Sprint naar content
Lectoraat van kennisthema Enabling technologies

Adaptive Robotics

Het lectoraat Adaptive robotics onderzoekt hoe robots in verschillende situaties kunnen samenwerken met mensen. Dit gebeurt op het gebied van productierobots en autonome robotica. Hierbij worden moderne technologieën zoals kunstmatige intelligentie, digital twinning en control engineering gebruikt.

Over lectoraat

Het lectoraat streeft naar de ontwikkeling van intelligente robots die direct hun gedrag kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door sensoren en machine learning algoritmen te combineren, kunnen adaptieve robots veranderingen in hun omgeving analyseren en erop reageren. Hierdoor zijn ze in staat om complexe taken met meer precisie en efficiëntie uit te voeren. Het doel is om zeer geavanceerde robotische systemen te creëren die veilig kunnen werken in diverse industriële omgevingen, terwijl ze ook maximale efficiëntie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen bieden.

De belangrijkste onderzoeksthema’s van het Lectoraat Adaptive Robotics zijn: Flexibele fabricage, Autonome Robotica en Veiligheid. Deze onderwerpen zijn essentieel voor de ontwikkeling van de volgende generatie robots.


Onderzoeksgebieden

Sfeerafbeelding Fontys

Flexible Fabricage

Het flexibel produceren van meerdere producten door 1 machine of robot, met zo min mogelijk omsteltijd. Het draait om het multifunctioneel maken van machines en robots. Wij onderzoeken nieuwe grijpertechnologie, nieuwe toepassingen en communicatie tussen verschillende machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Autonome Robotica

Het inzetten van mobiele robots op de werkvloer om producten tussen verschillende machines of robots te vervoeren. Wij onderzoeken hoe robots van verschillende leveranciers samen kunnen werken. Ook maken wij toepassingen met mobiele robots en machines.

Sfeerafbeelding Fontys

Veiligheid

Hoe kunnen mens en robot samenwerken? We onderzoeken hoe we robots intuïtief gedrag kunnen laten vertonen, zodat mensen kunnen inschatten wat de robot gaat doen. Op die manier verbeteren we de samenwerking tussen mensen en robots en maken we deze veiliger.


Verbinding met onderwijs

Op basis van resultaten en technieken uit ons onderzoek, creëren wij vernieuwend onderwijs voor onze studenten. Het lectoraat is verbonden aan de minor Adaptive Robotics. Daarnaast richten wij ons specifiek op het toepassen van nieuwe onderwijsmethoden en op het ontwikkelen van onderwijs voor professionals. Wij geven onder andere inspiratiesessies voor bedrijven in de maakindustrie en ontwikkelen online lesmateriaal.

Hybride leeromgeving

Het lectoraat Adaptive Robotics is gevestigd op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. In deze hybride leeromgeving werken bedrijfsleven, onderzoekers
en studenten intensief met elkaar samen.

Brainport Industries Campus


Voor studenten

Minor Adaptive Robotics

Het gebruik van robots in de maakindustrie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In veel situaties werken robots en mensen samen in een dynamische omgeving. Wil je creatieve en technologische oplossingen bedenken voor robotica-toepassingen? En aan de slag met opdrachten voor het bedrijfsleven? Volg dan de minor Adaptive Robotics. De inhoud en begeleiding van deze minor is in handen van docentonderzoekers die gekoppeld zijn aan het lectoraat.

Sfeerafbeelding Fontys


Kennisdeling

Onderzoekers van het lectoraat nemen deel aan diverse evenementen zoals beurzen en symposia om lezingen en presentaties te gegeven om zo kennis uit het onderzoek te delen. Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten.

Activiteiten

  • 'Onze reis met schoonmaakrobots: samenwerking en technologische uitdagingen' - Lezing Agnes Berendsen - juni 2024 - Beurs Vision, Robotics & Motion Den Bosch
  • Technology Update BIC - Presentatie Randy Kerstjens - dec 2023 - BIC Campus Eindhoven
  • Expertmeeting Steerco Future Experience Center - Presentatie Randy Kerstjens - nov 2023 - BIC Campus Eindhoven
  • Workshop System Engineering bij opleiding Mechatronica - Randy Kerstjens & Hester Verduin - okt 2023 - Fontys Engineering S7-projecten

Sfeerafbeelding Fontys

Agnes Berendsen tijdens de Vision, Robotics & Motion beurs 2024


Partners

Het lectoraat Adaptive Robotics is partner in het Brainport Industrie Campus (BIC) Fieldlab Flexible Manufacturing. Daarnaast maakt het deel uit van de ISO werkgroep voor Safety & Modularity en is lid van euRobotics, de organisatie die het Europees robotica-onderzoek met elkaar verbindt. Ook nationaal houdt het lectoraat zich bezig met verschillende onderzoeksagenda’s via onder andere Holland High Tech, Holland Robotics en de
nationale werkgroep Mechatronica

De activiteiten van het lectoraat sluiten goed aan bij het topsectorenbeleid van de overheid, binnen de topsector HTSM en de beweging dat Nederland steeds meer een (autonoom) maak-industrieland wordt. Daarnaast kijkt het lectoraat goed naar de behoeften van vele mkb-bedrijven die in de Brainportregio Eindhoven een toeleveranciersrol vervullen. De vraagstukken die deze toeleveranciers hebben richting multinationals als ASML en DAF worden meegenomen in de onderzoekagenda van het lectoraat.

Fieldlab Flexible Manufacturing


Kennisteam en contact

Foto van persoon

A.A. (Agnes) Berendsen

Onderzoeksleider en docentonderzoeker Adaptive Robotics
Foto van persoon

R. (Randy) Kerstjens

Docentonderzoeker
Foto van persoon

S.H.M. (Sjriek) Alers

Docentonderzoeker
Foto van persoon

R.M. (Ronald) Scheer

Docentonderzoeker