Sprint naar content
Lectoraat van Duurzaamheid en circulariteit / Gezonde en inclusieve samenleving / Enabling technologies

Adaptive robotics

Het Lectoraat Adaptive robotics houdt zich bezig met toegepast onderzoek en onderwijsvernieuwing. De afgelopen vier jaar is de toepassingsrichting van het onderzoek steeds verder verschoven naar Industrie 4.0, Flexible Manufacturing en Manufacturing Logistics voor het MKB in de maakindustrie.

Over het lectoraat

Het toegepast onderzoek wordt veelal uitgevoerd via subsidieprojecten (binnen de RAAK SIA regeling) in onder andere binpicking applicaties (Aerobics), autonome assemblage en veiligheid (Geen Moer Aan) en mobiele robots (Let’s Move IT). Het lectoraat is partner in het Brainport Industrie Campus (BIC) Fieldlab Flexible Manufacturing. Daarnaast maakt het deel uit van de ISO werkgroep voor Safety & Modularity en is lid van euRobotics, de organisatie die het Europees robotica onderzoek met elkaar verbindt. Ook nationaal houdt het lectoraat zich bezig met de verschillende onderzoeksagenda’s via onder andere Holland High Tech, Holland Robotics en de nationale werkgroep Mechatronica. 

De activiteiten van het lectoraat sluiten goed aan bij het topsectorenbeleid van de overheid, binnen de topsector HTSM en de beweging dat Nederland steeds meer een (autonoom) maak-industrieland wordt. Daarnaast sluit het lectoraat goed aan bij de behoeften in de Brainportregio Eindhoven waar vele MKB bedrijven een toeleveranciersrol vervullen naar grote bedrijven als ASML en DAF en de vraagstukken die toeleveranciers (mkb-bedrijven) van deze multinationals hebben.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Over Robotics

Een toenemende behoefte aan flexibele robotisering

Onderzoeksgebieden

Sfeerafbeelding Fontys

Flexible Manufacturing

Het flexibel kunnen produceren van meerdere producten door 1 machine of robot, met zo min mogelijk omsteltijd. Het gaat dus eigenlijk om het multifunctioneel maken van machines en robots. Hierin doen wij onderzoek naar nieuwe grijpertechnologie, nieuwe toepassingen en communicatie tussen verschillende machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Manufacturing Logistics

Het inzetten van mobiele robots op de werkvloer om producten te vervoeren tussen verschillende machines of robots. Hierin doen wij onderzoek hoe we verschillende robots van verschillende leveranciers samen kunnen laten werken. Ook maken wij toepassingen met mobiele robots en machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Human-Robot Interactie

Hoe kunnen mens en robot samenwerken? We doen onderzoek naar hoe wij robots intuïtief gedrag kunnen laten vertonen, zodat mensen kunnen anticiperen op wat de robot gaat doen. Op die manier kunnen we de samenwerking tussen mensen en robots veiliger maken.

Sfeerafbeelding Fontys

Precision Engineering

Het snel en accuraat aansturen van machines bijvoorbeeld voor het plaatsen van componenten in de elektronica-industrie. Hierin werken wij aan een mini-productielijn (FEMM line).

Sfeerafbeelding Fontys

Health

Het toepassen van technologie in de gezondheidszorg. Voor ons gaat het daarbij specifiek over robotica toepassingen maar wij werken ook aan andere technische toepassingen.

Sfeerafbeelding Fontys

Onderwijsvernieuwing

Op basis van resultaten en technieken uit ons onderzoek, creëren wij vernieuwend onderwijs voor onze studenten. Dat kan bijvoorbeeld een verdiepend keuzeprogramma (minor) zijn. Daarnaast richten wij ons specifiek op het toepassen van nieuwe onderwijsmethoden en op het ontwikkelen van onderwijs voor professionals. Wij geven onder andere inspiratiesessies voor bedrijven in de maakindustrie en ontwikkelen online lesmateriaal.


Onderzoeksprojecten

 • Big Chemistry Robotlab

  Project ‘Big Chemistry Robotlab’ heeft als doel een chemielab dat automatisch werkt.


  Status
  Lopend

COBOTASSIST

COBOTASSIST transformeer het nabewerkingsproces. Ontdek hoe samenwerking tussen mens en robot innovatie stimuleert.

Lees meer over dit project

 • Big Chemistry Robotlab

  Project ‘Big Chemistry Robotlab’ heeft als doel een chemielab dat automatisch werkt.


  Status
  Lopend

Kennisteam

Foto van persoon

A.A. (Agnes) Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics

Foto van persoon

R. (Randy) Kerstjens

Docentonderzoeker
Foto van persoon

S.H.M. (Sjriek) Alers

Docentonderzoeker
Foto van persoon

R.M. (Ronald) Scheer

Docentonderzoeker

Publicaties

M. van Osch, M. de Geus, Collaborative Research on Collaborative Robots, in Mikroniek Issue October 2020, 2020

P.R. Fraanje, R. Beltman, F. Theinert, M. van Osch, T. Punter, J. Bolte, Sensor Fusion of Odometer, Compass and  Beacon Distance for Mobile Robots, in Int. Journal of Artificial Intelligence and Machine Learning, accepted, 2019

P.R. Fraanje, R. Beltman, F. Theinert, M. van Osch, T. Punter, J. Bolte, Sensor Fusion of Odometry and a Single Beacon Distance Measurement, in Proceedings of REM (Research and Education in Mechatronics), 2019


Contact

Foto van persoon

A.A. (Agnes) Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics