30
oktober
2019
|
14:07
Europe/Amsterdam

Social designer Tabo Goudswaard gastdocent Fontys ILS

Portret Tabo Goudswaard - foto Emilie Hudig

Kunstenaar en social designer Tabo Goudswaard is dit studiejaar als ‘gastdocent van het jaar’ verbonden aan de opleiding International Lifestyle Studies (ILS) van Fontys ACI in Tilburg. Goudswaard zoekt nieuwe manieren om naar maatschappelijke vraagstukken te kijken. Voorbeeld is Social Design Politie, een samenwerking tussen de Politie en zijn studio. Goudswaard denkt dat ontwerpers en kunstenaars een cruciale rol kunnen spelen bij het vormgeven van samenlevingen. Zijn eerste college is maandag 18 november. In het tweede semester is hij tevens opdrachtgever.  

Van klimaat tot veiligheid, de problemen in onze samenleving zijn talrijk. En dan gaat het nog niet eens over de kwaliteit van leven van mensen. Tabo Goudswaard is de drijvende kracht achter Studio Goudswaard, die maatschappelijke vraagstukken op een andere manier probeert te benaderen. Samen met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Nationale Politie, en het Aanjaagteam Ondermijning onderzoekt Goudswaard hoe ontwerpers een bijdrage kunnen leveren aan actuele veiligheidsvraagstukken. ‘Ontwikkelingen in de samenleving vragen continue om aanpassingen’, aldus de social designer. ‘Vraagstukken worden complexer. De politie kan het niet meer alleen en zoekt vreemde vrienden om andere manieren van werken te ontdekken. 

Eveneens is Goudswaard coördinator van de Nederlandse afdeling van Gamechangers Studio, die organisatieprofessionals koppelt aan de beste social designers van Nederland om samen maatschappelijke verandering te realiseren. Daarnaast is hij verbonden aan een adviesdienst van consultancybureau Twynstra Gudde waarin kunstenaars en adviseurs samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Goudswaard haalde zijn diploma Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Ichthus Hogeschool, Den Haag. In 2009 studeerde hij af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 2010 behaalde hij de post-graduate opleiding No Academy, a Laboratory for Art & Society in Amsterdam. Hij is initiatiefnemer van Social Design for Wicked Problems (SDFWP), een publiek onderzoek naar de inzet van sociaal ontwerp voor taaie problemen. 

Goudswaard kijkt ernaar uit om zijn visie op social design te delen met de studenten van Fontys International Lifestyle Studies. ‘Een social designer wil niet alleen bewustzijn creëren, maar de wereld daadwerkelijk veranderen en ertoe bijdragen dat mensen zich anders gaan gedragen.’ Daarin schuilt de overeenkomst met de studenten van ILS die op basis van maatschappelijke trends concepten ontwikkelen die de kwaliteit van leven van bepaalde doelgroepen verhogen. Goudswaard daagt de studenten daarom uit om concepten te ontwikkelen voor een veiligere samenleving.  

ILS werkt jaarlijks samen met spraakmakende gastdocenten. Ze inspireren de studenten vanuit hun vakgebied met hun visie op trends en met voorbeelden van door hen ontwikkelde concepten. Vanaf 2011 waren onder meer Rudolph van Veen, Floris van Bommel, Piet Hein Eek, Bas Kosters, Dave Hakkens en Koert van Mensvoort als gastdocent aan de opleiding verbonden.  

Fontys Academy for Creative Industries is het economisch opleidingsinstituut voor Lifestyle, Media en Entertainment Studies in Tilburg. De studenten van de opleiding International Lifestyle Studies specialiseren zich tijdens hun studie in trendresearch en conceptontwikkeling in zes lifestyle-domeinen, waaronder Living, Leisure en Health.  

Meer informatie over het gastdocentschap van Tabo Goudswaard is verkrijgbaar via Paul Geerts: p.geerts@fontys.nl of 06 51297490. Een pdf van het persbericht kan rechtsboven worden gedownload.

Foto: Emilie Hudig
Auteur: Paul Geerts