29
maart
2019
|
11:05
Europe/Amsterdam

'Wij zijn zeer trots op onze docenten'

Statement College van Bestuur over 'meldpunt linkse leraren'

Wijzijnfontys animatie still

Normaal gesproken reageren wij niet op iedere politieke proefballon, maar nu maken we daar een uitzondering op. Het idee van een meldpunt voor ‘linkse leraren’, zoals Forum voor Democratie dat deze week opperde, druist in tegen alles waar wij bij Fontys voor staan.

Langs deze weg willen we benadrukken dat we bij Fontys ontzettend trots zijn op onze docenten. Iedere dag weer zetten zij zich voor honderd procent in om studenten op uiterst deskundige en professionele wijze voor te bereiden op een betekenisvolle loopbaan. De suggestie dat dit niet het geval is (of dat dit niet op integere wijze gebeurt), is niet alleen misleidend en kwetsend, maar creëert mogelijk ook onprettige of zelfs onveilige situaties in de les. Dat is onacceptabel.

Bovendien: als grootste lerarenopleider van het land leiden wij bij Fontys duizenden docenten in spe op. Docenten voor het primair onderwijs en docenten voor het middelbaar onderwijs, op vrijwel ieder vakgebied. Goed onderwijs staat of valt met de kwaliteit van deze docenten. Vanwege het niet te onderschatten belang van goed onderwijs voor de toekomst van onze regio, ons land en ja, zelfs van onze planeet, kunnen we niet tolereren dat er doelbewust wordt getornd aan het vertrouwen in de kwaliteit van docenten. En dat daarmee de aantrekkelijkheid van dit prachtige en belangrijke vak in geding komt.

Tot slot: het idee van zo’n meldpunt staat lijnrecht tegenover ons streven naar sociale cohesie en verbinding. Fontys is een publieke kennisinstelling waar iedereen welkom is, ongeacht geslacht, ras, sociaaleconomische status, geaardheid, geloof of politieke voorkeur. Juist daarom staat de professionaliteit en onafhankelijkheid van het onderwijs bij Fontys hoog in het vaandel. En juist daarom is het belangrijk om in de bres te springen voor degenen die hiervoor garant staan: onze docenten.

College van Bestuur Fontys Hogescholen,
Nienke Meijer (voorzitter), Joep Houterman, Hans Nederlof