Sprint naar content

Thema's Educatie

5 keer per schooljaar staat er bij Fontys Educatie een belangrijk onderwijsthema centraal. Op de themapagina's vind je naast inspirerende nieuwsartikelen over het thema, bijpassende onderzoeken van het lectoraat, kennisevents en actueel scholingsaanbod.

We houden je graag op de hoogte

Per thema brengen wij een digitale nieuwsbrief uit met de highlights. Deze informatie komt automatisch naar je toe als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Handig, want dan ben je ook direct op de hoogte van nieuwe (gratis) kennisevents waar je aan kunt deelnemen.

Meld je aan voor nieuwsbrief Fontys Educatie

De 5 onderwijsthema's

in onderwijsjaar 2023-2024:

Thema mei en juni:
De leerling/student centraal

In mei en juni legt Fontys Educatie de focus op het thema ‘De leerling/student centraal’. Als je werkt in het onderwijs krijg je te maken met allerlei verschillende leerlingen en studenten. Dat maakt je vak boeiend, maar soms ook een uitdaging. Binnen dit thema gaan we in op allerlei facetten rondom de ontwikkeling van de leerling/student en hoe je daar als onderwijsprofessional zo goed mogelijk in kunt begeleiden.

Thema maart en april:
De nieuwe leraar

Rondom dit thema gaan we op zoek naar de ‘nieuwe leraar’. Een leraar die leerlingen niet alleen lesgeeft, maar die ook talent ziet en coach is. En die ook zelf gecoacht wordt om nog beter in zijn vak te worden. Of de leraar die twee bevoegdheden heeft, zodat hij breder inzetbaar is. De leraar die de belevingswereld van kinderen en jongeren volgt en begeleidt en die om weet te gaan met veranderingen op school en in het onderwijs.

Thema september en oktober:
Diversiteit en inclusiviteit binnen het onderwijs

Mensen zijn zich steeds bewuster van de systematische ongelijkheid in de samenleving en in het onderwijs. Diversiteit staat voor diverse factoren. Denk hierbij aan mensen met een beperking, mensen met verschillende seksuele voorkeuren, verschillende culturele en etnische achtergronden. Inclusie gaat meer over het laten werken van deze mix. Hoe zorg je ervoor dat diverse mensen met diverse achtergronden elkaar begrijpen en dezelfde ruimte ervaren?

Thema november en december:
Innovatie in het onderwijs

Het onderwijs is constant in beweging! De maatschappij verandert en onderwijsinstellingen moeten doelgericht blijven innoveren om aan te sluiten bij de hedendaagse maatschappij. Door innovatie kunnen onderwijsprocessen worden vereenvoudigd en kan (nieuwe) technologie anders of beter worden ingezet. Leerlingen en studenten kunnen aan de slag met nieuwe leertechnieken. Door innovatie kan talent sneller herkend worden en gelijkheid binnen het onderwijs bevorderd worden.

Thema januari en februari:
Ontwikkeling van de onderwijsprofessional

Wat maakt eigenlijk dat je een ‘goede leraar’ bent? Sta je als ervaren onderwijsprofessional wel eens stil bij je werkgeluk, hoe je je hele loopbaan wendbaar blijft en hoe je aan je ambities binnen het onderwijs kunt (blijven) werken? Hoe kunnen we beginnende leraren zo goed mogelijk voorbereiden op de praktijk? Hoe sluiten we optimaal aan bij het werkveld? Binnen dit thema kijken we daarnaast ook naar degenen die aan de slag willen in het onderwijs. Bijvoorbeeld welke routes er zijn naar het leraarschap, naast of na een loopbaan in een andere branche.

Naar de themapagina

Ook tussendoor graag op de hoogte?

Op onze LinkedIn pagina houden we je up-to-date.

Laat je inspireren op LinkedIn

Contact Fontys Pro Educatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs?

Aanmelden Pro Educatie nieuwsbrief