
    

   Een volwassen deeltijd student geeft les aan kinderen

    

   Agenda

   Online voorlichting
   21, 22, 23 nov 2023

   Meer weten over de opleiding Leraar Basisonderwijs

   Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

   Lees meer over subsidieregelingen:

   • Leven Lang Leren Krediet
   • Beurzen voor leraren
   • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

   Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

   Stap 1: Je meldt je vóór 1 september aan via Studielink. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard. Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

   Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
   De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

   De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

   Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

   Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

   Het is ook mogelijk om in februari te beginnen met de pabo deeltijdopleiding. Benieuwd hoe dat werkt? Lees hier meer:

   In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

   Om het lerarentekort terug te dringen, heeft het ministerie van OC&W een aantal subsidieregelingen gerealiseerd. Hierop kun je aanspraak maken wanneer je bijvoorbeeld vanuit je huidige baan wilt doorstromen of juist een carrièreswitch overweegt.

   Ben je in dienst als onderwijsassistent? Dan kan jouw schoolbestuur een subsidie aanvragen voor jouw opleiding tot leraar basisonderwijs.

   Studenten die al een HBO of WO opleiding hebben afgerond kunnen in aanmerking komen voor de mijlpalenregeling. Hierbij kunnen ze tijdens de opleiding sneller voor de klas staan.

   In onderstaande video vertellen we je meer over de inhoud van de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd. Een gedeelte hiervan komt mogelijk ook aan bod tijdens de online voorlichting. De Powerpoint die gebruikt wordt in de video en tijdens de online voorlichtingen vind je tevens hieronder. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag tijdens onze online voorlichting, dus schrijf je direct in!

   Ton van Houtert vertelt meer over de inhoud van de pabo deeltijd opleiding

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   Vragen over Leraar Basisonderwijs deeltijd?

   Wil je meer weten over de stage, de locaties of regelingen?