Sprint naar content
Project

Mentale Gezondheid

Mentaal welbevinden van kinderen en jongeren staat onder druk. Al voor de coronacrisis waarschuwden wetenschappers voor extreem toegenomen maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder kinderen, jongeren en jong volwassenen. Na de coronacrisis blijkt dat problemen met de mentale gezondheid nog meer zijn toegenomen. Wat betekent dit voor het alledaagse leven van jeugd anno nu?

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Sinds de coronapandemie wordt er veel onderzoek gedaan naar de mentale gezondheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Voortbouwend op recent onderzoek willen we als lectoraat Opvoeden voor de Toekomst nog beter begrijpen hoe het opgroeien in deze moderne tijd de mentale gezondheid van jeugdigen raakt en wat de ‘werkende mechanismen’ zijn die invloed hebben op mentaal welbevinden van jongeren.

In het onderzoek gaat theoretische verdieping samen met praktijkonderzoek: dit doen we door in Eindhoven en Regio Tilburg met speelse onderzoeksmethoden met jeugdigen in gesprek te gaan over dit thema (looptijd 2023 en 2025).

 

Eertwegh, T. van den (2023): Inside Out! Mentaal welbevinden Eindhovense jongeren. Onderzoeksrapportage fase 1. Tilburg: Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst | Fontys Pedagogiek.

Eertwegh, T. van den, Kooijmans, M. & Pieket, M. (2023). Hoe ervaren jongeren uit regio Hart van Brabant het thema mentale gezondheid in hun alledaagse leven? Onderzoeksrapportage Fckd Gen Fest. Tilburg: Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst | Hogeschool Pedagogiek.

Presentaties:

Kooijmans, M. & Eertwegh, T. van den (14 juni 2023). Inside Out! De kunst jongeren écht te begrijpen. ’s-Hertogenbosch: Fontys Pedagogiek in opdracht van het ministerie van OC&W.


Contact

Foto van persoon

T. (Tom) van den Eertwegh MSc

Docentonderzoeker