
Leraar Wiskunde (Professional Master)
- Nederlands
- Master
- Voltijd l Deeltijd
Kom kennismaken
- Open dagen
- En meer...
Over de opleiding
Met de educatieve masteropleiding Leraar Wiskunde ontwikkel je meer kennis in het vak. Je behaalt je eerstegraads lesbevoegdheid. Hierdoor kun je als docent lesgeven aan leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. Je leert om leerlingen meer uit te dagen en los van methodes te werken. Ook kijk je kritisch naar het onderwijs. Je levert een bijdrage aan onderwijsverbeteringen.
Na deze hbo masteropleiding ben je eerstegraads lesbevoegd.
Deze opleiding kun je volgen in: Sittard en Tilburg.
Waarom deze opleiding?
- Je kunt in circa twee jaar je eerstegraads lesbevoegdheid behalen, afhankelijk van je persoonlijke situatie
- Je krijgt les van ervaren en hooggekwalificeerde docenten
- Je wordt expert binnen jouw vakgebied en bent breed inzetbaar binnen het onderwijs
- Je doet vernieuwde inspiratie en inzichten op
Wat leer je in de master?
Tijdens deze educatieve masteropleiding versterk je je kennis en vaardigheden op het gebied van:
- vakinhoud
- vakdidactiek
- pedagogiek
- onderzoek in de onderwijspraktijk
- onderwijsinnovatie
- professioneel handelen
Ook richt je je op de brede rol van de eerstegraads docent binnen het voorbereidend hoger onderwijs.
Leerroute
Aan het begin van de opleiding bespreek je samen met de studentcoach wat jouw optimale studieroute is. Deze route is verschillend bij de lerarenopleidingen in Sittard en in Tilburg. Bij 'Opbouw' lees je hier meer over.
- De opleiding integreert waar mogelijk de didactiek in de inhoudelijke vakken
- Je leert deels door activiteiten in de onderwijspraktijk. Dit doe je in jouw baan of op een leerwerkplek, in de bovenbouw havo/vwo
- Je leert niet alleen van docenten van de lerarenopleiding, maar ook van medestudenten en collega's
Hoe ziet je week eruit?
Binnen het aanbod van de opleiding kijken we samen wat voor jou de beste studieroute is.
Bij 'Opbouw' vind je per locatie meer informatie over de contacturen en inhoud van de opleiding.
Toelatingseisen
Je bent toelaatbaar met een:
- afgeronde bacheloropleiding tot leraar voortgezet onderwijs in hetzelfde vak (tweedegraads lesbevoegdheid)
- afgeronde (universitaire) bachelor- of masteropleiding met een educatieve minor; mogelijk met de aanvullende eis dat je ervaring voor de klas hebt; in een persoonlijk gesprek kunnen we jou hier meer over vertellen
Je bent mogelijk ook toelaatbaar met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding in hetzelfde vakgebied.
Let op: hierbij geldt dat je dan ook (onderdelen van) het flexibele deeltijdprogramma in de bachelor lerarenopleiding van hetzelfde vak moet doorlopen.
- In Sittard doe je dat met een eenjarig schakeltraject voorafgaand aan de master.
- In Tilburg dien je minder dan 60 ec's aan vakdidactische/vakinhoudelijke deficiënties te hebben. Deze kun je parallel aan de masteropleiding wegwerken.
Ook met een buitenlands bachelor-/masterdiploma zijn er mogelijkheden voor toelating.
Neem contact op met de opleidingscoördinator of je toelaatbaar bent en wat jouw mogelijkheden zijn.
Werk/stage
Na je studie
Met deze Master of Education (MEd) in het schoolvak wiskunde kun je aan de slag als:
- Leraar wiskunde in de bovenbouw havo/vwo
- Docent wiskunde binnen andere educatieve domeinen
- Een expert-/kartrekkersrol binnen je vakgroep
- Afhankelijk van je interesse kun je je kennis verder verbreden, bijvoorbeeld met een master Toetsdeskundige, Educational Needs of Leren & Innoveren
Agenda
Online voorlichting
4, 5, 6 juni, 2024
Programma
Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.
Let op: Meld je aan voor de lesplaats (Sittard of Tilburg) waar jij wilt gaan studeren, zodat je de juiste opleidingsinformatie ontvangt. Houd er rekening mee dat er variaties kunnen zijn in onderwijsmethoden en programma's tussen de
verschillende lesplaatsen. Zorg dat je je keuze baseert op jouw specifieke voorkeuren en behoeften.
Meer weten over de opleiding Master Leraar Wiskunde
Wil je graag een gesprek met iemand over de masteropleiding Leraar Wiskunde? Dat kan!
Algemene vraag
Voor algemene vragen over bijv. lesdagen- en tijden, bevoegdheid en tegemoetkoming studiekosten, kun je contact opnemen met Fontys Pro Educatie, telefoon: 08850-70700 of e-mail: fontyspro-educatie@fontys.nl.
Studiekeuze/adviesgesprek
Twijfel je nog welke (master)opleiding het beste bij je past? Maak dan een afspraak met studieadviseur Judith Boetzkes.
Informatief of intakegesprek
Overweeg je om in te schrijven voor deze opleiding? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Samen met de opleidingscoördinator bekijk je het opleidingstraject. Wat is mogelijk in jouw situatie? Kun je de opleiding in circa 2 jaar afronden of is een langer traject een betere optie? Van belang is of je al in het tweedegraadsgebied werkt. Hoeveel tijd ben je beschikbaar voor het volgen van de lessen en het maken van de opdrachten? Je krijgt tijdens het gesprek onder andere duidelijkheid over de studieduur, de combinatie studie en werk, eventuele vrijstellingen en een eventuele lerarenbeurs of andere studiefinancieringsmogelijkheden. De gesprekken vinden gedurende het hele jaar plaats.
Gesprek Sittard
Stuur een e-mail naar opleidingscoördinator Kevin de Bruijn, k.debruijn@fontys.nl. Of neem contact op met het Studenten Informatie Punt (STIP) via telefoonnummer 08850-79599 of mail naar stip-sittard@fontys.nl.
Gesprek Tilburg
Stuur een e-mail naar een van de opleidingscoördinatoren: Jan Essers, j.essers@fontys.nl of Ken Protin, k.protin@fontys.nl.
Vraag aan een student?
Vragen stellen aan een student kan ook. Mail student Olof, o.sinke@student.fontys.nl (Tilburg) of student Meggie, m.wijen@student.fontys.nl (Tilburg) met vragen over bijvoorbeeld studeren en werken combineren.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Als je een lerarenopleiding gaat doen, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie of tegemoetkoming in de kosten. Lees meer over Subsidies voor (aankomende) leraren.
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Lees meer over je collegegeld.
Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, tussentijds instromen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag?
Bij Fontys kun je kiezen uit een aantal educatieve masteropleidingen om je kennis te verdiepen of verbreden. Bekijk het complete overzicht van alle masteropleidingen.