Sprint naar content
Lectoraat van Duurzaamheid en circulariteit / Gezonde en inclusieve samenleving / Enabling technologies

Adaptive robotics

Het Lectoraat Adaptive robotics houdt zich bezig met toegepast onderzoek en onderwijsvernieuwing. De afgelopen vier jaar is de toepassingsrichting van het onderzoek steeds verder verschoven naar Industrie 4.0, Flexible Manufacturing en Manufacturing Logistics voor het MKB in de maakindustrie.

Over het lectoraat

Hierbij zijn subsidieprojecten (binnen de RAAK SIA regeling) uitgevoerd in onder andere binpicking applicaties (Aerobics), autonome assemblage en veiligheid (Geen Moer Aan), mobiele robots (Let’s Move IT), en is zij partner in het BIC Fieldlab Flexible Manufacturing. Daarnaast maakt het Lectoraat deel uit van de ISO werkgroep voor Safety & Modularity, en is lid van euRobotics, de organisatie die het Europees robotica onderzoek met elkaar verbind. Ook nationaal houdt het lectoraat zich bezig met de verschillende onderzoeksagenda’s via onder andere Holland High Tech, Holland Robotics, en de nationale werkgroep Mechatronica. 

De activiteiten van het lectoraat sluiten goed aan bij het topsectorenbeleid van de overheid, binnen de topsector HTSM en de beweging dat Nederland steeds meer een (autonoom) maak industrieland wordt. Daarnaast sluit het lectoraat goed aan bij de behoeften in de Brainport regio Eindhoven waar vele MKB bedrijven een toeleveranciersrol vervullen naar grote bedrijven als ASML en DAF en de vraagstukken die deze MKB bedrijven hebben.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Over Robotics

Een toenemende behoefte aan flexibele robotisering

Onderzoeksgebieden

Flexible Manufacturing

Het onderwerp Flexible Manufacturing gaat over het flexibel kunnen produceren van meerdere producten door 1 machine of robot, met zo min mogelijk omsteltijd. Het gaat dus eigenlijk om het multifunctioneel maken van machines en robots. Hierin doen wij onderzoek naar nieuwe grijper technologie, nieuwe toepassingen, en communicatie tussen verschillende machines.

Manufacturing Logistics

Het onderwerp Manufacturing Logistics gaat over het inzetten van mobiele robots op de werk vloer om producten te vervoeren tussen verschillende machines of robots. Hierin doen wij onderzoek hoe wij verschillende robots van verschillende leveranciers samen kunnen laten werken maken wij toepassingen met mobiele robots en machines.

Human-Robot Interactie

Het onderwerp Human Robot Interaction gaat over hoe mens en robot samen kunnen werken hierin doen wij onderzoek naar hoe wij robots intuïtief gedrag kunnen laten vertonen zodat mensen kunnen anticiperen wat de robot zal gaan doen en op deze manier kunnen we de robots veiliger maken.

Precision Engineering

Precision Engineering gaat over het over het snel en accuraat kunnen aansturen van machines bijvoorbeeld voor het plaatsen van componenten in de elektronica industrie. Hierin werken wij aan een mini productielijn (FEMM line).

Health

Het onderwerp health gaat over het toepassen van technologie in de gezondheidszorg. Voor ons gaat het daarbij specifiek over robotica toepassingen maar wij werken ook aan andere technische toepassingen.

Onderwijsvernieuwing

Op basis van resultaten en technieken uit ons onderzoek creëren wij nieuw onderwijs voor onze studenten. Daarnaast richten wij ook specifiek op het toepassen van nieuwe onderwijsmethoden en richten wij ons op het ontwikkelen van onderwijs voor mensen uit het bedrijfsleven. Wij geven onder andere inspiratie sessies voor industrie en wij ontwikkelen online lesmateriaal. Wij ontwikkelen ook nieuwe minoren en andere onderwijsprogramma’s.


Onderzoeksprojecten

COBOTASSIST

COBOTASSIST transformeer het nabewerkingsproces. Ontdek hoe samenwerking tussen mens en robot innovatie stimuleert.

Lees meer over dit project


Kennisteam

Foto van persoon

Agnes Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics

Foto van persoon

R. (Randy) Kerstjens

Docentonderzoeker

Foto van persoon

M.F.A. (Mark) Stappers

Docentonderzoeker

Foto van persoon

S.H.M. (Sjriek) Alers

Docentonderzoeker

Foto van persoon

L. (Lucas) Brouns

Docentonderzoeker

Foto van persoon

R.M. (Ronald) Scheer

Docentonderzoeker

Foto van persoon

H. (Hans) Smaal

Docentonderzoeker


Publicaties

M. van Osch, M. de Geus, Collaborative Research on Collaborative Robots, in Mikroniek Issue October 2020, 2020

P.R. Fraanje, R. Beltman, F. Theinert, M. van Osch, T. Punter, J. Bolte, Sensor Fusion of Odometer, Compass and  Beacon Distance for Mobile Robots, in Int. Journal of Artificial Intelligence and Machine Learning, accepted, 2019

P.R. Fraanje, R. Beltman, F. Theinert, M. van Osch, T. Punter, J. Bolte, Sensor Fusion of Odometry and a Single Beacon Distance Measurement, in Proceedings of REM (Research and Education in Mechatronics), 2019


Contact

Foto van persoon

Agnes Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics