Sprint naar content

Leraar Duits (deeltijd)

 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Tilburg, Sittard

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...

Wil je met jouw interesse voor de Duitse taal, literatuur en cultuur een carrièreswitch maken? Naar of binnen het onderwijs? Wil je jongeren leren communiceren in het Duits? Ga jij de uitdaging aan om de regels van de Duitse taal begrijpelijk uit te leggen? Dan is de flexibele deeltijdopleiding Leraar Duits voor jou een goede keuze!

Over de opleiding

De Duitse grammatica, naamvallen en geslachten... Voor veel scholieren best lastig. Door jouw pedagogische en (vak)didactische vaardigheden kun jij het helder uitleggen. Dit leer je tijdens de lerarenopleiding Duits. Heb je al een lesbevoegdheid? Dan kun je vrijstellingen krijgen. De opleiding is dan ook flexibel van opzet. Zo kun je versnellen, afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en studiemogelijkheden. Je krijgt een studietraject op maat. Met een persoonlijke studentcoach die jou adviseert, ondersteunt en volgt. Zo word jij niet alleen expert in de Duitse taal, literatuur en cultuur. Je wordt ook een goede leraar.

Na deze hbo bacheloropleiding ben je tweedegraads lesbevoegd.
De opleiding is er in: voltijd | (verkort) deeltijd

Waarom Leraar Duits bij Fontys?

 • Flexibel maatwerktraject
 • Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal
 • Theorie kun je meteen toepassen in de praktijk
 • De meest veelzijdige lerarenopleider van Nederland
 

Wat ga je leren?

 Je wordt een specialist in alles wat het Duitse taalgebied te bieden heeft. Tijdens de opleiding ontwikkel je de benodigde pedagogische, didactische en communicatieve vaardigheden. Zo kun je het Duits vol enthousiasme overdragen. Je leert (samen)werken binnen een schoolorganisatie. Natuurlijk leer je ook alles over omgaan met verschillende leerlingen en ouders. We leren je hoe je jouw kennis en de taalvaardigheden zo goed mogelijk overbrengt. Bijna alle vakken zijn in het Duits, behalve beroepsvorming en onderwijskunde. In de praktijk pas je de geleerde theorie toe. Hoe jouw opleiding er precies uitziet, is afhankelijk van de uitkomsten van jouw intaketoets en intakegesprek. 

 • Duitse taalvaardigheden, taalkunde, grammatica, literatuur, kennis van land en samenleving (cultuur), vakdidactiek, digitaal onderwijs en onderwijskunde
 • Vrijstellingen voor eerder behaalde onderdelen mogelijk
 • Je wordt breed opgeleid voor het tweedegraads werkveld: mbo, vmbo en onderbouw havo/vwo
 
Sfeerafbeelding Fontys

 

Hoe ziet je week eruit?

Hoe je week eruit ziet, bepaal je met jouw studentcoach. Binnen het aanbod van de opleiding kijken we samen wat voor jou de beste route is.

 • Flexibele combinatie werken en leren
 • Persoonlijke studierouteBij 'Opbouw' vind je per locatie meer informatie over de contacturen en inhoud van de opleiding.

 

Mogelijke routes

Afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring kun je versnellen:

 • Met een (gedeeltelijke) bachelor, master of Ad: 2,5-4 jaar in deeltijd
 • Zij-instroom met een vakgerelateerde bachelor of master: circa 2 jaar in deeltijd
 • Kopopleiding met een vakgerelateerde bachelor of master: 1 jaar in voltijd (alleen in Tilburg)
 • Reguliere deeltijd na havo/vwo/mbo: 4 jaar in deeltijd

Verkorte routes

Mogelijk heb je een vooropleiding of werkervaring waarmee je de opleiding sneller kunt doorlopen. Bij Fontys kun je flexibel studeren met een verkorte route op maat.

Meer over Flexibel Studeren
 

Toelatingseisen

Sittard

Aan de lerarenopleiding in Sittard ben je voor deze hbo-opleiding toelaatbaar met:

 • een (gedeeltelijk) afgeronde hbo/wo-bachelor of hbo/wo-master
 • én zeer goede kennis van de Duitse Taal (ERK niveau C1)Bij vrijstellingen is versnellen mogelijk. De opleiding duurt dan vaak zo'n 2 tot 2,5 jaar. Om te bepalen wat de te verwachten studieduur voor jou is, kun je contact opnemen met de opleidingscoördinator voor een intakegesprek. Je vindt de contactgegevens onderaan deze pagina.


Tilburg


In Tilburg ben je toelaatbaar met een (gedeeltelijke) afgeronde hbo/wo-bachelor of -master.

Vrijstellingen met leeruitkomsten

Op basis van eerder verworven competenties of een relevante afgeronde hbo/wo bachelor of hbo/wo master, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Tijdens het intakegesprek met de opleidingscoördinator ontvang je een indicatie hierop. Ben je van mening dat je meer leeruitkomsten aan kunt tonen dan uitsluitend via diploma’s? Dan verzamel je de bewijzen voor de leeruitkomsten in een ervaringsportfolio en toon je ze aan middels een assessment.

Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een aanverwant vak? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (in voltijd) kun je bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg in één jaar je bevoegdheid behalen.


Beide locaties

Zij-instroom

Heb je een hbo- of wo-vooropleiding, verwant aan een schoolvak in het voortgezet onderwijs, en heb je een baan als docent (toegezegd gekregen) in het onderwijs? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een tweejarig zij-instroomtraject.

Intakegesprek

 • Heb je een associate degree afgerond?
 • Of heb je een gedeeltelijk afgeronde bachelor?

Dan kijken we tijdens een intakegesprek naar vrijstellingen op basis van 'eerder verworven kennis en vaardigheden'. Als de studie haalbaar lijkt, stellen we een programma op maat samen.

21+ toets

Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding met een buiten Nederland behaald diploma? Je diploma moet gelijkwaardig zijn aan één van de Nederlandse diploma’s die recht op toelating geven. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Je vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Nederlands als tweede taal

Daarnaast moet je met een buitenlands diploma bewijzen dat je voldoende Nederlands beheerst om de opleiding te kunnen volgen. Dat kun je doen door een staatsexamendiploma NT2 volgens examenprogramma II te laten zien. Als je dat examen nog moet doen, moet je rekening houden met de wachttijden. Er zitten minimaal drie weken tussen de dag waarop je je aanmeldt en het examen. Daarna moet je nog circa vijf weken wachten op de uitslag.

Voor deze lerarenopleiding ben je toelaatbaar met een:

 • havo-diploma: alle profielen met Duits & Cultuur
 • vwo-diploma: alle profielen
 • mbo-diploma: niveau 4

Benieuwd hoe het is om van vwo naar hbo te gaan? fontys.nl/vwo
Benieuwd hoe het is om van mbo naar hbo te gaan? fontys.nl/mbo

 

Placeholder for Fontys video
Studenten vertellen

''Je kan je eigen plan waarmaken''
Lees hier het verhaal van student Gerlinde Rutsch (57 jaar, Sittard) >>

''De deeltijdopleiding is geschikt om in je eigen tempo de taal te leren."
Lees hier het verhaal van student Yasmina Jimenez (25 jaar, Tilburg) >>


 

Opbouw

Je kunt de flexibele deeltijd opleiding Leraar Duits volgen in Sittard of Tilburg. Informatie over de opzet en inhoud van deze opleiding vind je hieronder per locatie en studiejaar.

Sittard

 • Samen met je persoonlijke studentcoach maak je een studieroute op maat (inclusief opleidingsduur)
 • Nauw contact en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
 • Sterk EU-regionaal component
 • Kansen en grenzen digitalisering (taal)onderwijs hebben een vaste plaats in onze opleiding
 • Kleinschalige opleiding op loopafstand van het station
 • Op enkele minuten van de Duitse grens: een culturele activiteit, een borrel of een drankje in Duitsland? Je bent er zo!
 • Maandag: 18:00 uur - 21:30 uur colleges over vakdidactische en vakinhoudelijke aspecten van het Duits*.
 • Woensdag: 18:00 uur - 21:30 uur volg je colleges over algemeen didactische aspecten (onderwijskunde). Dit doe je vooral in het eerste jaar.

*Vanwege de flexibilisering is er een mix tussen zelfstudie en colleges. Er vinden dus niet elke maandag colleges plaats. 


Uiteraard weet je aan het begin van het studiejaar op welke maandagen en woensdagen je colleges plaatsvinden. 

De opleiding bestaat afhankelijk van vrijstelling uit twee of drie delen. Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel, een pedagogisch-didactisch deel en het werkplekleren (werk of stage)  

Aan het begin leg je een stevige inhoudelijke basis. Je leert hoe je de opgedane kennis in je lessen toepast.

Maandag: vakinhoud en vakdidactiek

Op maandagen volg je colleges over vakinhoudelijke en vakdidactische aspecten, bijvoorbeeld:

 • Taalkunde (hoe een kind een taal leert)
 • Grammatica (regels en toepassing)
 • Kennis van Duitstalige landen (geschiedenis, cultuur, samenleving)
 • Vakdidactiek (hoe je Duitse les geeft)

Al het onderwijs vindt in het Duits plaats. In blokken van enkele weken werk je aan één vakinhoudelijk of vakdidactisch aspect en sluit je het aspect ook binnen dit tijdsbestek af.

Woensdag: onderwijskunde

Op woensdag staan verschillende onderwijskundige modules op het programma, zoals:

 • lesopbouw
 • klassenmanagement

Heb je al een tweedegraadsbevoegdheid of geef je al les in het voortgezet onderwijs? Dan ontvang je vrijstelling voor deze modules.

Stap je over vanuit het bedrijfsleven?

"Kom je uit het bedrijfsleven en maak je de overstap naar het onderwijs? Dan krijg je in vier pedagogisch-didactische modulen de onderwijskundige kennis die je nodig hebt in de praktijk. Wat je leert, kun je tijdens je stages of in je werk vaak meteen gebruiken. Er is een aanbevolen volgorde van de modulen. Indien gewenst kun je de modulen flexibel volgen. Je kunt zelfs starten met een module als de vorige nog loopt. Bij de pedagogisch-didactische modulen zitten studenten van alle vakken bij elkaar, zo leer je niet alleen van de opleiders maar ook van elkaar."
Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde

In het tweede jaar is er naast de stage meer ruimte voor zelfstudie onderdelen. Denk hierbij aan modules waarbij je een online leeromgeving gebruikt. Of aan vakdidactische modules met opdrachten die je deels in de praktijk uitvoert.

Ook is er een module internationalisering. Hier maak je gebruik van de mogelijkheden die de Euregio met Duitsland, op een steenworp afstand, biedt. Deze zelfstudie onderdelen sluiten af met een product. Omdat wij waarde hechten aan een grote flexibiliteit kun je dit traject volledig zelf plannen. Heb je toch graag wat hulp bij de planning? Je studieloopbaanbegeleider helpt je graag.


Tilburg

 • Instroommogelijkheden in september én februari
 • Flexibele leerroute op maat; begeleiding door je studentcoach
 • Werken met leeruitkomsten; variatie aan toetsvormen
 • Korte lijnen en goed contact met docenten. Persoonlijke sfeer

Contactdagen

De contactdagen in Tilburg zijn als volgt*:

 • Dinsdag: 13.00 - 21.30 uur (vakinhoudelijke vakken en vakdidactiek).

Algemene Professionele Vorming

Daarnaast volg je Algemene Professionele Vorming (APV) op een dagdeel naar keuze*.

 • Maandagavond: 18.00 - 21.30 uur
 • Woensdagavond: 18.00 - 21.30 uur
 • Donderdagochtend: 09:00 - 12:30 uur

Je kiest dus voor één van deze momenten.

* Contactdagen en -tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

Opbouw studiejaar

Een studiejaar bestaat uit vier perioden van tien weken.
Hiervan zijn acht weken onderwijsaanbod en twee weken tentamen.

Stage

Al vanaf het eerste jaar loop je stage.

Zelfstudie

Naast de lessen moet je nog rekening houden met tien uur zelfstudie per week. 

Flexibel in deeltijd studeren bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, betekent dat jij - binnen het aanbod van de opleiding - zelf grotendeels jouw leerroute bepaalt. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring / eerder verworven competenties / eventuele vrijstellingen en je persoonlijke situatie, stel je samen met je studentcoach een maatwerktraject op. Vervolgens kies je zelf hoe je je de lesstof eigen maakt en de leeruitkomsten aantoont.

Om een bekwame leraar te worden ontwikkel jij je in een viertal bekwaamheden:

 • Vakinhoudelijk bekwaam
 • Vakdidactisch bekwaam
 • Pedagogisch bekwaam
 • Professioneel handelen


Meer weten over:

De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken. Ook relevante ervaringen en kennis, die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, zorgen voor minder studielast.

Op het moment dat jij via de toets aantoont dat je de leeruitkomsten beheerst, ontvang je de studiepunten (EC's). Dit is ongeacht de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, je deelname aan het onderwijsaanbod of de duur van het leren op de werkplek.

In het afstudeerjaar kies je voor een van de twee afstudeerrichtingen:

 • Specialisatie algemeen vormend onderwijs: je verdiept je in het lesgeven in de onderbouw van havo en vwo.
 • Specialisatie beroepsonderwijs: je ontwikkelt je tot leraar voor het vmbo en mbo.

Tijdens je studie maak je voldoende kennis met beide werkvelden. Zo maak je een weloverwogen keuze. De afstudeerrichting omvat 60 ec’s (studiepunten). Dit houdt in dat de theoretische vakken, het werkplekleren én je afstudeeronderzoek in het teken staan van de specialisatie die je kiest. Maar na de opleiding ben je bevoegd voor het gehele tweedegraads werkveld.

 
 

Werk/stage

Stage/leerwerkplek

Combineren werk en privé

We vinden het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk en privéleven. Daarom loop je stage op de manier die bij jou past. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de dagen, momenten en keuze voor de stageschool of leerwerkplek. Je lesmomenten bij Fontys staan wel al deels vast. Al vanaf het begin van de opleiding loop je stage. Zo breng je theorie en praktijk samen. Via de stage werk je aan je bekwaamheden.  

Werkzaam in het onderwijs?

Ben je al werkzaam in het onderwijs? Indien je baan voldoet aan de criteria, dan kun je dit inzetten als 'leerwerkplek'.

Nog geen lesbevoegdheid?

Heb je nog geen lesbevoegdheid? Dan ontdek je tijdens je eerste stage(s) wat voor docent je bent en wilt zijn. Je doet je stage-ervaring op in zowel het beroepsonderwijs (vmbo of mbo) als het algemeen vormend onderwijs (havo of vwo). 

Na je studie

Werken in deze beroepen

Met deze Bachelor of Education (BEd) in het vak Duits kun je zowel binnen als buiten het onderwijs werken: 

 • als docent Duits met tweedegraads lesbevoegdheid: voor beroepsonderwijs vmbo/mbo, onderbouw havo/vwo, volwasseneneducatie
 • als ontwikkelaar van centrale examens Duits voor het (voorbereidend) beroepsonderwijs
 • bij (semi)overheidsinstellingen of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • bij particuliere instellingen, zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladenDoorstuderen

 
Placeholder for Fontys video
Student Denise:
Na 20 jaar in het laboratorium is het best spannend om weer de schoolbanken in te klimmen. Maar studeren verleer je niet! Het allermooiste aan het beroep van leraar vind ik het contact met leerlingen. Dat je ze ook een beetje leert kennen.'

 

Agenda

Meeloopdag Leraar Duits (deeltijd) | Tilburg
19 dec 2023 12:00 - 17:00
Programma
nog 2 plaatsen

Wil je ervaren hoe het er bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de studenten op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt om mee te lopen ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je aanwezig bent. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af.

Meeloopdag Leraar Duits (deeltijd) | Tilburg
16 jan 2024 12:00 - 17:00
Programma
nog 3 plaatsen

Wil je ervaren hoe het er bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de studenten op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt om mee te lopen ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je aanwezig bent. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af.

Meeloopdag Leraar Duits (deeltijd) | Tilburg
05 mrt 2024 12:00 - 17:00
Programma
nog 5 plaatsen
Leuk dat je komt meelopen bij Leraar Duits. Je mag je tien minuten voor aanvang melden bij de FLOT balie D1.13. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. Je loopt mee met studenten van de opleiding en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Daarnaast maak je kennis met verschillende docenten en het gebouw. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op via marcomflot@fontys.nl. We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Leraar Duits (deeltijd) | Tilburg
19 mrt 2024 12:00 - 17:00
Programma
nog 5 plaatsen
Leuk dat je komt meelopen bij Leraar Duits. Je mag je tien minuten voor aanvang melden bij de FLOT balie D1.13. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. Je loopt mee met studenten van de opleiding en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Daarnaast maak je kennis met verschillende docenten en het gebouw. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op via marcomflot@fontys.nl. We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Leraar Duits (deeltijd) | Tilburg
02 apr 2024 12:00 - 17:00
Programma
nog 5 plaatsen
Leuk dat je komt meelopen bij Leraar Duits. Je mag je tien minuten voor aanvang melden bij de FLOT balie D1.13. Daar word je opgehaald door een docent of student van de opleiding. Tijdens deze meeloopdag ga je onderzoeken of de lerarenopleiding iets voor jou is. Je loopt mee met studenten van de opleiding en ervaart zo hoe een dag op de opleiding eruitziet. Daarnaast maak je kennis met verschillende docenten en het gebouw. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op via marcomflot@fontys.nl. We kijken uit naar je komst!
Meeloopdag Leraar Duits (deeltijd) | Tilburg
05 dec 2023 12:00 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Wil je ervaren hoe het er bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de studenten op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt om mee te lopen ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je aanwezig bent. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af.

Online voorlichting
4, 5, 6 juni, 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Let op: Meld je aan voor de lesplaats (Sittard of Tilburg) waar jij wilt gaan studeren, zodat je de juiste opleidingsinformatie ontvangt. Houd er rekening mee dat er variaties kunnen zijn in onderwijsmethoden en programma's tussen de
verschillende lesplaatsen. Zorg dat je je keuze baseert op jouw specifieke voorkeuren en behoeften.

Meer weten over de opleiding Leraar Duits

Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijdopleiding Leraar Duits? Dat kan!

Algemene vraag? 

Heb je een algemene vraag? Bijvoorbeeld over lesdagen- en tijden, bevoegdheid of stage? Neem dan contact met Fontys Educatie: telefoon: 08850-70700 of e-mail: fontyspro-educatie@fontys.nl

Studiekeuze / adviesgesprek 

Wil je graag hulp bij het oriënteren op jouw studiekeuze of wil je een gesprek over de verschillende routes naar het leraarschap? Maak dan een afspraak voor een studieadviesgesprek met studieadviseur Judith Boetzkes. 

Oriëntatie- of intakegesprek in Sittard

Heb je vakinhoudelijke vragen over de opleiding, vrijstellingen, studieduur of de combinatie studie en werk? Stuur dan een e-mail naar opleidingscoördinator Corinne Struijs: c.struijs@fontys.nl.

Wil je een oriënterend gesprek of intakegesprek? Tijdens het gesprek kijk je met de opleidingscoördinator of studentcoach naar jouw voorgeschiedenis en mogelijkheden. Zo kom je erachter hoe jouw opleidingstraject eruit kan zien. De intakes vinden het hele jaar plaats. Het is verstandig om eerder verworven diploma’s en certificaten mee te nemen. Neem contact op met het Studenten Informatie Punt (STIP) in Sittard, telefoonnummer 08850-79599 of mail stip-sittard@fontys.nl, voor het maken van een afspraak met de intaker van de opleiding.

Oriëntatie- of intakegesprek in Tilburg

Wil je een oriënterend gesprek of intakegesprek? Of heb je vakinhoudelijke vragen over de opleiding en vrijstellingen? Stuur dan een e-mail naar opleidingscoördinator Katharina Hadamik: k.hadamik@fontys.nl

Vragen stellen aan een student kan ook. Mail student Yoeri, y.vanaalst@student.fontys.nl met vragen over bijvoorbeeld studeren en werken combineren.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Als je een lerarenopleiding gaat doen, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie of tegemoetkoming in de kosten. Lees meer over Subsidies voor (aankomende) leraren.

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, tussentijds instromen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag?

 

Meer over de opleidingslocatie

Benieuwd hoe het is om te studeren aan de opleiding in Sittard of Tilburg?

Toch een andere educatieve opleiding? 

Fontys Educatie heeft veel verschillende lerarenopleidingen en trajecten om het onderwijs in te gaan. Of ben je benieuwd naar de diverse financiële regelingen of veelgestelde vragen?