Sprint naar content
Lectoraat van Enabling technologies / Slimme mobiliteit

Future powertrain

Het lectoraat Future power train heeft de ambitie uit te groeien tot een belangrijke partner en initiator/katalysator bij/voor het MKB. Het lectoraat wil daarbij niet alleen helpen bij de oplossing van actuele problemen bij bedrijven maar zal zich daarnaast richten op projecten die in de voorontwikkelingsfase liggen van nieuwe producten en diensten.

Over het lectoraat

Het lectoraat werkt daarbij samen met andere onderzoeksgroepen, zoals ACE mobility (Automotive Center of Expertise) en met andere kennisinstituten (universiteiten, TNO). Het lectoraat heeft gekozen om onderzoek uit te voeren op een drietal thema’s zijnde: energy modeling, energy storage en smart mobility. Bij Energy modeling ligt de focus op het modeleren van energie gebruik voor automotive toepassingen. Deze modellen kunnen gebruikt worden om het energie verbruik van aandrijflijnen en andere energie verbruikers inzichtelijk te maken, of om routes te plannen of bijvoorbeeld laad- strategieën te bepalen. Binnen het thema Energy storage wordt de inzetbaarheid van automotive energie opslag systemen, zoals batterijen, onderzocht. Hoe kan de status van een systeem bepaald worden, welke eigenschappen zijn belangrijk voor een toepassing of wat is de verwachte levensduur van een systeem zijn enkele voorbeelden van onderzoeksvragen.

Smart mobility is een breed begrip. Het lectoraat heeft ervoor gekozen om de focus te leggen op onderzoek naar het gebruik van Digital Twin technieken voor het valideren van sensoren en het modeleren van automotive systemen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Verduurzaming van mobiliteit

Lector Rik Baert aan het woord

Onderzoeksprojecten

 • Empowering Zero Emission supply chain

  In dit onderzoeksproject geeft Fontys geeft het bedrijf Innocent inzicht in het zo duurzaam mogelijk maken van de supply chain in hun nieuwe fabriek


  Status
  Lopend
 • VETIS

  Onderzoeksproject waarbij data verwerkt en geanalyseerd worden van oa energieverbruik van voertuigen van grotere vervoersmaatschappijen


  Status
  Lopend
 • Deliver-E @ Fontys

  Onderzoeksproject met als doel: Ontwerp, implementatie en real-world monitoring en diagnostiek van een slim modulair verwisselbaar batterijpakket voor e-scooters.


  Status
  Lopend


Lector

Foto van persoon

Dr. R.S.G. (Rik) Baert

Lector Future Powertrain

Paul Verstegen

Dr. P.P.H. (Paul) Verstegen

Associate lector


Kennisteam

Foto van persoon

Peter van Amelsfort

Docentonderzoeker
Foto van persoon

E. (Esmaeil) Najafi

Docentonderzoeker

Contact

Foto van persoon

Dr. R.S.G. (Rik) Baert

Lector Future Powertrain