Sprint naar content

Voortgezet onderwijs

Zij-instroom leraar voortgezet onderwijs of mbo

Heb je een hbo- of hoger bachelordiploma in een aanverwant vak en wil je je omscholen tot leraar in het voortgezet onderwijs? Je kunt bij Fontys afhankelijk van je vooropleiding een eerstegraads of een tweedegraads bevoegdheid behalen. Ook met een Pabo-diploma zijn er mogelijkheden. Als je een onderwijsbevoegdheid wilt halen voor een vmbo-profiel kan dat in een aantal gevallen met een mbo-4 vooropleiding.

In deze video vertellen we je in 2,5 minuut hoe je via een zij-instroomtraject je tweedegraads lesbevoegdheid kunt behalen en wat de voorwaarden zijn.

Animatie zij-instroom leraar worden

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Heb je een bachelordiploma (hbo of wo / universitair) aanverwant aan een vak in het voortgezet onderwijs en wil je van je huidige baan overstappen naar (de onderbouw van) het voortgezet onderwijs, mbo of volwassenenonderwijs? Of ben je al bevoegd docent en wil je een tweede lesbevoegdheid halen of in een andere onderwijssector aan de slag? Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je in twee jaar tijd een deeltijd lerarenopleiding volgen in Tilburg of Sittard.

Met een eerstegraads bevoegdheid kun je lesgeven in de bovenbouw van havo en vwo. Je bent ook direct bevoegd voor het tweedegraads lesgebied; de onderbouw van het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het volwassenenonderwijs.

Er zijn, afhankelijk van je vooropleiding, twee routes naar een eerstegraads bevoegdheid via het zij-instroomtraject:

Heb je een tweedegraads lesbevoegdheid in hetzelfde vak als waarvoor je je eerstegraads bevoegdheid wilt behalen?

Dan kun je als zij-instromer in de reguliere masteropleiding starten bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg of Sittard. Deze duurt standaard twee jaar. Voorwaarde is dat je de opleiding ook daadwerkelijk in twee jaar kunt afronden. Je toont je competenties hiervoor aan in een portfolio en geschiktheidsassessment. Dit traject is met name interessant wanneer je geen gebruik (meer) kunt maken van de Lerarenbeurs.

Heb je geen tweedegraads lesbevoegdheid, maar wel een academische masteropleiding?

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een maatwerk zij-instroomtraject bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Voorwaarde is dat je masteropleiding aanverwant is aan het schoolvak waarvoor je je bevoegdheid wilt behalen en dat je de opleiding in twee jaar kunt afronden. Je toont je competenties hiervoor aan in een portfolio en geschiktheidsassessment.

Het zij-instroom maatwerktraject is flexibel en ‘blended’ van opzet. Voor een deel is het scholingstraject online vormgegeven, afgewisseld met fysieke lesdagen en workshops. Tijdens de opleiding moet je een docentenaanstelling van minimaal 0.4 fte hebben en verzorg je acht lessen of meer in het vak waarvoor je de bevoegdheid wilt halen, in het eerstegraads en soms ook tweedegraads vakgebied. Er vindt afstemming plaats tussen de school en Fontys lerarenopleiding Tilburg over de invulling en begeleiding tijdens je studie en werk.

Let op: Je kunt dit zij-instroom maatwerktraject bij Fontys alleen voor de vakken Engels, Frans, Duits, Biologie, Geschiedenis en Aardrijkskunde volgen. Voor de bètavakken kun je voor een vergelijkbaar traject terecht bij de Universiteit van Eindhoven (ESoE). Voor Nederlands, Maatschappijleer, Economie en Filosofie kun je terecht bij de Universiteit van Tilburg (ULT).

Wil je meer informatie over dit maatwerktraject? Neem contact op met Mandy Klerkx via telefoon 08850-75869 of e-mail mandy.klerkx@fontys.nl.

Wil je docent worden op het vmbo en heb je minimaal een afgeronde mbo-niveau 4 opleiding? We bieden vier zij-instroomtrajecten voor vmbo-profielen aan. Bekijk de zij-instroomtrajecten voor de toelatingseisen: