Sprint naar content
Project

Digizelfstandig

Hoe kunnen technologie en zorg elkaar versterken? In dit project onderzoeken we hoe digitale hulpmiddelen kunnen helpen in de zorg. We kijken of technologie mensen met psychosociale problemen kan ondersteunen om zelfstandiger te leven.

Onderdeel van:

Doel van het project

Het Digizelfstandig-onderzoek richt zich op de inzet en effectiviteit van twee digitale innovaties – Emogy en Zorgrobot Maatje – bij cliënten binnen de Wmo met psychosociale problematiek, in het bijzonder mensen met autisme. Het doel van dit onderzoek is om te verkennen in hoeverre deze digitale instrumenten kunnen bijdragen aan het vergroten van de zelfstandigheid, eigen regie en zelfredzaamheid van deze doelgroep. Daarnaast wordt onderzocht of de technologieën kunnen helpen om de behoefte aan intensieve zorgvormen te verminderen en de overgang naar zelfstandiger leven te bevorderen.

Emogy is een digitaal signalerings- en begeleidingsplatform dat cliënten helpt bij emotieregulatie en zelfinzicht, terwijl Zorgrobot Maatje een fysieke robot is die ondersteuning biedt bij dagelijkse activiteiten, communicatie en stressreductie.

Het gebruik van deze technologieën kan bijdragen aan maatschappelijke voordelen, zoals een verminderde instroom in duurdere zorgvormen (zoals Beschermd Wonen) en een versnelde doorstroom naar meer zelfstandige woonvormen. Daarmee kan het project zowel de kwaliteit van leven van cliënten verbeteren als bijdragen aan betaalbare en toegankelijke zorg in de regio.

De effectiviteit van deze toepassingen wordt onderzocht door het lectoraat Mens en Technologie.

Looptijd

September 2024 – december 2025

Subsidieverstrekker

Gemeente Eindhoven


Contact

Foto van persoon

E. (Ellen) Janssen

Docentonderzoeker