Sprint naar content
Foto van persoon

Extern Programmamanager, Projectleider Euregional Sustainability Center

A.J.H.G. (Fons) Claessen

Opgegroeid in Venlo vind ik het een eer om me actief in te mogen om de samenwerking met Duitse en Nederlandse partners op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie gestalte geven in het nieuwe ‘Euregional Sustainability Center’ ESC. Het ECS bedient daarbij meerdere doelen: vorm geven aan de noodzakelijke transitie naar een duurzame economie, het versterken van euregionale banden en het aantrekken en behouden van talent voor deze mooie grensregio.

Het aanjagen van nieuwe samenwerkingen het leggen van nieuwe verbanden is iets wat ik graag doe. Zo heb ik in mijn vorige werk het triple helix netwerk Power2Nijmegen opgericht, gericht op energietransitie in en om Nijmegen en sta ik bij Fontys aan de wieg van het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie (inmiddels omgevormd tot CoE Duurzaamheid & Circulariteit).

In mijn studie en werk heb ik de menskant en de meer organisatorisch/technische kant altijd willen combineren. Zo studeerde ik antropologie en milieumanagement en weet ik dat in veranderingsprocessen (ook op het gebied van duurzaamheid) de menskant en goede samenwerking randvoorwaardelijk zijn voor het slagen van deze verandering.

Sinds ik bij Fontys werk houdt de transitie naar een circulaire economie mij bezig. Recent heb ik meegewerkt aan een tweetal publicaties daarover: ik ben mede-auteur van het boek ‘4’33” time for a circular economy’ (2018) en van het boek en gelijknamige MOOC ‘Organizing for Sustainability, Jonker J., Faber. N. et al. (2021) ’.

Op dit moment ben ik projectleider van een drietal projecten op het gebied van circulaire economie: het Euregional Sustainability Center (ESC), het RAAK publiek project ‘Samen Beter’ gericht op het creëren van circulaire bedrijventerreinen en het opzetten van een Living Lab Circulaire Economie voor de Smart Industry In de Brainport regio. In alle drie hoop ik de circulaire ambities van de deelnemers in het project mee waar te mogen maken.


Contact

Foto van persoon

A.J.H.G. (Fons) Claessen

Extern Programmamanager, Projectleider Euregional Sustainability Center