Sprint naar content

Werken in het onderwijs

Leraar worden in het basis- of voortgezet onderwijs? Je leert, inspireert en maakt het verschil voor kinderen en jongeren. Helpt hen hun talenten te ontdekken en het beste uit zichzelf te halen. Én je krijgt er zoveel voor terug. Dat is werken in het onderwijs.


Er is veel vraag naar goede leraren, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Via onze flexibele opleidingen kun je in je eigen tempo, en vaak versneld, jouw lesbevoegdheid halen. Overweeg jij de overstap naar het onderwijs? Doe de zelftest en bekijk je opleidingsmogelijkheden of vraag direct een persoonlijk adviesgesprek aan. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze die past bij jouw ambities.

Bij Fontys Pro Educatie:

 • Kun je kiezen uit een uitgebreid aanbod op maat;
 • Werk je aan je professionaliteit;
 • Zijn docenten stimulerend, verbindend, deskundig en betrokken;
 • Sluit je studie direct aan bij de onderwijspraktijk

Routes naar het leraarschap

Welke routes naar het leraarschap zijn er? Doe de test en ontdek jouw persoonlijke opleidingsmogelijkheden, op basis van je vooropleiding(en) en jouw interesse.

Oriëntatiegesprek met een studieadviseur

Onze studieadviseur helpt je graag bij het wegwijs maken in de vele mogelijkheden die er zijn om leraar te worden. Ze gaat actief met jou het gesprek aan over de vragen die je hebt, aan de hand van jouw loopbaanverhaal tot nu toe. Je vooropleiding, werkervaring, persoonlijke situatie en wensen komen uitgebreid aan bod. Judith geeft je graag een goed passend advies en helpt je bij de vervolgstappen. Benieuwd wat je van het gesprek kunt verwachten?

"Ik heb het gesprek met Judith als zeer prettig ervaren. Ze heeft een realistisch beeld gegeven van de mogelijkheden die er voor mij persoonlijk zijn. Al mijn vragen zijn beantwoord en ik heb een helder overzicht van mijn vervolgstappen. Ik ben super enthousiast geworden over de studie en weet wat mij te wachten staat. Kortom, genoeg handvatten en inspiratie om een goede keuze te maken."

Anne, carrièreswitcher

Advies nodig?

Studieadviseur Judith Boetzkes helpt je graag verder.

Adviesgesprek aanvragen

Opleidingsaanbod Pro Educatie

Fontys Pro Educatie omvat alle lerarenopleidingen die je in deeltijd kunt volgen. Al deze opleidingen worden flexibel aangeboden.

Welke opleiding past bij jou?

Lijkt het je leuk met jonge kinderen te werken en een gevarieerd aantal vakken te geven? Volg dan de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo).

 • Locaties: Eindhoven, Sittard, Venlo en Tilburg (zij-instroom Basisonderwijs kan ook in Den Bosch)
 • Vierjarige bacheloropleiding
 • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk.

Voortgezet onderwijs

Bekijk alle opleidingen

Lijkt het je leuk met jongeren te werken en heb je een voorliefde voor één specifiek schoolvak? Volg dan de opleiding Leraar Voortgezet onderwijs (tweedegraads bevoegdheid). 

 • Locaties: Tilburg en Sittard
 • Twee- tot vierjarige bacheloropleiding
 • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk

Beroepsonderwijs

Bekijk alle opleidingen

Heb je ervaring in techniek, horeca of een ander praktijkvak en wil je graag lesgeven aan jongvolwassenen op het mbo? Word dan Leraar Middelbaar beroepsonderwijs.

 • Locaties: Tilburg en Eindhoven
 • Twee- tot vierjarige bacheloropleiding
 • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk

Schoolleider worden?

Geef jij leiding binnen een andere sector dan het onderwijs, maar zou je graag binnen het onderwijs leiding willen geven? Dan is de leiderschapsopleiding Schoolleider van Buiten misschien iets voor jou.

Meer informatie over deze opleiding

Zij gingen je voor

Benieuwd hoe het nu écht is om leraar te worden? Bekijk de ervaringen van anderen die de switch maakten naar het onderwijs.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Lian, Patrick, Johan en Jean-Pierre...

maakten de switch naar het onderwijs
 

Veelgestelde vragen

In het onderwijs is geen dag hetzelfde. Leraar zijn is veel meer dan alleen lesgeven, het is dan ook een dynamisch beroep. Jij kunt het verschil maken in de (persoonlijke) ontwikkeling, het welbevinden en de toekomst van kinderen en jongeren. Je helpt hen het beste uit zichzelf te halen en levert daarmee een heel belangrijke bijdrage aan de generatie van de toekomst.

Met het overbrengen van jouw (vakinhoudelijke) kennis begeleid en inspireer je niet alleen kinderen en jongeren, je leert zelf ook iedere dag. Het vak houdt je jong. Dus ook leraar worden 'op latere leeftijd' is een heel goed idee! Je bouwt een band op met je leerlingen, leert hen steeds beter kennen én helpen en krijgt hier veel waardering voor terug. Iedere dag opnieuw.

Wil je weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En wil jij weten welk type onderwijs het beste bij jou aansluit? Doe dan de zelftest!


Ben je benieuwd hoe het is om als (beginnend) leraar voor de klas te staan? Vraag op scholen in de buurt naar de mogelijkheid om een dagje mee te lopen of bekijk de documentaireserie 100 dagen voor de klas.

Omscholing tot leerkracht basisonderwijs, voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs? Er zijn verschillende routes om de leraar te worden die jij wilt zijn. Ben je benieuwd welke route bij jou past? Bekijk hier je persoonlijke opleidingsmogelijkheden, passend bij jouw interesses en afgestemd op jouw kennis, ervaring en vooropleiding(en).

De duur en exacte invulling van een studie verschilt per opleidingsvariant. Op de webpagina van de opleiding vind je er meer informatie over.

Bij verschillende opleidingen binnen Fontys is het mogelijk om flexibel te studeren. Deze onderwijsvorm biedt jou als professional meer keuzevrijheid om te bepalen waar, wat en wanneer je studeert en is daarmee ook van invloed op het tempo waarmee jij de opleiding doorloopt.

Afhankelijk van jouw huidige diploma en vakgebied zijn er mogelijkheden om verkort en met subsidie je onderwijsbevoegdheid of getuigschrift te halen voor het onderwijs. Je leest er meer over op onze zij-instroompagina.
Over het algemeen heb je per week twee dagdelen les, één dag stage en moet je rekenen op minimaal één dag aan zelfstudie. Veel opleidingen binnen Fontys zijn flexibel en geven je keuzevrijheid om te bepalen waar, wat en wanneer je studeert. Het volgen van een deeltijdopleiding is pittig, dat moet je niet onderschatten, maar met deze flexibiliteit geven we je de ruimte om zelf het tempo en de indeling van je studie aan te passen aan jouw persoonlijke situatie.

Voor het volgen van een lerarenopleiding betaal je collegegeld. Er is een verschil tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. De hoogte van het instellingscollegegeld wordt bepaald door de hogeschool en ligt meestal hoger dan het wettelijk collegegeld. Normaal betaal je instellingscollegegeld als je je inschrijft voor een opleiding en al eerder een diploma van hetzelfde niveau hebt behaald. Maar voor studenten aan een lerarenopleiding geldt op deze regel een uitzondering: wanneer je al een bachelor- of masterdiploma hebt behaald, maar nu voor het eerst een lerarenopleiding gaat volgen, betaal je het wettelijk collegegeld in plaats van het instellingscollegegeld.

Ook hebben studenten die in Nederland starten met een lerarenopleiding, zowel in het eerste als in het tweede studiejaar recht op halvering van het collegegeld.

Er zijn verschillende subsidies, tegemoetkomingen en regelingen om je lerarenopleiding te kunnen financieren. Sommige zijn leningen, andere zijn giften. Als carrièreswitcher kun je bijvoorbeeld gebruik maken van (extra) studiefinanciering, collegeldkrediet, LevenLangLeren krediet of de Tegemoetkoming Leraren.
De komende jaren neemt het aantal vacatures in het onderwijs toe. De huidige tekorten aan leraren verschillen echter sterk per sector, per regio en per vak. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft inzicht in de arbeidsmarktperspectief van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Benieuwd hoe het is om te werken in het onderwijs? De onderwijsloketten in de regio organiseren regelmatig meeloopdagen. Meld je aan via:

Hulp nodig bij het vinden van een baan in het onderwijs? De regionale onderwijsloketten helpen je graag verder. Samen met Fontys worden o.a. banenmarkten georganiseerd. En op hun websites vind je een actueel overzicht van de vacatures in het onderwijs:

Zo vind jij de baan die bij jou past!

Het snelste vind je een stage- of leerwerkplek door scholen bij jou in de buurt te benaderen. Of reageer op (stage)vacatures op de vacaturepagina's van de Onderwijsloketten (zie de vraag hierboven: 'Hoe vind ik een baan in het onderwijs?'). Lukt het niet, vraag dan hulp aan jouw aanspreekpunt van je opleiding of schakel hulp in via de bovengenoemde regionale Onderwijsloketten.
 
Beeldmerk Onderwijsloketten Brabant

Regionale Aanpak Lerarentekort


Wist je dat Fontys nauw samenwerkt met de onderwijsloketten in de regio om het lerarentekort terug te dringen? Samen met Onderwijsloket Midden-Brabant, Onderwijsloket West-Brabant en Onderwijsloket Noordoost-Brabant organiseren we bijvoorbeeld banenmarkten, meeloopdagen, koffiemomentjes en voorlichtingen. Ook voorzien we je graag van persoonlijk advies.

Contact

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs?

Aanmelden Pro Educatie nieuwsbrief