Sprint naar content

AD-ICT

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Wil jij een gerichte ICT-functie op HBO-niveau of wil je een stap verder zetten in je huidige ICT-functie maar geen 4 jaar studeren? Dan is de Associate Degree opleiding wellicht de juiste match voor jou! Wil je later doorstromen naar de bachelor HBO-ICT, dan is een soepel doorstroomprogramma voor je geregeld.

Over de opleiding

Fontys biedt als enige en eerste hogeschool een brede Associate Degree opleiding aan binnen de ICT. In het eerste half jaar maak je via drie van vijf verschillende richtingen kennis met de breedte van het ICT-vakgebied. Van websites vormgeven, organisatieprocessen automatiseren, netwerken inrichten, software ontwikkelen tot robots programmeren. Daarna kies je één richting waarbinnen je specifiek wordt opgeleid voor een gerichte ICT-functie met oog voor verandering en verbetering binnen die functie.

Waarom de opleiding AD-ICT?

 • Je hoeft niet direct te kiezen
 • Brede oriëntatie via 3 van 5 ICT-richtingen
 • Onderwijsvorm goed te combineren met je werk en privé.
 • Innovatieve leeromgeving
 • Studentnabij onderwijs: geen tentamens, wel individuele begeleiding en beoordeling bij het leerproces

 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei in je ICT-specialisatie. AD-ICT geeft je hiervoor alle tools.

 • Je krijgt basiskennis van uiteenlopende onderwerpen.
 • Je doet (bedrijfs)opdrachten en projecten om je kennis in praktijk te brengen.
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op.
 • Je bent praktisch opgeleid voor bestaande ICT-functies
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Over Applied Science

over de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

 • Per lesweek 4 uur les bij Fontys en 2 uur virtuele sessie (blended learning)
 • Je krijgt indien nodig toelichting op de stof of volgt een gastcollege
 • Je voert opdrachten bij voorkeur uit bij je werkgever, lectoraten of gerenommeerde bedrijven waarmee we samenwerken
 • Alleen en met medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Ongeveer 14 uur (t)huiswerk en portfolio professional skills
 • Gemiddelde studiebelasting is 20 uur per week voor fysieke en virtuele bijeenkomsten en zelfstudie

 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder? 

Ben je een Nederlandse student en wil je de Associate Degree volgen, beschik je niet over de juiste toelatingseisen én ben je ouder dan 21 jaar, dan dien je een Nederlandstalige 21+-toets af te leggen, die bestaat uit twee delen. Wanneer je deel 1, de intellectuele capaciteitenonderzoek (ACT) met goed gevolg hebt afgelegd, dien je nog deel 2, een Nederlandstalige taaltest, af te leggen. Beiden worden door Fontys gefaciliteerd. Klik hier voor meer informatie.

De data waarop de ACT-test bij Fontys wordt afgenomen, vind je hier.

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Van websites vormgeven, organisatieprocessen automatiseren, netwerken inrichten, software ontwikkelen tot robots programmeren."
Over de deeltijdopleiding AD-ICT

 

Opbouw

De Associate degree opleiding AD-ICT leidt op voor een specifieke functie in een bepaalde richting. Je start met een ICT-brede oriëntatie in drie van de vijf profielen. Daarna ga je je specialiseren in één profiel voor de door jou gekozen functie.

In het eerste half jaar oriënteer je je op de hele breedte van het ICT-vakgebied. Je maakt kennis met drie van de vijf profielen:

 • ICT & Media Design
 • ICT & Business
 • ICT & Software Engineering
 • ICT & Infrastructure
 • ICT & Technology

In de loop van het eerste semester kies je voor één van de vijf profielen om je verder te specialiseren. Hier ga je in het tweede semester mee verder.

Binnen het gekozen profiel specialiseer je steeds meer naar een specifieke praktische functie en ontwikkel je de daarbij horende vaardigheden. Kies je er bijvoorbeeld voor om je te specialiseren als test engineer, dan leer je welke taken een test engineer uitvoert en hoe deze aangepakt moeten worden. In projectgroepen vervul je dan ook steeds meer deze rol. Je specialiseert je in methoden, technieken en tools die passen bij de door jou gekozen functie.

In het laatste semester laat je in een afstudeeropdracht in principe bij je eigen werkgever zien dat je klaar ben om jouw functie ook echt in de praktijk uit te voeren. Aan het eind van deze periode laat je je resultaten zien in een afstudeerzitting, waarna je jouw diploma ontvangt.

 
 

Werk/stage

We gaan er vanuit dat je uiterlijk vanaf het tweede semester een relevante ICT-functie hebt en/of opdrachten kunt doen bij je eigen werkgever.
Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt leiden we je binnen de AD-ICT praktisch op voor bestaande beroepen en ben je klaar voor de toekomst..

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en na de AD-ICT naadloos instromen in het 3e leerjaar van de (deeltijd) bacheloropleiding HBO-ICT.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Voorlichting Ad ICT | Online
26 aug 2024 19:00 - 20:00
Programma
Overweeg jij te starten met jouw deeltijd studie in september 2024, maar ben je er nog niet helemaal uit? Tijdens deze online voorlichting HBO-ICT en AD-ICT zitten we klaar om jouw laatste vragen te beantwoorden.

Meer weten over de opleiding Ad ICT

Wil je graag een gesprek met coördinator Yvonne Derksen? Dat kan.

Stuur een mail naar fontysictpro@fontys.nl of bel naar 08850-74339. Zij neemt dan contact met je op.

Liever whatsappen? Dat kan door een bericht te sturen naar: 06 53804550.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogeschool.

  Voor start in februari

  Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

  Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven doe je in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.  

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

  Voor start in september

  Stap 1: Je meldt je vóór 1 september aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

   

  Locaties en contact

  Fontys ICT Innovation Lab, Strijp-T

  Achtseweg Zuid 151c, Eindhoven
  0885077299
  Facebook
  Instagram
  Youtube
  LinkedIn
  Coördinator startsemester Yvonne Derksen
  08850 74339
  fontysictpro@fontys.nl
  06 53804550