Sprint naar content

Taal en Meertaligheid

Hoe ga je om met taalverschillen binnen een klas? En hoe geef je meertaligheid een plek op school? Bij Fontys Educatie bieden we verschillende cursussen aan in het thema van taal en internationalisering. Sommige cursussen zijn individueel te volgen, maar je kunt ook een incompany traject aanvragen voor je team of je hele school. Heb je een specifieke wens? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarom bij Fontys Educatie?

  • De stof sluit aan bij jouw persoonlijke behoefte
  • Vraagstukken uit de praktijk staan centraal
  • Een inspirerende leeromgeving en docenten met hoogstaande expertise
  • Mogelijkheden voor incompany

Cursussen voor het basisonderwijs

De aandacht voor het onderwijs Nederlands als Tweede Taal aan anderstaligen is de laatste jaren sterk toegenomen. Daarmee ook de vraag naar NT2-specialisten. Nederlands als Tweede Taal is een eigen vak geworden met een eigen didactiek en met speciaal daarvoor ontworpen leermiddelen. Het belang van deskundig opgeleide leerkrachten is dan ook groot.

Neem voor incompany mogelijkheden contact op met Fontys Hogeschool Kind & Educatie:

Telefoon: 08850 – 70700
E-mail: fhke-vp@fontys.nl

Wil jij op jouw basisschool werken aan vroeg vreemdetalenonderwijs in het Engels? En lijkt het jou leuk om hier een coördinerende rol in te nemen? Dan is deze cursus iets voor jou!

Gaat jouw basisschoolteam aan de slag met Engelse lessen vanaf groep 1 tot en met 8? Kan je team hierbij ondersteuning gebruiken? Volg dan de training 'Engels leren is Engels doen'.

Wil jij de leesresultaten van leerlingen op jouw school verbeteren? Met LIST (LeesInterventieproject voor Scholen met een Totaalaanpak) vergroot je je kennis en vaardigheid op het gebied van leesonderwijs.

Hoe vertaal je actuele inzichten rondom de didactiek van begrijpend lees- en luisteronderwijs naar de praktijk. Hoe krijg je leerlingen actief betrokken bij teksten en boeken? En hoe zorg je ervoor dat leerlingen diep leesbegrip krijgen? Bij de aanpak ‘Diep leesbegrip: hóe dan?’ vervlechten we begrijpend lezen met de thema’s die in de school aangeboden worden. 

Hoe kun je denkprocessen stimuleren en uitbouwen bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis? Tijdens de cursus ga je aan de slag met de Denkstimulerende Gespreksmethodiek (DGM). Je leert deze methode toe te passen via concrete activiteiten.

Of neem contact op met Brechtje Poelman:

Telefoon: 06 - 22 57 5 027
E-mail: fontysprohealth@fontys.nl

Cursussen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Professionaliseer en specialiseer je op het gebied van signaleren, diagnosticeren en begeleiden van kinderen met lees- en/of spellingproblemen en/of het opzetten en uitvoeren van dyslexiebeleid op school. Combineer theorie en praktisch handelen met de online masterclass Dyslexie van Fontys.

Cursussen voor het voortgezet onderwijs en het mbo

Wil jij Nederlands leren aan anderstalige (jong)volwassenen? Of doe je dit al en wil je hier je bekwaamheid in aantonen? De post-bacheloropleiding Docent NT2 is een landelijk erkende opleiding en biedt je alle kennis en kunde om dit vak goed uit te kunnen oefenen.

Heb jij NT2-ervaring opgedaan in de afgelopen jaren? Heb je hierbij aanvullende trainingen en nascholing gevolgd? Toon je competenties aan met het assessment Competent NT2-docent bij Fontys.