Inschrijven
Inschrijven
Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving?
Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties. Daarnaast ontvang je na je aanmelding een Fontys e-mailadres. Check dit e-mailadres regelmatig op de to-do acties van de toelatingsprocedure van je opleiding.
naar studielinkWij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen!
Hoe werkt het?
- Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink. We adviseren je om voordat je je aanmeldt voor een opleiding deel te nemen aan in ieder geval één studiekeuzeactiviteit. Zie hiervoor de studiekeuzeactiviteiten agenda.
- We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen.
- Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst. Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende activiteiten georganiseerd worden zoals een rekenoefening.
- Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies.
- Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in.
- Je start met je opleiding, van harte welkom!
Heb je je na 1 mei aangemeld?
Als je je namelijk ná 1 mei aanmeldt dan kán, in het geval van een negatief studieadvies, je inschrijving geweigerd worden. Als je het niet eens bent met je uiteindelijke advies, of als er bijzondere omstandigheden zijn dan kun je bezwaar maken. In de Regeling studiekeuzeadvies staat beschreven hoe je bezwaar kunt aantekenen.
In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een eventueel eerder behaalde graad en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.
naar collegegeldmeter studiejaar 2025-2026 naar collegegeldmeter studiejaar 2024-2025Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.
Hoe betaal je je collegegeld?
Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.
Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.
Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.
Betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?
Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld. In een aantal situaties is sprake van 'instellingscollegegeld'. Zie hiervoor de 'Toelichting instellingscollegegeld"
Regeling collegegeld
Regeling collegegeld 2025-2026 Regeling collegegeld 2024-2025Start je in september met je studie?
Wanneer wordt mijn collegegeld afgeschreven?
De incasso van je collegegeld vindt plaats op of rond de 25e van de maand.
Betaling in termijnen
Er wordt geïnd in maximaal 10 gelijke termijnen op of rond de 25ste van de maand. Het nog te betalen bedrag wordt daarna verdeeld over de resterende termijnen. Dit duurt tot en met juni.
Belangrijk om te weten: Voor betaling in termijnen wordt € 24 administratiekosten per studiejaar berekend. Deze kosten worden gelijktijdig met de eerste termijn afgeschreven.
Betaling in een keer
Als je op 1 september met je studie start, vindt de incasso van je collegegeld plaats op of rond 25 september. Start je na 1 september, dan vindt de incasso plaats rond 25 september of rond de 25ste van de volgende maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na jouw inschrijving.
Belangrijk om te weten: Als je je 'verzoek tot inschrijving' voor het huidig studiejaar na de datum van de laatste incasso (op of rond 25 juni) hebt ingediend, is alleen betaling ineens mogelijk.
Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.
Drie maanden voordat je opleiding start vraag je bij DUO studiefinanciering aan. Dit doe je ook als je nog niet weet of je geslaagd bent, of als je niet zeker weet of je bent toegelaten tot de opleiding van jouw keuze. Ben je gezakt, of besluit je toch een andere opleiding te gaan doen? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan DUO.
vraag studiefinanciering aanHoeveel geld leen je?
Als je studiefinanciering aanvraagt, zijn je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een 'prestatiebeurs'. Dit wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Daarnaast is het ook mogelijk om een lening af te sluiten. Gebruik hieronder de berekeningstool van DUO waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je nodig hebt.
gebruik de berekeningstoolAls je studiefinanciering ontvangt, kun je ook een OV-jaarkaart aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.
vraag hier je ov-jaarkaart aan