Sprint naar content

Energizers

Introductie

Energizers zijn leuke, kleine opdrachten die zorgen voor afwisseling in de les, voor het losmaken van energie en voor het richten van de aandacht.

Sfeerafbeelding Fontys

 

Inspiratie en praktijkvoorbeeld(en):

Online: Vraag iedereen op te staan op een wat grotere afstand van de laptop of het apparaat dat wordt gebruikt voor de meeting. Laat de camera eventueel verplaatsen om jezelf goed in beeld te brengen. Maak nu een serie herhalende bewegingen die iedereen nadoet. Dat kan ‘droog’ of op muziek. Geef de beurt door voor het voordoen.

Ook op locatie kun je de energie in de groep terugbrengen met beweging. Leg uit dat John Cleese de koning van de 'silly walk' is: de deelnemers mogen hun eigen silly walk uit proberen. Maak tweetallen. A en B lopen achter elkaar door de ruimte. Op jouw teken begint A met een vreemd loopje met alleen de benen (armen langs het lijf), B doet na. Daarna doet B een loopje met armen en benen. Daarna A weer: armen, benen en geluid. Tot slot nog een keer B met alles erop en eraan.
Bron

Ga met je studenten in een kring staan. Klap in een duidelijk ritme in je handen. De tijd die tussen de klappen zit, bepaalt het ritme. Doe het even voor en geef dan de klap door aan de student die naast je staat. Die geeft de klap in hetzelfde ritme weer door aan de volgende student in de kring, die hem weer doorgeeft aan de volgende, etc. De klap moet dus in hetzelfde ritme de kring rond gaan. Dit is moeilijker dan het lijkt. Doe een paar rondjes totdat de klap mooi rondgaat.
Daarna kun je het ritme veranderen. Doe het steeds eerst even voor, zodat iedereen het nieuwe ritme doorheeft.
Varianten: je mag de klap doorgeven, je mag hem ook terugkaatsen, waarmee de klaprichting verandert je mag de klap doorgeven, je mag hem terugkaatsen of je mag hem doorgeven aan iemand aan de overkant van de cirkel, noem daarbij de naam van de student.

Bron

Ook al is het doel van Gertie Proctor-Tagage, docent bij LM IFBM, in eerste instantie om zijn studenten te helpen onregelmatige werkwoorden te automatiseren, helpt het inzetten van spelletjes ter afwisseling ook goed als energizer.

Lees hier meer.

 
 

Bruikbare tools

 
 

Verdieping