HBO-ICT en AD-ICT

Je hebt je aangemeld bij Studielink voor een studie HBO-ICT of AD-ICT. Fijn dat je bij ons komt studeren! Voordat je start, is het verstandig deze pagina goed door te lezen. Hieronder hebben we veel nuttige informatie voor je bij elkaar gezet. Zo kun je je goed voorbereiden op je studie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Inschrijven en financiën

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties.

Contact

Heb je nog vragen over studielink? Neem contact op met de opleiding ICT via onder staande button.

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een tweede opleiding en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld, maar in een aantal situaties is sprake van instellingscollegegeld. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een tweede bachelor- of masteropleiding of als je uit een land komt dat dat geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte (EER). De hoogte van het instellingscollegegeld wordt vastgesteld door het College van Bestuur en varieert per opleiding of per groep studenten.

Met behulp van de collegegeldmeter kun je bepalen welk collegegeldtarief voor jou van toepassing. De bedragen die genoemd worden in de collegegeldmeter gelden voor het gehele studiejaar (12 maanden). Start je tussentijds of in februari, dan betaal je alleen voor het aantal maanden dat je in het betreffende studiejaar ingeschreven bent.


Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Regeling collegegeld

Levenlanglerenkrediet

Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je mogelijk geld lenen via het 'Levenlanglerenkrediet'. Kijk op de website van DUO voor de voorwaarden en hoe je het levenlanglerenkrediet kunt aanvragen.

Mijn opleiding

Lesavond

De fysieke lesavond in Eindhoven is op maandagavond gepland.
De virtuele avond op woensdag- of donderdagavond (afhankelijk van docent/onderwerp)

Lestijden
fysiek: 18:00 - 21:00 uur
virtueel: 18:00 - 19:30 uur

Toetsen

We werken niet met aparte toetsen; in principe werken we met integrale toetsen. We verwachten dat je altijd lerend bent, niet alleen op het moment van toetsen. Toch kan het dat er tussentijdse toetsen afgenomen worden die (deels) meetellen in de eindbeoordeling. Belangrijk is dat je jouw ontwikkeling op voldoende niveau kunt laten zien!

Leslocatie: Strijp TQ
De fysieke lesavonden bij Fontys Hogeschool ICT vinden plaats in Fontysgebouw TQ op het innovatieve Strijp-T. Je vindt deze leslocatie aan de Achtseweg Zuid 151C in Eindhoven. Een mooie omgeving, oud industrieel erfgoed met heel veel creatieve bedrijven. Hier komen met studenten nieuwe innovaties tot stand.

Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

Onderwijskalender 2024-2025

Purple introductieweek
26-08-2024 / 30-08-2024

Onderwijsperiode 1
02-09-2024 / 17-11-2024

Onderwijsperiode 2
18-11-2024 / 09-02-2025

Onderwijsperiode 3
10-02-2025 / 27-04-2025

Onderwijsperiode 4
05-05-2025 / 27-07-2025

Vakanties en feestdagen

Herfstvakantie
21-10-2024 / 27-10-2024

Kerstvakantie
23-12-2024 / 05-01-2024

Carnavalsvakantie
03-03-2025 / 09-03-2025

Goede vrijdag
18-04-2025

2e Paasdag
21-04-2025

Meivakantie
28-04-2025 / 04-05-2025

Bevrijdingsdag
05-05-2025

Hemelvaart + dag na Hemelvaart
29-05-2025 / 30-05-2025

2e Pinksterdag
09-06-2025

Zomervakantie
25-07-2025 / 24-08-2025

Coördinator 'startsemester' deeltijd HBO-ICT en AD-ICT:
Yvonne Derksen

Introductiebijeenkomst

Het nieuwe studiejaar 2024-2025 start met een introductiebijeenkomst op maandag 2 september 2024 om 18:00 uur. Je maakt kennis met docenten en medestudenten; contacten die je tijdens je studie en in je verdere carrière van pas komen. Deze bijeenkomst vindt plaats in gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven.

Laptop verplicht

Je maakt in de komende jaren veelvuldig binnen en buiten de muren van ons instituut gebruik van een computer. Voor een aantal specifieke activiteiten zijn in de loop der jaren zogenaamde 'innovatielabs' ingericht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Securitylab. Hier kun je werken met geavanceerde “state of the art” apparatuur. Daarnaast is iedere student verplicht een eigen laptop te gebruiken.

Wij hebben gezorgd voor:

 • veel contactpunten voor de stroomvoorziening van de laptop
 • veel netwerkaansluitingen, zodat je door het gebruik van een netwerkkabel een snelle internetverbinding hebt
 • wireless internet in het hele gebouw.

Specificaties laptop

Bij het begin van de opleiding voldoet iedere laptop. Dus als je al in het bezit bent van een laptop, dan kun je deze gewoon gebruiken. Als je nog geen laptop hebt, dan kun je in feite iedere laptop kopen. Het is mogelijk dat in de loop van de opleiding een zwaardere laptop nodig is. Dat is afhankelijk van je keuze voor de afstudeerrichting.

Wij raden laptops bedoeld voor online gebruik af, zoals chromebook of macbookair. Deze hebben onvoldoende harde schijfruimte.

Benodigde software

De meeste benodigde software applicaties zijn gratis beschikbaar via ons intranet of surfspot.nl.

Surfspot

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software. Let op: Office 365 download je gratis, zie item hieronder.

Office 365 (gratis voor studenten)

Je hebt als Fontys student of cursist toegang tot de Fontys Cloudomgeving van Office365.

Je krijgt toegaging tot de volgende onderdelen:

 • Office Online: onder andere Word, Powerpoint, Excel, OneNote, Forms, Delve, Teams, Sway
  en OneDrive
 • OneDrive365: 1 TeraByte opslagruimte
 • Software om Office365 te installeren op je eigen apparaten (max. 5 laptops/smartphones)
  Je kunt gebruik maken van de Fontys cloudomgeving zolang je hier studeert.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding en de toetsing binnen de opleiding. Ook vind je hier de informatie over de toelatingseisen en de begeleiding die je geboden wordt.

Online regelen

Inlog, e-mail en wifi

Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.

Open je e-mail online via mail.fontys.nl en log in met je Fontys account.

Je mail op je smartphone bekijken? Hieronder vind je de handleiding voor iOS en Android.

Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken van een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!

De IT Gids geeft informatie over het gebruik van de IT-voorzieningen binnen Fontys, zoals WiFi, e-mail, de studentenkaart en speciale aanbiedingen. (bijv. gratis MS Office365).

*login vereist

Op de meeste Fontyslocaties vind je een IT Servicepoint waar je terecht kunt met je IT vraag.

Openingstijden IT servicedesk
werkdagen 8:00 - 17:00 uur

Fontys Studentenkaart

De Fontys Studentenkaart is onmisbaar. Deze is nodig:

 • om te printen en te kopiëren
 • om te parkeren op de campussen

Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

Hoe te verkrijgen?

Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

Parkeren

Om onze locaties goed bereikbaar te houden zijn er parkeermogelijkheden bij o.a. Sittard, campus Rachelsmolen Eindhoven en campus Stappegoor Tilburg.
Een aantal terreinen zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.

In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.

Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inloggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).

Lees meer over locatie Emmasingel.

Vragen over parkeren?

Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

Afzender mail: no-reply@fontys.nl

Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

II&A: ICT, Infrastructure & Advies

Bekijk deze video voor alle informatie

Welk account gebruikt je waarvoor? Bekijk hier de uitleg.

Via intranet (portal) communiceren we met studenten en medewerkers. Na inschrijving en start van het studiejaar kun je hierop inloggen met je studenten i-account.

De ICT Studenten Service Desk (ISSD) is de helpdesk voor studenten en medewerkers van Fontys Hogeschool ICT. Je kunt hier terecht voor de eerstelijns ondersteuning bij computerproblemen. Buiten de helpdesk verzorgt de ISSD de uitleen van onderwijsmateriaal. Denk hierbij aan camera’s, MacBooks en Hololenzen.

In de eerste lesweek van het jaar gaan de medewerkers van de ISSD samen met de collega’s van de tweedelijns ondersteuning de klassen in om nieuwe studenten te helpen met de IT voorzieningen van Fontys. Denk hierbij aan het instellen van WiFi, uitleg over de gebruikte systemen en de regels voor het gebruik van het netwerk.

Contact ICT Studenten Service Desk (ISSD)

De ISSD is elke werkdag geopend van 8.45 tot 17.00.

Eindhoven gebouw R10, ruimte 1.05
Eindhoven gebouw TQ, ruimte 2.503

Campus faciliteiten

Gebouw TQ op Strijp-T

Op het innovatieve gebied 'Strijp' gebruikt Fontys ICT sinds 2018 een deel van de gerenoveerde voormalige Philipsfabriek: 'gebouw TQ'.
Er is een gezamenlijke ingang naar de verschillende verdiepingen.

Parkeren

Voor het TQ-gebouw ligt een parkeerplaats.

Sfeerafbeelding Fontys

Bezoekadres gebouw TQ

Achtseweg Zuid 153
5651 GW Eindhoven

Openingstijden gebouw TQ

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 tot 22:30 uur
 • Vrijdag: 8:00 tot 18:00 uur
 • In onderwijsvrije perioden gelden afwijkende openingstijden.
Locatie TQ heeft geen kantine, zoals andere Fontys onderwijsgebouwen. Er is wel een magnetron aanwezig, waar je je maaltijd op kan warmen. Ook zijn er koffieautomaten op de verschillende verdiepingen in het gebouw en je in de directe omgeving vind je een supermarkt (op 5 minuten loopafstand, Veemgebouw, Strijp-S).

De Fontys Mediatheek helpt bij het vinden van vakinhoudelijke kennis voor jouw studie, onderzoek of loopbaan. Fontys stelt een grote collectie aan online en fysieke informatiebronnen beschikbaar.

Studentbegeleiding

Bij Fontys kijken we graag samen met jou wat je nodig hebt om zo succesvol mogelijk te kunnen studeren. Als student word je in jouw eerste jaar gekoppeld aan een studentcoach binnen je opleiding. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw prestaties en geeft waar nodig handige tips en begeleiding.

Er is meer

Soms zijn er omstandigheden die extra aandacht vragen tijdens je studie. Bijvoorbeeld bij faalangst, een moeilijke thuissituatie of het overlijden van een dierbare. Op Fontys Helpt vind je een overzicht van alle mogelijkheden voor jou!

Student+ is een voorziening van Fontys ICT voor alle ICT-studenten. We bieden een breed palet aan trainingen, workshops en individuele en groepscoachingstrajecten, bijvoorbeeld voor studenten met een vorm van autisme, ADD, ADHD, dyslexie of faalangst. Ook zijn er studenten, die moeite hebben met plannen en organiseren van hun studie, met lichamelijke en/of psychische klachten of studenten die hun studie combineren met topsport of mantelzorgtaken. We vinden het belangrijk dat al die studenten gelijke kansen krijgen en hulp, waar ze dat nodig hebben. Wil jij contact met ons, mail ons dan via: studentplus@fontys.nl

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Niet over maar mèt studenten
Heb je goede ideeën? Fontys denkt en doet graag samen met jou mee! Je levert jouw bijdrage aan de verbetering van het onderwijs en de organisatie, maar werkt ook aan je eigen skills en ervaring. Denk bijvoorbeeld mee over de studentenapp, de catering, Fontys Connect, de inrichting van een curriculum, onderwijsfacilitering en nog veel meer! Of laat ons weten waar jij zelf nou graag een punt van maakt. Hoe? Mail naar cvm@fontys.nl  en samen kunnen wij het verschil maken.

Meedenken

Wil jij invloed uitoefenen op het beleid van Fontys? Dat kan. Fontys vindt het belangrijk om in gesprek met jou te gaan om tot kwalitatief goed onderwijs en een transparante organisatie te komen, waarin jij het beste uit jezelf kunt halen.

Je doet ervaring op met bestuurlijke activiteiten en werkt nauw samen met medewerkers van Fontys. Interesse? Mail ons (cvm@fontys.nl) en wij vertellen jou alle ins en outs over onze diverse medezeggenschapsraden.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Locaties en contact